poduzetniski-izazovi-korona

Poduzetnički izazovi u vrijeme korone

Više od dva mjeseca nisam bio aktivan na mome blogu i nisam dodao nijedan novi zapis. Mogu reći da je ovaj moj “blogerski time out” bio dug, predug. Ali imao sam svoje razloge o kojima ću pisati u nastavku. Počeo sam se mnogo intenzivnije baviti nekim drugim projektima ako sam želio preživjeti.

Na području osobnog i duhovnog rasta djelujem već od 2001. godine. Tako dugačke “predavačke” pauze koju imam posljednjih nekoliko mjeseci, nisam imao još nikada. Zadnji seminar uživo imao sam u lipnju 2020., a uskoro su postale obavezne maske u zatvorenim prostorima i time je moje izvođenje seminara i radionica bilo onemogućeno. Ne zato što ne bi imao dovoljno učesnika, već zato što u uvjetima koje određuju vlada i Nacionalni institut za javno zdravlje ne mogu učinkovito izvesti seminar.

O svim izazovima s kojima se susrećemo nagluhi i gluhi u vrijeme korone, pisao sam već i predlažem da za osvježenje pročitaš zapise ovdje i ovdje. Prošle godine sam zbog maski i posljedično nemoguće komunikacije (čitanje s usana) pisao i pučkom pravobranitelju ljudskih prava. Rezultat moga pisanja bila odluka vlade 2178 i o tome sam već podrobnije pisao.

Seminare retorike trenutno ne izvodim, ne zato što bi se bojao virusa, već zbog toga jer to ne mogu. S maskom ne mogu predavati jer mi pojavljuje se nedostatak kisika. Kada druga osoba govori ili ima javni nastup, i ako masku nosi i ona, ja nju ne moju ništa razumjeti. Da ne govorim o besmislu sjediti na rastojanju od 2 metra, dok u Rusiji gledaju sportske događaje rame uz rame i to bez maski.

Svjestan sam da i mnogi drugi ne mogu obavljati svoje poduzetničke djelatnosti i da je puno malih i samostalnih poduzetnika čak i zatvorilo vrata svojih poduzeća jer im je “lockdown” uništio posao kojeg su mnogi radili strasno, s radošću i veseljem. Odluke vlade su, na žalost, učinile svoje i njihovim poduzećima (koja su se možda i ranije susretala s poduzetničkim lošim iskustvima i izazovima) zabili posljednji čavao u njihov lijes.

Moj predavački posao u proteklim mi je godinama donosio oko 70 % mjesečnih primanja i bio je glavnina od koje sam živio i plaćao račune i ostale obaveze. Kao u svakom poslu bila su njihanja mjesečnog prometa. Ponekad sam neka obrazovanja morao otkazati zbog premalog broja učesnika, ali svejedno sam svojom poduzetničkom predavačkom brodicom uspješno plovio dobrih 20 godina.

U mom primjeru nije sve tako crno kako se čini na prvi pogled. Već sam prije nekoliko godina počeo nuditi izradu internetskih stranica (više o tome na www.goreta.si) i mogu reći da me izrada internetskih stranica riješila od “korona poduzetničke propasti”. Naime u posljednjih nekoliko mjeseci imao sam dosta internetskih projekata, a nekoliko još ih je u tijeku.

Još prije nekoliko godina naučio sam da nije dobro sva jaja stavljati u jednu košaru. Zato sam počeo povećavati opseg izrade internetskih stranica. Postavio sam i svoju internetsku stranicu jer sam tako predstavio i tu vrstu svoje poduzetničke djelatnosti. U početku sam radio internetske stranice za prijatelje, poznanike i poslovne partnere koji su pitali tko je izradio moje internetski portal. Nisu mogli vjerovati da sam to postavio sam.

Biti poduzetnik u korona vremenima nije jednostavno. Kao osoba koja ima probleme sa sluhom, susrećem se i sa drugim izazovima. Što se tiče komunikacije telefonom, mogu komunicirati samo preko SMS. U ovo vrijeme i komunikacija uživo postala je prava umjetnost ako moraš osobi ispred sebe objasniti da ju uopće ne možeš razumjeti s maskom na licu. Kada počnem objašnjavati o odluci vlade 2178, gledaju me kao da sam pao s Mjeseca jer pojma nemaju o čemu se radi.

Zahvalan sam da mi moj posao „sa strane“ pomaže preživjeti u ovim čudnim korona vremenima i da su poslovni partneri kojima sam postavio internetske stranice zadovoljni i da me preporučuju drugima. Usput, ako je možda i tebi što čitaš ovaj moj blog zapis potrebna internetska stranica, možeš mi se javiti i dogovorit ćemo se za sudjelovanje.

Trenutna gospodarska – politična – zdravstvena situacija stvarno zahtjeva od poduzetnika puno kreativnosti, živaca i prilagođavanja ako želi uspješno poslovati. Što će biti s mojim seminarima, u ovom je trenutku teško reći. Inače, na internetskoj stranici objavljeni su termini koje prebacujem iz mjeseca u mjesec. Usprkos svemu se nadam da će u ljetnim mjesecima opet biti moguće izvođenje obrazovanja u “normalnim” uvjetima.

Kada sam postavljen pred neki novi životni izazov, uvijek se sjetim na dvije vječite mudrosti koje mi u ovo vrijeme pomažu da sačuvam svoj fokus i unutarnji mir:

  • “Nijedna juha ne pojede se toliko vruća koliko se skuha.”
  • “I ovo će proći.”
Podjeli dalje ...

Pročitajte također...