vracanje-korjenima

Vračanje korjenima

drvo-korjeniU našem životu promjena je jedina stalnica. Kada slijedimo svome srcu i unutarnjim pokretima duše, pred nama se otvaraju nova vrata, nove mogućnosti i poruke. Određene istodobnosti koje se pojavljuju, same nam pokazuju što učiniti u određenoj situaciji. Da li te istodobnosti odnosno poruke uvažavamo ili ih ignoriramo? Izbor je, kao i uvijek, naš.

Svaka odluka koju primimo, ima određene posljedice. Godine 1999 sam osjetio da bi na osnovu numerologije promijenio svoje ime i prezime. Svi koji čitate ovaj zapis, znate me pod imenom Roy Goreya.

Mnogi su me pitali odakle je moje ime i prezime, odakle izvirem, jesam li možda Amerikanac u Sloveniji ili možda na mojim predavanjima govorimo engleski i slično. U takvim sam situacijama ljudima objasnio da sam 1999 napravio numerološku promjenu imena i prezimena. Nekima se to činilo čudno, drugi su me pitali o podrobnostima u vezi s numerologijom …

Godine 2003., prije izlaska moje knjige Dijamant života, bio je moj mentor Boris Vene. Nekoć smo Boris i ja imali vrlo zanimljiv razgovor u vezi s promjenom mog imena. Tu sam temu nekako želio izbjeći jer sam još uvijek bio pod utjecajem »numeroloških izračuna i vibracija«. Već tada mi je Boris rekao nešto zanimljivo: nije poanta u tome da bježim od sebe time što želim promijeniti svoje ime i prezime, već da promijenim i prihvatim sebe i posljedično moje ime i prezime imati će sasvim drugu vibraciju.

U posljednjih mjesec dana u mojim su se mislima počele spontano pojavljivati munjevite misli u vezi s mojim imenom i prezimenom. Prije 14 dana bio sam na grobu svoga oca. Tamo sam na spomeniku vidio napis Goreta. I pitao sam se: »Odakle izvire Goreta? Kakvo podrijetlo ima? Kakve korijene?« Odgovori su došli sami od sebe…

A nakon toga pitao sam se isto i za Goreya i … nema izvora, nema korjena, nema podrijetla. Kao munja proletjela je misao da s promjenom imena i prezimena automatsko odrežeš i svoje korijene… i odričeš se dijela sebe, svoje suštine. Kod Goreya postavio sam si još jedno pitanje:»Mogu li si predstavljati, da moja djeca nose prezime Goreya?« Odgovor je bio brzo i odlučno NE. Zastao sam i zamislio se.

A istodobnosti još nema kraja. Preko interneta dobio sam narudžbu za jednu od mojih knjiga. Svaku potpišem. I ovoga puta uzmem u ruku kemijsku olovku i potpišem knjigu. Išlo je – ali teško. Morao sam pošteno «razmišljati» kako se potpisati. Ruka nije klizila glatko, u suštini sam se teško potpisao. O, Bože, pomislio sam, što se sa mnom događa.

Kroz nekoliko dana sreo sam se s mojim dobrim prijateljem Antonom. Odmah mi kaže da ima za mene poruku, neka uzmem papir i olovku. I dobijem uputu – zapiši svoje pravo ime i prezime i što uz to osjećaš. Ruka klizi po papiru – napišem svoje rođeno ime Robert Goreta i prve dvije riječi koje su se pojavile, bile su veselje i smijeh. Slijedi trenutak tišine. I unutarnjeg mira. Aha, to je to…

I onda mi se uključi razum. Ali, Roy,… pa ti znaš, koliko Slovenaca poznaje te pod imenom Roy Goreya, pa ti pišeš knjige, vodiš seminare, nekima si njihov guru, učitelj i ne možeš sada, nakon 12 godina, mijenjati ime i prezime. Što će ljudi misliti? Da, tako je to s umom, egom…

Onda se opet uklopi srce. Robert Goreta – to si ti, to je tvoja energija, to je tvoje poslanstvo, tvoja duša, tvoja esencija, tvoja suština. U trenu sam dobio drukčiji pogled na sve, život, svemir, spoznaju da određeno ime i prezime nitko ne dobiva slučajno.

Na svojim predavanjima i u knjigama govorim o moći misli, da radimo iz srca, da smo to što jesmo, da se volimo, da se prihvaćamo… a ja sam prije 12 godina išao «za sreću» mijenjati ime i prezime. Danas znam da sam tim korakom u suštini zanijekao sam sebe umjesto da se prihvatim u svom srcu. Prije nekoliko dana sam na Facebooku napisao u poruci stanja da sreća nije zapisana u zvijezdama na nebu ili u određenim brojevima nego u srcu i duši.

U šamanskoj tradiciji i naši su preci važni. U filmu Louise L. Hay s naslovom You Can Heal Your Life govori Gregg Braden o tome kako se za vrijeme molitve za kišu njegov indijanski prijatelj najprije zahvaljuje svojim precima. I kod Ho’oponopona izvodi se određeni postupak čišćenja gdje se zahvaljujemo precima i iskazujemo jim poštovanje.

Naše ime i prezime su doslovno «koda» odnosno poveznica s našim precima, obitelji i korijenima. Sadnica drveta koje želi izrasti u veliko i zdravo drvo, treba imati moćne i razgranate korijene. Ako korijeni nisu moćni, ni drvo ne može opstati. Isto je i sa nama – kada zanijećemo svoje korijene, zanijećemo i svoje drvo života, prece i sebe.

Promjenom imena iz Roy Goreya nazad u Robert Goreta vjerojatno sam jedini primjer u Sloveniji, možda čak i u svijetu jer sam obudio prvotno ime umjesto numerološkog. Na taj način opet sam obudio pristne domaće korijene koji poručuju da nije tajna u imenu nego u čovjeku samome, što osjeća u srcu i duši.

Hvala što ste me slušali. Budite to što osjećate u sebi i neka vas na svakom koraku u životu prati obilje ljubavi! 🙂

Robert Goreta

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...