pospremanje-sa-smislom

Pospremanje sa smislom

Prije mjesec dana bio sam na radionici Bogat život minimalista koja me oduševila i zajedno s radionicom Body Reset dala mi misliti da je vrijeme za potpun “detox” ne samo u tjelesnom već i fizičko u smislu da se riješiš nepotrebnih stvari.

Svemir mi je nakon toga “slučajno” poslao knjigu Minimalizam koju su napisali Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus. Oba autora odrekli su se dobro plaćanom poslu u velikoj korporaciji te odbacili ili poklonili veći dio svog vlasništva.

Sve to odvelo me do toga da sam odlučio izvesti veliko pospremanje u svojim osobnim i također poslovnim prostorijama. Taj projekt, ako mogu to tako nazvati, imenovao sam “Pospremanje sa smislom”.

Pospremanje je započelo 11. 11. 2016 i sada kada ovo pišem, mogu reći da je cjelokupan projekt obavljen negdje oko 98% i planiram da će u slijedećih nekoliko dana biti već na 100%. Cjelokupnu statistiku što sam sve podijelio, prodao, poklonio i odnio na odlagalište krupnog otpada, možeš pročitati u zapisu na mom slovenskom blogu s naslovom S manje starudije lakše se diše.

Po novome “lakši” sam za više od 220 stvari i mogu reći da se osjećam više radosno, slobodno i istovremeno mi se čini da sam “lakši” i za koji kilogram ne samo fizički već i osjećajno. Jednostavno, učinak na zdravlje i dobro osjećanje te manje stresa vidljiv je.

Tako sam se intenzivno bacio u taj projekt pospremanja da mi je čak nestalo vremena za pisanje bloga koji ovog puta stiže s nekoliko dana zakašnjenja. Za vrijeme projekta pospremanja pročitao sam i dvije zanimljive knjige u kojima sam našao i neke zanimljive i uporabne informacije koje u nastavku dijelim s tobom …

Možeš li smršaviti pomoću pospremanja?

Znam da je ovo pitanje malo smiješno, ali Marie Kondo u svojo odličnoj knjizi Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: Japanska vještina raščišćavanja i organiziranja (na engleskom jeziku: The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing) između ostalog izvještava i o zanimljivom učinku koje ima pospremanje na njene slušatelje – korisnike jer oni smršave. Ovako kaže:

“Kada se počne pospremanje, mnogobrojni korisnici primijetili su da su smršavili ili utvrdili trbušne mišiće. Pojava je neobična, ali kada smanjimo količinu stvari u svom stanu i tako reći “uklonimo otrove” iz svoga doma, slično djelujemo i na svoje tijelo.

Kada odjednom odbacimo sve što nam nije potrebno, naše tijelo se može odazvati jednako kao za vrijeme posta. Možemo dobiti proljev ili izbijanje akni. Tu nema ništa lošeg. Tijelo se pokušava riješiti otrova koji su se skupljali dugi niz godina i za dan – dva vratit će se u normalno stanje ili čak i bolje.

Kada gledam svoje korisnike, zaključujem da im se smanjio trbuh kada su se riješili suvišne odjeće, da im se izbistre misli kada smanje broj knjiga i dokumenata, a kada smanje količinu kozmetike i počiste predjele oko umivaonika i kade, njihova koža se očisti i postane glatkija.”

Znači – ako si žena i pokušala si 1001 dijetu i ništa nije pomoglo, pokušaj tako da se iz svoje kuće ili stana riješiš svih suvišnih stvari. Uzmi cijeli vikend, počni u petak navečer i zaključi u nedjelju navečer. Važno! Cijelu kuću ili stan počisti, ako je moguće, u jednom komadu odnosno “na mah”.

Ako to ne ide, uzmi sedam ili četrnaest dana za pospremanje i svaki dan počisti koliko možeš. U svakom primjeru počisti do kraja, nemoj stati na polovici ili četvrtini jer to je i znak koji nešto govori o tebi: da ne završavaš stvari i ostavljaš ih nedovršene i one jednostavno “vise” u zraku. Nedovršene stvari (situacije) ti također oduzimaju energiju i zato je važno da sve stvari završiš.

Da li pospremanje može pomoći u traženju partnera?

U knjizi SRODNE DUŠE autorice Iris Tarbuk (nakladnik: Geromar d.o.o., 2013) možete naći slijedeće misli: “Ako želite promjenu u svom životu, latite se velikog pospremanja svog doma, stana, kuće. Istinski, sve što ne trebate, poklonite ili bacite. Time stvarate mjesto za dolazak novoga u vaš životni prostor, dajete prostor svemu onome što mora doći, tako i ljubavi.”

Autorica ide korak dalje i kaže: “Kako ste se riješili starih i nepotrebnih stvari iz svog doma koje nisu dozvoljavale ulazak novoga, tako se riješite i negativnih ljudi iz svoje okolice jer oni svojom prisutnošću sprečavaju dolazak novoj osobi koja u vaš život donosi ljubav.”

Jednostavno – kao što možeš vidjeti, pospremanje stana ili kuće nije samo fizički posao već se radi o dubokom procesu uklanjanja otrova na tjelesnom, osjećajnom, razumskom i duhovnom području. Često se grčevito držiš određenih stvari jednostavno zbog toga što se uz to osjećaš “zaštićeno” i tako prekomjerno puniš svoj prostor bivanja u kojem bi morala teći čista energija.

“Manje je više” nije samo starodavna zen mudrost već način života koji će pojednostaviti svaki tvoj dan i donijeti više radosti, zdravlja i ljubavi u tvoj život.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...