polarnost-muskarac-zena

Polarnost između muškarca i žene

Obzirom na to da je danas Valentinovo, ovaj je članak na temu polarnosti između muškarca i žene kao naručen da naučimo bolje razumjeti kako teku energije među spolovima.

Knjiga “Put vrhunskog muškarca” (Hena com, 2011., ISBN 9789532590487, u originalu “The Way of Superior Man”), koju je napisao David Deida, došla mi je pod ruke već prije nekoliko godina, a tek slovenski prijevod (izašao je prošlog tjedna) nešto je pokrenuo u meni o tome kako razumjeti energiju, odnose, spolnost i polarnost između muškarca i žene.

put-vrhunskog-muskarca-300Dok sam čitao ovu knjigu, više sam puta svjesno stao i moje nekadašnje odnose pogledao s nove perspektive, s vidika energije i polarnosti. Bez polarnosti u odnosu nema ni prave strasti jer smo muškarci i žene kao dva pola – sjever i jug. Kao što baterija treba + i – da kroz nju teče električna struja tako i odnos treba svoj razvoj i postojanje polarnosti među partnerima.

Muška energija je kao sunce – prodorna, usredotočena, ciljno usmjerena. Ženska energija je kao mjesec – u valovima, raspršena, usmjerena u ljubav i primanje. Ako upotrijebim Deidajeve riječi – odličan muškarac je onaj muškarac koji je svjestan svoje prave muške naravi, ima svoje poslanstvo, viziju i ciljeve i, naravno, srce i kičmu.

Danas su mnogi muškarci takvi da nemaju srce, ali imaju kičmu. Onda neki drugi imaju samo srce, a nemaju kičmu. A nađu se i oni bez srca i kičme.

A oni muškarci koji istinski dotaknu žensko srce i dušu, muškarci su koji imaju srce i kičmu i razumiju protok energije.

muskarac-zena-yin-yang
Muškarac i žena, Yin i Yang

Kada sam potanje pogledao svoje partnerske odnose, došao sam do spoznaje da sam mnogo previše puta davao svoje srce i zaboravljao na svoju kičmu, na mušku energiju, na odlučnost, na viziju, na poslanstvo. Previše sam se trudio udovoljiti ženi i napraviti sve da bi bila sretna i tako zaboravio na sebe. Umjesto da bi imao fokus na svom poslanstvu, bio je često fokus na ženi i tako sam zaboravio na sebe. Umjesto da bi imao fokus na svome poslanstvu, bio je fokus prečesto na ženi što je posljedično dovelo do polarizacije samoga odnosa i privlačnost je nestala.

I priče koje su mi ispričale žene na osobnim savjetovanjima o svojih nekadašnjih i sadašnjim odnosima, potvrđuju da se s promjenom polarnosti u odnosu promjeni, nestaje ne samo odnos nego i spolnost.

Priča ide nekako ovako:

  1. Kada su se upoznali, osjetili su energiju i strast (čitaj: među njima bila je jaka polarnost i seksualna napetost). Jednostavno: iskrice su frcale na sve strane. 😊
  2. Počeli su živjeti zajedno, stigla su i djeca i počeli su se usmjeravati na obiteljski život, kuću, također i karijeru.
  3. Žena nakon tridesetih godina često počinje raditi na sebi, što znači da mijenja svoj način života, razmišljanja i trudi se postići “nešto više” u svom životu. Muškarac nakon trideset godina, koji je u partnerskoj vezi, postane “zadovoljan” time što ima (čitaj: posao, žena, djeca, sport, prijatelji…) i nekako gubi fokus odnosno svoje životno poslanstvo. To što se faktički dogodi u odnosu, to je da muškarac pređe u pasivnu energiju, a žena u aktivnu. Rečeno drugim riječima: žena postaje “muškarac” i muškarac postaje “žena” – naravno u energetskom smislu. Dugoročno, to može “ubiti” polarnost među njima. Nema više strasti, nema više seksualne napetosti, nema više izazova, nema više živosti i sve postaje samo rutina i ništa više.
  4. Na nekoj točki žena (obično je ona ta) zaključi da joj u tom odnosu nešto “nedostaje”. Što joj nedostaje? Polarnost jer je ona postala aktivna, a muškarac pasivan. Ona je preuzela uzde života u svoje ruke, počela živjeti iz svojih unutarnjih motiva, a muškarac se udaljio od svog poslanstva i zadovoljan je i sretan s trenutnom situacijom. Sve to dovodi do toga da među partnerima nema više energije i da se njihova polarnost izgubila.
  5. Sada je odnos u iskušenju. Ili ponovo na neki način uspostaviti polarnost i time privlačnost i seksualnu energiju ili… otići iz tog odnosa i započeti novi odnos s drugom osobom gdje će biti prisutna i ta polarnost. Izabrati prvu ili drugu mogućnost – pravilnog odgovora nema. Svako mora sam odlučiti kako i što kada se radi o (depolariziranom) odnosu.

