neobican-trkac

Ultramaratonac koji nije znao “pravilno” trčati

Bliži se 24. Ljubljanski maraton na kojeg se neki oduševljeni trkači pripremaju po više tjedana ili čak nekoliko mjeseci. Mislim da je za skoro svakog trkača u Sloveniji Ljubljanski maraton vrhunac trkačke sezone i vrijeme kada isproba svoje psiho-fizičke sposobnosti.

Na internetu može se naći bezbroj različitih “maratonskih” članaka koji nude savjete kako se pravilno pripremati za maraton, kako pravilno trčati i rasporediti snage, kakva je prehrana najbolja za maratonca, kakvu dijetu odabrati u vrijeme maratona da bi imali što više energije. Jednostavno – pripreme za nastup na maratonu postale su prava “znanost”.

Bila je godina 1983. Na startu ultramaratona od Sidneya do Melbourna (875 km) pojavio se 61-godišnji poljoprivrednik Cliff Young. Za trkača bio je malo neobično odjeven. Bio je radnom kombinezonu i čizmama. Isprva su se takmičari i novinari podrugivali njegovoj namjeri da trči ultramaraton i nisu ga shvaćali ozbiljno.

Ali, kada su shvatili da Cliff stvarno namjerava nastupiti na ultramaratonu, posredovali su i liječnici i pokušali ga uvjeriti da odustane jer bi to bilo preopasno za njegovo zdravlje. Cliff je odgovorio da je naviknut trčanja jer radi kao pastir ovaca i sa svojim ovcama bez prestanka trči čak i po dva ili tri dana.

Uskoro nakon početka trčanja ostali su takmičari Cliffa, koji je imao nekako neobičnu tehniku trčanja (više je ličilo na “poklizavanje” nego na trčanje), brzo ostavili iza sebe.

Davno prije toga sportski su treneri i stručnjaci utvrdili da je najbolja strategija za nastup na ultramaratonu takva da se trči 18 sati u izjednačenom tempu i 6 sati spava odnosno odmara. Svi takmičari osim Cliffa držali su se tog pravila jer su pratili opća uvjerenja i savjete stručnjaka.

Ali – Cliff je imao sasvim drukčiju strategiju. Nije spavao ništa, ništa nije odmarao, samo je trčao odnosno “poklizavao” u svome ritmu. Kada su ga novinari drugog dana takmičenja pitali namjerava li što spavati i odmarati, bili su iznenađeni kada su saznali da će Cliff bez spavanja i bez odmaranja trčati do kraja ultramaratona.

Ono, što se desilo u nastavku utrke, nitko nije očekivao…

Cliff se svakog dana utrke sve više približavao vodećim takmičarima i konačno ih pretekao. Kada je pete noći kao prvi stigao na cilj, postavio je i rekord. Prugu je pretrčao za pet dana, petnaest sati i četiri minute i prijašnji rekord popravio za cijela dva dana!

Nevjerojatno što je uspjelo 61-godišnjem poljoprivredniku koji pojma nije imao o “pravilnom” trčanju.

cliff-young

Kasnije su stručnjaci proučavali njegov neobičan način trčanja i zaključili su da trkač s takvim trčanjem troši manje energije kao kod tradicionalnog načina. Od tada dalje su Cliffovu tehniku trčanja (nazvali su ju po njemu) prihvatili brojni ultramaratonci i s pomoću nje pobijedili su na brojnim takmičenjima u trčanju.

Cliffa od 2003. godine nažalost nema više među nama. Ali, uspomena na njegovo nevjerojatno trčanje na ultramaratonu još uvijek je živa među oduševljenim trkačima. Njegova priča nam govori što je sve moguće ako izađemo “iz kutije” i dozvolimo si razmišljati na drukčiji način i ne vjerujemo uvijek različitim stručnjacima.

Neka te Cliffova priča inspirira i kada ti slijedećeg puta netko govori kako nešto ne možeš ili si za to prestar ili nešto drugo što ima prefiks “pre”, nađi hrabrost, snagu, moć, volju, ustrajnost i energiju da učiniš upravo ono za što ti drugi govore da je “nemoguće”. Vjeruj u sebe jer možeš puno više nego što misliš u ovome trenutku!

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...