pravo-pitanje-pravi-odgovor

Pravo pitanje za pravi odgovor

Već duže vremena istražujem kako djeluje ljudski um i kako funkcionira podsvijest. Probao sam i mnogo »tehnika« s područja osobnog i duhovnog rasta. Najpoznatija tehnika za osobni rast su sigurno afirmacije. Poznajete ih, zar ne? To je svaka pozitivna tvrdnja u prvoj osobi jednine, u sadašnjem vremenu i potvdnom obliku.

Na primjer: »Ja sam sretan. Ja sam bogat. Ja sam uspješan.« Te tvrdnje osobne, osjećajne i misaone preobrazbe potrebno je izgovarati u mislima,a može i glasno. U to izgovaranje potrebno je unjieti što više osjećaja i osjetiti to u srcu – da je to što govoriš već istina u tvome životu.

Da se neuronska mreža u mozgu promjeni i uspostavi se nova misaoni uzorak, potrebno je bar 21 dan. Nakon 21 dana nova je navika uspostavljena i mi smo na »autopilotu« (pogledajte samo s kakvom lakoćom plešete nakon nekoliko plesnih tečajeva). Ali, ovdje su i neke pretpostavke – afirmaciju moramo osjetiti kao istinu u srcu. Ako to ne osjećamo, nakon 21 dana još uvijek smo tamo gdje smo bili na početku.

Naravno da je naša ustrajnost važna – afirmaciju ponavljaš jedanput, dvaput, pet puta, deset puta, sto puta … tisuću puta dnevno. I onda nakon nekoliko mjeseci možda konačno počinješ vidjeti veće ili manje plodove svojih unutarnjih monologa.

Kada govoriš afirmacije, korak po korak reprogramiraš svoju podsvijest i svoja uvjerenja. Put zna biti jako dug ako te afirmacije ne osjetiš ili ih nisi integrirao u svoju podsvijest. Je li afirmacija integrirana, možeš probati jednostavnim testom uporabne kineziologije. Ako je mišić jak uz tvoju afirmaciju, tada je ona već integrirana u podsvijest. Ako nije jak, tada je potrebno ustrajati na integraciji u podsvijest.

Afirmacije nisu neke babaroge jer su već mnogima promijenile život. Ali – je li stvarno tako pišu i uvjeravaju nas preko raznih članaka i knjiga? Moja iskustva su različita – ponekad djeluju, ponekad ne, ponekad trebaš mnogo vremena da se sve integrira u tvoju podsvijest.

Postoji jedan način kojeg je za vrijeme »prijelomnog« kupanja ispod tuša u desetom mjesecu 1997 otkrio Noah St. John. Dosta je jednostavan. Umjesto da si govoriš što u ovome trenutku jesi (afirmacija), radije si postavi pitanje (aformacija) i podsvijest će ti početi odgovarati na tvoja pitanja. Ti svjesno ne odgovaraš već dozvoljavaš podsvijesti da ona odgovori na tvoja pitanja.

Tako »Ja sam sretan,« postane »Zašto sam toliko sretan?« i »Ja sam bogat,« postane »Zašto sam tako bogat?« i »Ja sam uspješan,« postane »Zašto sam tako uspješan?« zanimljivo kod ovog postupka je to da je uz izgovaranje ovih pitanja (u mislima ili glasno) tvoje tijelo moćno i tako je i sa mišićima. Zašto je to tako? Jednostavno, ne govoriš si laži, samo se pitaš i tvoja podsvijst traži odgovore na ta pitanja.

Svi poznajemo Google i njegovu tražilicu. Kad te nešto zanima, ideš na Google, napišeš riječ koja te zanima i Google počinje automatski tražiti prikladne pogotke koji su najviše slični tvome traženom nizu. S aformacijama je stanje isto – podsvijest traži prikladne pogotke koji najviše odgovaraju traženom nizu. Istina, naša podsvijest je neke vrste banka podataka i u toj banki podataka potrebno je pravim naređenjem (aformacijom) potražiti pravi odgovor.

Citat iz Biblije kaže ovako: »Ask And You Shall Receive.« ako to prevedem, značit će »Pitaj i dobit ćeš.« U hrvatskom jeziku gornju tvrdnju prevodimo kao »Moli i bit će ti dano«. Ali ako pogledamo izvornu tvrdnju, vidimo da ne piše »pitaj« i ne »moli«. Bilo što mora biti napisano u potvrdnom obliku.

Zašto se ne bi radije pitali umjesto da si govorimo tvrdnje? Probajte, izvodite aformacije bar 21 dana i uvjeren sam da će se život dobro promijeniti svakom čitatelju e-mjesečnika. Istina, aformacije svi upotrebljavamo kada se žalimo: »Zašto sam tako nesretan? Zašto me drugi ne razumiju? Zašto imama tako malo novaca? Zašto ne mogu dobiti posao? Zašto …?« Rezultat svega toga? Još više problema i još više nesretnih trenutaka jer smo podsvijest jednostavno usmjerili u položaj da nam automatsko potraži još više odgovora na naše »zašto«.

Rješenje je sasvim jednostavno – okrenimo ploču i pitajmo se o tome, što u životu želimo. Ako uz ta pitanja osjetimo i unutarnji mir (o čemu sam pisao u jednom od prijašnjih članaka – EU osjećaj), tada smo jednostavno pustili ručnu kočnicu i pogazili na gas našeg automobila sreće, radosti, zdravlja i obilja.

Za zaključak još nekoliko primjera aformacija:

  • Zašto se volim i otpuštam si?
  • Zašto sam vrijedan ozdravljenja?
  • Zašto me život bezuvjetno voli?
  • Zašto su ispred mene samo dobra iskustva?
  • Zašto mi se svaki dan događaju čuda?
  • Zašto mi je život u svakom trenutku blagoslovljen?
  • Zašto se moji prihodi stalno povećavaju?
  • Zašto se sve odvija u moje najviše dobro?
Podjeli dalje ...

Pročitajte također...