carobno-jutro

Svako jutro ima čarobnu moć

Nikada nisam razmišljao da ću ujutro početi ustajati u 5.00. 🙂 Uvijek sam bio uvjeren da nisam baš jutarnji čovjek i rano ustajanje bilo mi je muka. Posljednji put sam tako rano ustajao bilo je prije dobrih dvadesetak godina, kada sam bio na 1. ili 2. godini faksa. Tada sam radi lakše “logistike” (da bi “uhvatio” direktni autobus do Ljubljane i da mi u Kranju nije bilo potrebno mijenjati autobus) ustajao u 4.45 i išao na autobus u 5.15. Ali – skoro uvijek sam u autobusu prespavao taj sat.

Priznajem da mi je u prošlosti bilo teško ustati u 6.00 ili 7.00. Ako sam imao u 9.00 sastanak, to je za mene bilo “fakat” prerano, jer kako sam već rekao, ja nikada nisam bio jutarnji čovjek. Prije nekih četrnaest dana sve se promijenilo. Tada sam počeo čitati novu knjigu Robina Sharme s naslovom “U 5 ustani i svijet će ti biti na dlanu” (nije prevedena na hrvatski, ali od istog autora je npr. “Kaluđer koji je prodao svoj Ferrari” – napomena prevoditeljice). Zapravo, tu knjigu nisam pročitao, je sam doslovce “progutao”. 😉

Preko noći sam donio odluku za promjenu i rano jutarnje ustajanje. Prvog dana sam se probudio u 6.30, slijedećeg dana u 6.00, nakon toga u 5.30 i konačno u 5.00. Ne, “iz prve” nije išlo već u 5.00, a sada je to ustajanje postalo nešto najbolje što sam u posljednje vrijeme učinio za sebe.

“Budi gospodar svojeg jutra. Podigni svoj život.” – Fascinantni govornik

Gornja misao je spomenuta u knjizi i postala je moj moto, mogu reći, moja mantra. Najveći i stvaralački umovi našeg doba i prošlosti (Richard Branson, John Grisham, Wolfgang Amadeus Mozart, Ernest Hemingway, Aristotel …) poznavali su prednosti ustajanja u zoru.

I poznata slovenska poslovica kaže: “Rana ura, zlatna ura.” To je itekako istina. Kada se ti probudiš tako rano ujutro, većina ljudi još spava. Rano ustajanje znači i to da moraš ići ranije spavati. Tako sam sada u krevetu između 22.00 i 23.00 (ranije oko 24.00) jer mi je potrebno bar 6 ili 7 sati spavanja.

Pošto volim ples i plesne zabave su najčešće u kasnim večernjim satima, odlučio sam da ću najviše dva puta ustajati u 6.00, preostale dane u 5.00 i uvijek, bez iznimke, napraviti svoju jutarnju rutinu koja traje jedan sat nakon buđenja. Ta jutarnja rutina (u knjizi je riječ o formuli 20/20/20) odlična je za početak dana jer te stvarno probudi i napuni s pozitivnom energijom. Više o toj formuli možeš pročitati u prije spomenutoj knjizi. Ja ću ti u nastavku obrazložiti moj način jer sam ga malo prilagodio.

Prvih 30 minuta radim energetsku medicinu, super moždanu jogu, sklekove i Tibetanski izvor mladosti. O ovom mom jutarnjem “protokolu” pisao sam već ovdje. Nakon toga slijedi 10 minuta meditacije (ponekad meditacija s mantrom, ponekad bez mantre, ponekad QE). Onda približno 10 minuta slijedi pisanje u dnevnik (spisak zahvalnosti, dojmovi, zamisli…), a zadnjih 10 minuta čitam neku inspirativnu knjigu.

Svako jutro prvih je šezdeset minuta namijenjeno meni jer taj prvi sat odlučujuće utječe na odvijanje cijelo dana.

Zanimljivo je kako su svako jutro moje misli jasne, kako je drukčije moje razmišljanje i nakon što zaključim svoju rutinu, počinjem s poslovnim stvarima koje radim po načelu 60/10 – šezdeset minuta aktivnog i fokusiranog rada i nakon toga slijedi deset minuta odmora, šetnje, meditacije – nekih aktivnosti koje me smiruju i opuštaju. Nešto slično radio sam već u vrijeme studiranja, kada sam učio najviše 60 minuta i nakon toga napravio 5 – 10 minuta pauze.

Što to znači aktivan i fokusiran rad? Jednostavno rečeno – u to vrijeme si bez raznih elektronskih smetnji koje uključuju društvene mreže, e-poštu i pametni telefon. Zanimljivo je da ako “isključiš elektronske medije”, u ta dva ili tri jutarnja sata produktivniji si više nego kad bi radio cijelih osam sati uz spomenute smetnje.

Ako želiš popraviti svoju produktivnost na bilo kojem području života, preporučujem ti da na svom pametnom telefonu nemaš cijelo vrijeme uključen prijenos podataka, odnosno wi-fi i da isključiš sve “push poruke”. Tako ćeš manje puta provjeravati svoj telefon i bit ćeš više fokusiran na svoj posao. U posljednjim godinama mnogima je pala produktivnost upravo zbog različitih “elektronskih smetnji” koje zahtijevaju pozornost. Aktivna fokusiranost na samo jedan posao, umjesto na više njih istovremeno, znatno će poboljšati tvoju produktivnost.

Kako ćeš ti iskoristiti svoje jutro i kada ćeš ustajati, to prepuštam tebi. Ako stvarno želiš poboljšati svoj život i imati više slobodnog vremena, razmisli o tome hoćeš li i ti raditi svoj jutarnji protokol ustajanja u 5.00 i provesti sat vremena s formulom 20/20/20. I još jedan savjet ako ti bude teško ujutro ustajati: možeš si pomoći s pravilom 5 sekundi.

“Dobro je ustajati prije zore jer taj običaj pridonosi zdravlju, bogatstvu i mudrosti.” – Aristotel

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...