plesimo-s-corazon

Plešimo s Corazón

Prije nekog vremena, ako sam točan 12. 9. 2022, gospodična Špela je u FB skupini Bachata Slovenija objavila zanimljiv zapis o događajima na plesnoj sceni. Moj komentar na njenu objavu sam objavio na stranici FB skupine i na mom profilu. Pošto je njen zapis iznimno otvoren i iskren, moj komentar objavljujem i na blogu. 🙂


Špela, hvala za tvoj opširni zapis o događanjima na plesnoj sceni. Uz ovaj zapis sjetio sam se svojih plesnih početaka. Iako bih mogao puno napisati o izazovima s kojima se srećeš na plesnom podiju, posebno ako si početnik, ostavit ću to za neku drugu priliku.

Što je ples? Ples je pokret, izmjenjivanje jin i jang energije, osjetnost, radost, veselje, zaigranost i živost… A čini mi se da smo na to što ples uistinu je, u svom traženju plesnog perfekcionizma i novih plesnih koraka i kombinacija, jednostavno zaboravili. Kao muškarac i kao plesač, na plesu sam uvijek poštovao plesnu partnericu. Kada plešem s nepoznatom plesnom partnericom obično već nakon nekoliko plesnih koraka zaključim kakav je nivo njenog plesnog znanja i ples, figure, pokrete … prilagodim njenom plesnom znanju.

Nemojmo raditi ono što rade neki “uber duber super” plesači koji s početnicom plešu isto kao s nekim tko je već niz godina na plesnoj sceni. Kada promatram neke plesače, posebno one s puno plesne kilometraže, često vidim da početnicu podučavaju nove plesne pokrete na plesnom podiju i doslovce ju vrte i vuku za sobom. A tako ne ide… ples nije pokazivanje plesnih mišića, plesnog znanja i različitih zahtjevnih figura. Kod plesa se radi prije svega o tome kako se povežeš s plesnim partnerom ili partnericom, kako u plesu uživaš, kako tijelom pratiš pokret glazbe, kako se i nasmiješiš i osjetiš svog plesnog partnera.

Spomenula si da neki plesači jednostavno ne znaju korake na 1, na 2 ili ne znam koji takt. Ja, bez obzira na probleme sa sluhom, plešem već nekoliko godina i plesnu partnericu zamolim da me nježno “podsjeti” ako možda “padnem iz ritma” ili ako nisam više točno u pravom taktu. Nekim “uber duber super” plesačicama važno je da plesni partner pleše točno na taj i taj takt i ako ponekad možda “padneš iz ritma”, pogledaju te smrtno ozbiljno kao da je to bio kraj svijeta. Nađu se i takve “uber duber super” plesačice koju svoju vještinu plesa pokazuju s pretjeranim “stiliziranjem” i uz to potpuno izgube povezanost s plesačem i plešu svoj ples u kojem nema nikakve povezanosti s plesnim partnerom.

Na plesu moramo prije svega biti “čovjek čovjeku čovjek.” Ako smo s nekim “na istoj valnoj duljini”, zaplešimo s njim i više plesova. Ako nam se to jednostavno ne dogodi, onaj jedan ples mogao bi svatko otplesati, pa makar plesni partner ili partnerica nisu baš Fred Astaire ili Ginger Rogers.

Ja plešem prije svega salsu i bachatu i ponekad neku kizombu. Iako sam bio na nekoliko plesnih radionica bachate sensual, taj ples mi nekako i nije posebno blizu. Ako govorim o stvarno super bachati i tko mi se najviše sviđa od svih bachata plesnih zvijezda, onda su Ataca i Alemana. Njihov bachata plesni stil mi je najbliži. Mnogi koji odlaze na plesne festivale i radionice, a njih vode vrhunski i svjetski poznati plesači na primjer sensual bachate, voljeli bi plesati kao njihovi plesni učitelji. Ali to ne ide – treba je znati da više ili manje skoro svi plesni učitelji parovi i u osobnom životu i posebno sensual bachatu mogu posljedično otplesati energijsko posve drukčije.

Svaka žena i svaki muškarac mora postaviti “granicu pristojnosti, doličnosti” do koje se tolerira dodir, blizina i pokreti plesača i plesačice. Ja osobno jako dobro osjetim energiju i poznajem još nekoliko plesačica koje su isto tako osjetljive na energije i dobro ih osjećaju. Jedna moja prijateljica čak je prestala s plesom jer je previše puta osjetila da je na plesnom podiju spolni objekt i ne plesna partnerica. Kada na plesnom podiju dođe do nepodobnosti, potrebno je znati postaviti granicu, zauzeti se za sebe i ponekad čak i usred plesa ostaviti plesnog partnera, dozvoli li si on previše.

Ples je energija, srčanost i povezivanje i mnogo je više brojanja ritma i plesanja u pravom taktu. Kada budu svi na plesnoj sceni to stvarno shvatili i razumjeli, tada će ples postati još veća radost, veselje i oduševljenje. Toliko s moje strane sa željom da »corazón« na plesnom podiju opet bude »corazón«.

Love, Smile & Dance

P.S. Dodajem još dva zabavna videa na temu plesnog bontona na salsa plesnom podiju. Prvi je za muškarce, a drugi za žene. 😂

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...