misli-realnost

Najprije u mislima, poslije u stvarnosti

Vizualizacija je silan proces koji omogućava da stvaramo svoju stvarnost. Bezbroj priča postoji o tome, kako su ljudi »vidjeli« u mislima svoje uspjehe, a nakon toga i u stvarnosti. I sam sam doživio nekoliko sličnih priča. O njima možete čitati u mojim knjigama.

Ovoga puta želim s vama dijeliti zanimljivu priču koju sam našao u knjizi Sudbina protiv slobodne volje. Priča govori o pripremama sovjetske reprezentacije na olimpijske igre godine 1980. u Moskvi. Rezultati koji će biti predstavljeni u  nastavku, vrlo su važni i govore o moći našeg uma i misaonih predstavljanja.

Sovjetsku ekipu su za vrijeme priprema podijelili u četiri skupine. Prva skupina bavila se uobičajenim tjelesnim vježbanjem. Druga skupina namijenjivala je 75% vremena fizičkom treningu, a preostalih 25% sportisti su vizualizirali svoje takmičenje. Treća grupa je 50% vremena trenirala uobičajeni tjelesni trening, a 50% namijenila je umskom radu. Četvrta skupina je 25% vremena trenirala uobičajeno, a 75% vremena namijenila je vizualizaciji.

Što mislite koja je skupina bila najuspješnija? Odgovor vas može iznenaditi… Na olimpijskim igrama najbolje se pokazala četvrta skupina, slijedila je treća, pa druga i na kraju prva.

Poznato je da su u bivšem Sovjetskom Savezu znanstvenici mnogo proučavali parapsihološke fenomene i utjecaj čovjekovih misli na materiju. To se je kasnije prenijelo i na treniranje sportaša.

Um ima mnogo veću sposobnost nadvladavanja tjelesnog programiranja nego što misli večina ljudi. Vizualizacijskom procesu poklanjamo priličnu pozornost i na tečajevima javnog nastupanja koje vodim. Naime s pravilnom i učinkovitom vizualizacijom možemo izboljšati svoje govorničke i komunikacijske sposobnosti.

Možda učite novi ples, pjevanje, sviranje na gitaru ili udaranje na bubnjeve, plivanje, skijanje, tipkanje, novi jezik… Nije važno što učite – najprije svojim unutarnjim očima vizualizirajte kako uspješno radite to što ste naučili.

Zanimljivo je na primjer učenje plesnih koraka. Na plesnom tečaju mogu vam bezbroj puta pokazati istu vježbu, ali – kada ćete vi to istinski naučiti? Tada kada budete uspjeli svojim unutarnjim očima vizualizirati i predstavljati si cjelovitu vježbu. Ne vjerujete? Probajte i prijatno ćete biti iznenađeni rezultatom.

Misaone predstave možete upotrebljavati na svakom području života – zdravlje, obitelj, posao, međusobni odnosi, komunikacija, ples, javno nastupanje… Kada u mislima  uspješno napravimo vježbu, naš mozak ne prepoznaje razliku između »namišljene« i prave stvarnosti. Ples u mislima = ples u stvarnosti, pjevanje u mislima = pjevanje u stvarnosti, trening u mislima = trening u stvarnosti, samosvijest u mislima = samosvijest u stvarnosti.

I još nešto… Neki misle da se pomoću osmatranja ne može naučiti ništa novo. To ni izdaleka nije tako. Istraživanja pokazuju da uvijek, kada gledamo (uživo ili preko videa) snimak vrhunskog pjevača, plesača, glumca, govornika, preko naših zrcalnih neurona na nesvjesnoj razini učimo i poboljšavamo slične vještine sebe samoga.

Već samo istančan opis na primjer vrhunskog plesača – kako on izvede plesni pokret – pouzročava da se poveća naša sposobnost plesnih pokreta. Ta je informacija jako važna za sportske i plesne trenere jer, ono što govore svojim »učenicima«, postaje njihova stvarnost.

Kako što je rečeno, ništa nije zauvijek i »suđeno« zapisano u genima. Umom možemo uključivati i izključivati gene, a istovremeno imamo slobodnu volju da mijenjamo svoju »gensku« sudbinu«… i time svoj život.

Neka vas prati obilje svega dobroga!

Robert Goreta

POZITIVNA MISAO

»Vjerujte da je ono za što ste molili već na putu k vama – gajite vjeru. Ako u nešto vjerujete, znajte da to već imate; radi se samo još o pitanju vremena.« – Mel Gill

MUDROST U STIHOVIMA

U sanskrtu »dharma« označava tvoju životnu namjeru –
S njom otkrivaš darove, koje ti je Bog namijenio.
Više ćeš ih otkriti pitanjem: »Što sve mogu dati?«
Nego ako se pitaš: »Što će tko meni darovati?«

ANEGDOTA MJESECA

Kada su ovrhovoditelji posjetili slikara Ivana Čargu da bi od njega naplatili »što je cesarovo«, dugo su tražili što bi došlo u obzir jer žrtva nije bila bogata. Na kraju jedan je usmjerio pogled na sliku na zidu.
»Ovu sliku ćemo odnijeti i prodati, pa će dugovi biti skoro naplaćeni.«
»Samo uzmite« rekao je mirno Čargo. Ovrhovoditelj je skinuo okvir, a slika je ostala na svome mjestu – bila je naslikana na zid …

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...