neogranicen-hosting

Neograničeni hosting ili neograničeno zafrkavanje?

Na području web hostinga imam već puno praktičkih iskustava, ali uvijek sam nanovo iznenađen kako neki ponuđači web hostingsa (kako u Sloveniji, tako i u inozemstvu) nude različite “neograničene pakete” koji se, kada ih dobro pogledaš i testiraš, jednostavno pokažu kao “zaj***”.

Neki nude shared hosting za neograničen broj domena s neograničenim prostorom na serveru. Ali … resursi servera nisu neograničeni. Na primjer, ako bi preuzeo za 100 GB ili čak 1TB (1.000 GB) različitih datoteka, sumnjam da bi neki ponuđač to dopustio.

Gdje završavaju te “neograničene” stvari?

  1. Ograničava se broj istovremenih procesa koji se mogu odvijati istovremeno. Neki ograniče na 15 procesa, neki na 20, a drugi na 50 ili 100 ili čak 200. Ako je hosting “neograničen”, bilo bi logično da su i istovremeni procesi “neograničeni”.
  2. Ograničava se broj datoteka. Kod određenih hostinga možeš imati, recimo, 100.000 ili 200.000 datoteka. Ako pređeš tu količinu, hosting ti se blokira, odnosno imaš dvije mogućnosti: smanjiti broj datoteka ili napraviti nadgradnju na veći (kako smiješno) “neograničeni” paket.
  3. Ograničava se CPU (procesorska snaga) i neki to stave na 50 %, drugi na 100 %, treći na 150 %, a neki su jako velikodušni – čak 200 %. Posebno kod pojedinih ulaznih paketa neki ponuđači nude samo 50 % i to zbog toga da bi što prije nadgradili na veći paket i ostali njihovi uporabnici.
  4. Ograničava se RAM (radna memorija) koja se kreće od 500 MB pa sve do 6 GB. Po mojim iskustvima je optimalno da na shared hostingu imaš bar 1,5 GB RAM-a, a minimum je 1 GB. Ako je RAM ispod 1 GB, onda taj hosting i nije najbolji za tebe.

Među ponuđačima web hostinga jako je raširen i zanimljiv marketinški “zahvat”. Za prvu godinu ponude 50 % popusta na hosting, a slijedeće godine plaćaš punu cijenu, odnosno, ta puna cijena je još uvijek 50 % stvarne redovite cijene koja, naravno, nikada nije zaračunata. Radi se o američkom triku “nabijanja” cijene i vrijednosti.

Prošle godine sam pronašao jednog slovenskog ponuđača koji nudi popust za prvu cijelu godinu u visini 90 % (radilo se o nekoj Black Friday ponudi). Uz te “prva godina” dumping cijene pitao sam se: “Koliko je stvarno vrijedan taj web hosting?”

cpanel-sucelje
Cpanel upravljačka ploča za upravljanje hostingom

Server ima svoju cijenu, električna energija ima svoju cijenu, SSD diskovi imaju svoju cijenu… i, naravno, cijenu ima i rad onih koji upravljaju sa serverom. Takve manipulacije s cijenama za uporabnika izgledaju kao “ušteda”, ali na dugi rok to je gubitak za obje strane – za uporabnika i za ponuđača.

Kada budeš birao određeni hosting, preporučujem ti da pogledaš neke parametre: brzina servera, raspoloživi RAM, istovremeni procesi, veličina SSD prostora, ažuriranje sigurnosti i nadgradnja, antispam i antivirusna zaštita, održavanje i brzina potpore.

P. S. Web hosting koje sam već godinama koristim i isto tako ga preporučujem mojim poslovnim partnerima, možeš pogledati ovdje.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...