Ako muškarac i žena razumiju polarnost, energije, a i svoju spolnu energiju, mogu dugo godina živjeti u strasnom ljubavnom odnosu koji će oba ispunjavati. Važno je nešto zapamtiti: nikada ne možemo promijeniti drugu osobu, mijenjati možemo samo sebe. Kako će druga osoba prihvatit našu promijenjenu energiju, ovisi samo o njoj. Možda će odlučiti promijeniti se, resetirati i opet naći svoju pravu mušku ili žensku esenciju ili će ići svako svojim putem.

Ako govorimo o tome koliko je neko privlačan i što utječe na to kako nas drugi primaju i vide, prvo pomislimo na izgled. A uopće nije važno, radi li se o izgledu i kako “seksi” su po nekim društvenim mjerilima vidjeti muškarac ili žena.

Jedna od priča na tu temu, koja mi je u posljednje vrijeme dala misliti i nadahnula me, je i priča Seana Stephensona. Za njega sam saznao iz jednog blog zapisa i odakle ću nakratko opisati njegovu priču.

U njegovim ranim dvadesetim godinama svi muški kolegi su mu zavidjeli jer su ga žene obožavale. Govorili su mu: “Lako tebi! Na tebe se sve žene lijepe!” I mnogi su na kraju te rečenice sami sebi tiho dodali: “… jer si im jadan”.

Priča postaje zanimljiva kada saznaš da je Sean bio visok samo nešto više od 80 cm i da su mu doktori odmah nakon rođenja prognozirali najviše 24 sata života. Unatoč tako “mračnoj prognozi” Sean je doktorirao i kasnije postao iznimno uspješan govornik i pomogao je mnogim ljudima.

Zašto su se žene “lijepile” na njega? Najbolje da to predstavim primjerom. Sean je odlučio da će svojim prijateljima s pokusom dokazati da se žene na njega ne lijepe zbog toga što je na invalidskim kolicima nego zato što je samosvjestan.

Slijedeću večer s istim prijateljima otišli su u klub i Sean je prvu polovicu noći mirno, sa spuštenim pogledom, tužno gledao u tla, a drugu polovicu noći puno je plesao, nešto popio, šalio se, bio gentlemen…

sean-stephenson-mindie-kniss
Sean sa ženom Mindie

Rezultat? U prvi polovici noći bila je oko njega praznina. Svi su mu se sklanjali i gledali ga (istina – ljubazno) samo od daleka. U drugoj polovici noći imao je oko sebe najbolje žensko društvo – plesao je, djevojke su ga ljubile i davale mu svoje brojeve.

Iznenađujuće, zar ne? Ali ako Seanov eksperiment pogledamo s vidika energije, sasvim je logično. U prvom djelu večeri bio je u pasivnoj (ženskoj) energiji, a u drugom bio je u aktivnoj (muškoj) energiji. Kad je bio u muškoj energiji i isijavao ju iznutra prema vani, to su zapazile i osjetile žene koje su bile u tom prostoru. Nije se radilo o novcima, o super autu ili vili s bazenom, radilo se o energiji.

Možda te zanima i ovo: Sean je sedam godina (do svoje smrti u kolovozu 2019.) bio oženjen s predivnom (zdravom) ženom koja je prepoznala njegovu energiju, njegovu mušku esenciju i pratila je muškarca koji je imao svoje poslanstvo, viziju i misiju.

Muškarac bez poslanstva, vizije i saznanja da živi svoje misli, previše je u pasivnoj energiji i tako uopće nije zanimljiv za žene (bez obzira na financije, auto i izgled) jer takav muškarac jednostavno ne može stvoriti polarnost u odnosu i biti muškarac sa srcem i kičmom.

Bez obzira na to jesi li muškarac ili žena, razmisli o tome što sam napisao u ovom članku. I toplo ti preporučujem da pročitaš “Put vrhunskog muškarca” da ponovo nađeš svoju pravu esenciju i energiju. 😊

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...