tko-ima-dobije

Tko ima, dat će mu se

Godina 2013. zaključena je i ušli smo u 2014. Kako ste započeli ovu godinu? Jeste li nešto promijenili kod sebe s obzirom na 2013.? Jeste li sebi i drugima oprostili za sve što vam se dogodilo (ili vam se nije dogodilo) u 2013. godini? Da li ste za početak 2014. godine na novo postavili ciljeve?

Znate li koja je moja »pogreška« u posljednjih nekoliko godina? To da sam doslovno zaboravio kako sve počinje u čovjeku samome, u njegovim mislima, s njegovim unutarnjim monologom i čovjekovom imaginacijom. Traženje rješenja »spolja« nije baš rodilo neke plodove, zato je potrebno da se usmjerim u unutrašnjost pa makar »prisilno«.

Kako vidimo sebe i druge ljude? Što vidimo u sebi i u drugima? Možda se u ovome trenutku borimo s raznim životnim izazovima i iskustvima. Potrebno je da smo svjesni kako smo mi sami uzrok .. a i rješenje … za nastalu situaciju. Kako? Idemo redom…

Donji citat iz Biblije jedan je od onih koji se najviše krivo shvaćeni:

Jer tko ima, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema, i njemu će se još oduzeti, što ima. 
– Matej 13:12

Obično se interpretira u smislu da bogati postaju još bogatiji i siromašni još siromašniji. I onda slijedi razmišljanje u smislu kako je nepravedan svijet i onima koji »nemaju« uzme i ono što imaju. U knjizi Rhonde Byrne MAGIJA otkrio da možemo navedeni citat razumjeti potpuno drukčije ako samo dodamo jednu riječ – zahvalnost.

Jer tko ima zahvalnost, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema zahvalnosti, i njemu će se još oduzeti, što ima.

Na ovaj način sve skupa postaje logičnije i razumljivo i situaciju sagledamo u potpuno novom svijetlu i zagonetka života dobiva još jedan izostali komadić. Ali … možemo ići još jedan korak dalje i zapisati ovako:

Jer tko ima imaginaciju, još će mu se dati i imat će izobilja;
a tko nema imaginacije, i njemu će se još oduzeti, što ima.

Valja zapamtiti da zahvalnost i imaginacija uvijek hodaju s rukom u ruci. Po prvom hermetičnom zakonu sve je misao i svemir je misao. Iz ovoga slijedi da smo i mi misao i s imaginacijom (vlastitima kreativnima mislima) stvaramo svoju stvarnost. Ako uzmete pod lupu svoj život, vjerojatno ćete ustanoviti da ste stvarno imali sve u svojim mislima i tek nakon toga je ono što je bilo u mislima preuzelo stanje fizičke pojavnosti.

Kako možemo to saznanje praktički upotrijebiti u svome životu?

Zove vas prijatelj i u kratkom razgovoru spominje da još uvijek nema posao. Drugi put sretnete prijateljicu koja se požalila da ima zdravstvene probleme. Stigne e-pošta prijatelja koji govori kako ima financijske probleme. I sada ovisi o vama … jeste li spremni vidjeti »nevidljivo« i učiniti reviziju svih prije navedenih događaja?

Odmah nakon završetka telefonskog razgovora, u mislima odigrajte sliku u kojoj vam vaš prijatelj oduševljeno poručuje da je konačno našao novo zaposlenje. Nakon susreta s prijateljicom revidirajte cijeli susret u kojem vam prijateljica poručuje kako je izliječena i sada je potpuno zdrava. Nakon e-poštne poruke u mislima gledajte kako primate e-poruku u kojoj vam prijatelj poručuje da se njegovo financijsko stanje uredilo i novac s lakoćom dolazi u njegov život.

Znam, neki ćete reći: »To je djetinjarija« … ali svejedno … Što možete izgubiti ako prije navedene savjete upotrebljavate u svakodnevnom životu. Svatko od nas ukorijenjen je u drugome čovjeku i kada drugome želimo dobro (slabo), istinski želimo sebi dobro (slabo) jer ništa nije izvan nas. Sve je unutar nas. Naravno, na svakom pojedincu je kako će taj zakon upotrijebiti u svoju korist ili korist nekoga drugoga.

U Sloveniji često je zapaziti razmišljanje u smislu: »Samo da susjedu ugine krava …«Oni koji su duhovno osvješćeni i te kako dobro znaju da ako susjedu ugine krava istinski ugine (i) njihova. U poruci Filipinjanima 4:8 čitamo: »Uostalom, braćo, što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je slavno, što je god kreposno, i što je god hvale vrijedno, to mislite!«

To znači da neka naše misli budu najuzvišenije, najplemenitije i najradosnije. I to možemo učiniti već sada, ovog trenutka te vidimo u ljudima dobro i mislimo za njihovo dobro.

Biblijske priče dodiruju isključivo snagu imaginacije. To su istinske dramatizacije tehnika molitve jer molitva je tajna mijenjanja budućnosti, a više o tome neki drugi put.

“Čovjekova glavna zabluda je njegovo uvjerenje da postoje razlozi izvan njegovog stanja svijesti. Sve što se čovjeku dogodi – sve što učini – sve što izvire iz njega – događa se kao rezultat njegove svijesti. Čovjekova svijest je sve što on misli, želi i voli sve za što vjeruje da je istinito i na što pristane. Iz toga je razloga potrebno najprije promijeniti svijest, prije nego promijenite vaš vanjski svijet. Promjena okolnosti dogodi se kao rezultat promjene u stanju vaše svijesti.” – Neville Goddard

Po Nevillu Goddardu čovjek je izvor akcije, upravljački um i također onaj koji čuje molitvu. Temeljni kamen na kojem su osnovane sve druge stvari, čovjekovo je mišljenje o samome sebi.

Pretpostavke (o sebi ili o drugima), pa makar i krive, postat će činjenica u našem životu. Ljudi imamo samo jednu supstanciju koju možemo upotrebljavati u kreiranje vlastitog svijeta – i to smo mi sami. I što imamo … to će nam biti dato.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...