nesvjesna-tajna-zdravlja

Nesvjesna tajna zdravlja

Skoro prije godinu dana sam napisao članak Jutarnji obred za zdravlje i dobro osjećanje kojeg možeš pročitati ovdje. U mjesecu rujnu 2017. na svom sam blogu objavio članak Kako možeš ojačati svoj imunski sistem i se nalazi ovdje.

Sve što sam napisao u oba članka, još uvijek je istina i mislim da će mnogi, ako budu vodili računa o savjetima u oba članka, učiniti mnogo dobroga za svoje zdravlje, dobar osjećaj i energiju. Ali … iskustva od početka ove godine su me podsjetila da , usprkos tome što pijem minerale i vitamine, koristim biljne proizvode, radim različite vježbe, to još uvijek nije garancija za dobro zdravlje i dobar osjećaj.

Sve što sam spomenuo pomaže, ali samo do određene granice. Gdje je sada ključ? Po mojim iskustvima bez obzira nato koje vitamine i minerale piješ, ako si pod stresom, taj će te “stresni povjetarac” srušiti i oslabiti tvoj imunološki sistem.

Izvor stresa mogu biti određene životne situacije. Ako si na primjer samostalni poduzetnik odnosno samozaposleni onda znaš da si istinski u svome poduzeću “djevojčica za sve”. Brineš za sve stvari od marketinga, tekućeg poslovanja sve do financija i planiranja aktivnosti. U državnoj službi ili u većem financijski dobrostojećem poduzeću više si smiren jer znaš da ćeš dobiti plaću tog i tog dana u mjesecu.

Ali – što ako si samozaposleni poduzetnik? Znaš da moraš platiti račune do 20. u mjesecu. Ako tada nećeš imati dovoljno sredstva na transakcijskom računu, kroz nekoliko dana slijedi opomena i nakon opomene blokada računa. Nekoliko dana prije plaćanja obaveza (nije nužno da su to baš poreznici) u tebi se pokrene situacijski stres. Pitaš se kako će biti, hoćeš li moći odnosno mogla sve to. Hoće li se sve posložiti tako da sredstva stignu pravovremeno na račun da možeš platiti sve obaveze?

To je samo jedan primjer situacijskog stresa, a slijedi ih još više – problemi s djecom, problemi s partnerom, neslaganje s obiteljskim članovima… mogao bih ih nabrajati u nedogled. Svatko sam zna s kojim se iskustvima susreće u životu. I onda takav “stresni povjetarac” napadne tvoj imunološki sistem i postaneš najlakši “plijen” za različite viruse i bacile. Tvoje je tijelo, kada si pod stresom, u stanju borbe i bijega. Funkcioniraju samo najnužnije funkcije u tijelu.

Ako takav stres traje i traje, s vremenom tijelo ne može kompenzirati sav taj stres i regulirati energiju što dovodi do određene bolesti i obično “pukne” najslabija karika u lancu. A te slabe točke ima svaki pojedinac drukčije. Kod nekog su to jetra, kod drugoga pluća, kod trećem oči, kod slijedećeg sluh, kod petog bolovi i tako dalje i tako dalje.

Ali, pozor! Situacijski stres nije jedini stres koji je prisutan u našem životu. Može biti da ti u ovom trenutku sve ide potpuno glatko tako u poslovnom kao u osobnom životu i sam za sebe možeš reći da si sretan-a, radostan-a i uspješan-a.

Postoji još jedan stres koji izvire iz našeg nesvjesnog, iz bolnih uspomena kojih možda uopće nismo više svjesni i uopće nije nužno da su te bolne uspomene naše. Možda su tvoj djed ili baka doživjeli nešto traumatično. Ili možda tvoji roditelji. Možda si čak i ti sam-a doživio-la neko traumatično iskustvo u najranijoj mladosti, a toga se više i ne sjećaš.

Iako možda misliš da nisi u stresu, svejedno si na automatskom pilotu. A onda ti se desi neka situacija u životu koja te na nešto “prisjeti”, na neku davno zaboravljenu bolnu uspomenu koja nije bila izliječena. Može ti se desiti i to da nekako osjećaš da bi u životu mogao postignuti više, ali te nešto u tvome nesvjesnom ograničava. Želiš napraviti korak naprijed, ali uz svu uloženu volju i energiju ne možeš. Stojiš na mjestu i ne mičeš se nikamo.

Suvremena medicina zna odlično postupati sa simptomima i za sve te simptome imamo na tisuće različitih lijekova. Ali – simptom koji se pojavio u tvom životu, možda je posljedica toga da tvoje tijelo ne može više “obvladavati” stres i jedini način je da se razvije neka bolest.

I što je razlog da se manifestira bolesno stanje? Bilo kamo se okrenemo, uvijek dođemo do dviju stvari – do imunološkog sistema i stresa. Jedini koji može izliječiti određenu bolest je naš imunološki sistem, ali – da bi on djelovao optimalno, potrebno je da se oslobodimo stresa jer samo u tom primjeru naš imunološki sistem može raditi svoj posao tako kako je potrebno i posljedica je naše ozdravljenje.

Sam o sebi sam zaključio da se kod bilo kojeg zdravstvenog problema s kojim sam se bilo kada sreo, praktično je uvijek bila posrijedi neka bolna traumatična uspomena koja pak nije bila izliječena. Govorim o staničnoj uspomeni, uspomeni koju s svjesnim tehnikama (kao što su oblici terapijskih razgovora) ne možemo doseći. Ako želimo uspomenu izliječiti, moramo naći tehniku koja može posegnuti preko moći volje i prodrijeti duboko u našu podsvijest.

Jednostavno, simptomi su to što jesu – simptomi. Razlozi za te simptome negdje su unutar nas, u našem nesvjesnom, u našoj staničnoj uspomeni. Kada riješimo nesvjesne razloge, uništimo stres i izliječimo stanične uspomene. Tada se desi ono što svi najviše želimo kada smo bolesni – izlječenje.

Kako se otarasiti tog nesvjesnog stresa? Tehnika koju koristimo mora ići na drugu stranu naše volje. Ja kod toga upotrebljavam više različitih pristupa i do sada su se najbolje iskazali Ljekoviti kodeks (dr. Alex Loyd), QE – Quantum Entainment (dr. Frank J. Kinslow) i Energetska medicina (Donna Eden).

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...