predanost-ili-talent

Predanost ili talent?

Kada vidimo ili čujemo nekog uspješnog glazbenika, glumca ili komičara, često pomislimo i uskliknemo: “O, kakav talent!” u slučaju da netko nešto iznimno dobro radi, prvo vidimo u tome samo talent. Pretpostavlja se da smo se s njime rodili i pošto ga imamo, jednostavno bi morali uspjeti u tome što radimo odnosno za što imamo talent. A je li to stvarno tako?

Prošlog mjeseca bio je 17. rujna 2017 zlatnim slovima upisan u povijest slovenskog sporta – Slovenija je toga dana postala evropski prvak u košarci. Svi smo bili oduševljeni hrabrim i oduševljavajućim predstavama Gorana Dragića, Luke Dončića i ostalih naših momaka. U cijeloj Sloveniji, a i u Carigradu, odzvanjalo je: “Kdor ne skače, ni Slovenc!” (Tko ne skače nije Slovenac – napomena prevoditeljice). Naši momci su uspjeli jer su u ovom primjeru bili potpuno predani, usredotočeni i ustrajni.

Kada govorim o iznimnim košarkašima moje mladosti i sadašnjosti, imam u mislima tri imena:

1. Goran Dragić
2. Luka Dončić
3. Dražen Petrović

Svi su oni imali nesporni talent za košarku, ali ipak …Da li bi njihov košarkaški talent bio dovoljan za to da bi uspjeli postati odlični košarkaši? Svima je zajedničko to da su uvijek mukotrpno radili, da su trenirali više nego ostali. Za Dražena su govorili kako je nakon treninga ostajao satima na terenu i trenirao bacanja i nadigravao nevidljivog protivnika.

Luka i Goran imaju sličan pristup – ne samo da uživaju u igri čak i za vrijeme treninga, oni to rade predano. Bez njihove predanosti i 100 % posvećenosti košarci ne bi postigli ono što jesu. Goran je bio sitan, nadaren dječak iz Koseza (područje Ljubljane – napomena prevoditeljice) i da bi postigao to što sada je, morao je uložiti sate i sate treninga, doživjeti i poraze i neuspjehe, ali – ustrajao je i na kraju bio za svoju predanost bogato nagrađen.

Talent nije sve jer neki “zaspe” na lovorikama i postanu “vječiti talenti” jer nikako ne uspiju u potpunosti izraziti svoje sposobnosti. S druge strane imamo sportaše koji u početku nisu bog zna kakvi potencijali, ali imaju ustrajnost, predanost i vole sport kojim se bave. Ovi na dugi rok postižu više mnogo više nego ostali “nadareni” klinci.

Ako se u životu usredotočimo na previše različitih stvari, ne možemo u potpunosti izraziti svoje prirodne danosti. Postoje ljudi koji lutaju od jednog do drugog projekta, od jednog do drugog cilja, od jedne do druge knjige, od jednog do drugog gurua i nikad se stvarno 100 % ne posvete jednoj stvari.

Kada sam bio u osnovnoj i srednjoj školi, nisam imao nikakvih posebnih “predispozicija” za očekivani uspjeh na fakultetu. Bio sam prosječni učenik i nekako sam uspio “progurati se” kroz osnovnu i srednju školu. Ipak – fakultet sa svim svojim izazovima bio je za mene veliki zalogaj. Kad sada pogledam unazad, znam u čemu sam se razlikovao od ostalih “vječitih studenata”. Imao sam volju, ustrajnost, a i predanost. Neuspjeh me nije slomio, išao sam dalje, svaki novi ispit bio je nova priča.

Čini mi se da sam kasnije, nakon završetka fakulteta, nekako izgubio predanost i oduševljenje. U posljednje vrijeme opet počinjem nanovo upoznavati i otkrivati sebe i svjestan sam da je za uspjeh na određenom području potrebna predanost. Talent pomaže samo na početku i nije sigurni pokazatelj da će to uspjeti i na dugi rok.

Biti nečemu predan znači da od jutra do sutra razmišljaš o tome da svaka tvoja stanica, svaki atom i DNK doslovno “dišu” sa svime čemu ti poklanjaš svoje vrijeme, energiju i pažnju. Nije ti žao vremena, novaca, znoja, ranog ustajanja i rada daleko u noć jer znaš da to što radiš, ima smisao i užitak. Naravno, ako imaš svakodnevne treninge, nije svaki trening izveden istom energijom i efikasnošću, ali svejedno ustraješ, znojiš se, ulažeš sebe, svoju dušu i srce. Uspjeh sigurno neće izostati.

Kada sljedeći put vidiš na TV neku zvijezdu ili uspješnog sportaša, znaj da je ta osoba uložila u svoj nastup satove rada, da je to što sada vidiš (odličan nastup) samo vrhunac toga trenutka, a u pozadini kriju se znoj, rad i predanost.

Talenti će se uvijek ponovo rađati, ali oni koji istinski žele uspjeti, morat će svom talentu dodati i predanost. Predanost znači i to da usprkos povremenim neuspjesima i porazima još uvijek hrabro ustraješ na svome putu. Stvarno je ponekad teško kada drugi više ne vjeruju u tebe i čak i ti sam sumnjaš u sebe jer se pitaš da li vrijedi ustrajati… ali ne odustani, učini još jedan dodatni korak i uspjet ćeš!

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...