suvremeno-rjesavanje-odnosa

Suvremeno rješavanje odnosa

Područje osobnog i duhovnog rasta je višemilijunski posao i knjige s ovoga područja su u nekoliko posljednjih godina doslovno preplavile knjižare i knjižnice. Što je više naslov čudniji, vulgarniji, drukčiji, više se knjiga čita odnosno bolje prodaje, iako – ako pažljivo pogledamo – te su vrste knjiga (sadržajno) jednake kao jaje jajetu.

Malo unazad i ja sam bio iznimno oduševljen takvim novodobnim knjigama. Ali pred kraj prošle godine počeo sam malo ih drugačije razumijevati odnosno sve to sam pogledao na drugi način. Kad pročitaš članak do kraja, bit će ti jasnije o čemu govorim.

Područje odnosa (obiteljskih, partnerskih, poslovnih…) uvijek je aktualno i sigurno nema čovjeka koji se na tom području ne bi sretao s takvim ili drugačijim izazovima. U zadnjim godinama (posebno nakon izdanja knjige Jebe mi se) pojavilo se mnogo sličnih “klonova” koji svaki na svoj način osvjetljavaju “slanje problema nekamo” i njihovog “sjebavanja”.

U našim knjižarama možemo tako naći slijedeće knjige:

  • Jebe mi se
  • Umjetnost podjebavanja
  • Umetnost pošiljanja v r… (nije još prevedena na hrvatski jezik)
  • Dol mi visi (nije prevedena na hrvatski jezik)

Priznajem da i meni ponekad lakne kada mi neka stvar ne ide onako kako želim da sve skupa pošaljem negdje u tri … i “iskašljati” se. Energija se brzo promjeni i na nekim životnim područjima to djeluje odlično (na primjer: od stvaralačke blokade) ali na drugim područjima (na primjer partnerskim odnosima), to je samo sakrivanje problema ispod tepiha.

Pogledajmo određeni primjer iz života i pokušajmo ga riješiti uz pomoć “k*rcologije” (ili možda “jebologije”) – kako se neki autori slikoviti izražavaju. Za potrebe našeg bloga uzet ću primjer iz partnerskih odnosa. Recimo da smo konstatirali da naš partnerski (ili poslovni) odnos ne funkcionira onako kako želimo i zato odlučimo da ćemo tom odnosu reći “jebe mi se” i otići dalje. Ili je možda stvar obrnuta i druga nam strana kaže “jebe mi se” i “odjebe” nas iz svog života. U oba primjera situacija nije prijatna i lako može doći do mnogo suza, teških riječi, psihičkih manipulacija ili čak i fizičkog obračunavanja… i da ne spominjem tužbe na sudu zbog imovine, skrbništva ili poduzeća.

Kako sam već spomenuo, napetost se u trenutku sočne psovke stvarno smanji, ali samo privremeno odnosno naizgled. Zašto? Zato što je važno u kakvoj smo energiji u trenutku kada nešto “odjebemo” iz svog života. Često smo upravo tada u energiji ljutnje, bijesa, tuge… jednostavno: neke neprijatne energije kruže našim tijelom i o drugoj osobi koja nas je ostavila ili smo mi nju ostavili nemamo baš ljubaznih riječi. Iako smo joj nedavno govorili kako je jako volimo, kako nam je lijepo s njom, sada smo joj rekli “Jebe mi se” i otišli smo iz njenog života.

Ali – što se dogodi kada tu osobu opet negdje “slučajno” sretnemo? U kakvoj smo energiji u tom trenutku? Da li unutar sebe, posebno u solarnom pleksusu i oko srca osjetimo mir, ljubav, zahvalnost jer smo sreli tu osobu, možemo li joj ljubazno pogledati u oči, radosno ju pozdraviti i zagrliti u bezuvjetnoj ljubavi?

Kao što vidimo, “odjebavanje” ipak nije tako jednostavno kako se čini na prvi pogled. Svaka osoba koja je ušla u naš život, cijeli je spektar od plusa do minusa i svega između. Nitko nije samo plus, nitko nije samo minus. U sebi imamo oba pola bez obzira kako se trudili sakrivati i pokazivati samo svoju pozitivnu stranu. Nekada smo osobi koju sada “ne podnosimo” govorili kako ju jako volimo i kako je divna, a sada se uvijek kada na nju pomislimo, u nama pokrene bezbroj različitih osjećaja, straha, ljutnje i besa.

Ako stvarno želimo razriješiti odnose s određenom osobom, tada je „odjebavanje“ premalo, treba ići dublje, na potpuno novi nivo razrješavana odnosa, energija, mentalnih mapa unutar nas. Važna je spoznaja da nam ta “WTF” osoba nije donijela samo slabe energije i slabe stvari. Donijela je i mnogo dobroga, a toga iz različitih razloga u tom trenutku ne možemo osjetiti i vidjeti.

Kada “uravnotežimo polarnosti” kod shvaćanja tog čovjeka i kada uz to, kada pomislimo na njega, osjetimo duboku i iskrenu zahvalnost i bezuvjetnu ljubav, tek tada je započelo istinsko “cijeljenje” odnosa na dubljem nivou i odnos nas više ne opterećuje. S uravnoteženjem polarnosti (nešto više o tome drugom prilikom), dođemo do toga da cijelu situaciju koju smo doživjeli, ugledamo u sasvim novom svijetlu. Tu se ne radi o procesu otpuštanja već za dubok i iscjeljujući proces zahvalnosti.

U trenutku kada je proces zahvalnosti stvarno zaključen, drugu smo osobu sposobni vidjeti u svijetlu bezuvjetne ljubavi i zahvalni smo za svaki trenutak koji smo nekada u prošlosti živjeli s tom osobom. Tim procesom zahvalnosti učinili smo jako puno, ne samo za naše bolje buduće odnose i buduće partnerske veze, već i za svoje zdravlje jer smo uravnotežili svoju energiju i osjećaje te smo u stanju zahvalnosti, radosti i ljubavi.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...