rutina-zdravlje-dobrobit-tijela

Moja dnevna rutina za zdravlje i dobrobit tijela

To što ćeš pročitati u nastavku nisu liječnički savjeti ili preporuke, već moja osobna iskustva i svakodnevni postupci za jačanje i potporu imunološkom sustavu.

Bez obzira kakve lijekove i koje terapije koristimo, u konačnoj fazi uvijek je imunološki sistem onaj koji je odgovoran za naše dobro zdravlje, visoku razinu energije i općenito dobro stanje organizma.

Kakva je moja dnevna rutina?

Topla limunada je svako jutro moj prvi napitak. Sadrži slijedeće sastojke:

  • 3 dl vode
  • svježi sok 1 bio limuna
  • prstohvat bio kurkume
  • prstohvat bio cimeta
  • 1 žličica peruanske mace
  • 1 žličica meda

Nakon toga slijede desetominutna meditacija i dvadeset minuta tjelovježbe. Tjelovježba uključuje energetsku medicinu, super jogu mozga, sklekove i tibetanske vježbe za pomlađivanje.

Povremeno, posebno u vrijeme jeseni i zime, nakon vježbi uzimam i jednu kapsulu probiotika.

Kasnije, nakon sat ili dva, izmiješam si i jedan kolagensko – čokoladni napitak iz slijedećih sastojaka:

Dok pijem napitak, uzmem i jednu kapsulu cinka (15 mg).

Poslije podne slijede još dva rasprška D vitamina za raspršivanje (zajedno 6.000 IU) i jedna pastila vitamina C (100 mg).

Navečer pijem čaj s medom. Čajeve (svi su iz ekološke proizvodnje) svakodnevno mijenjam, a biram između kamilice, koprive, kadulje, matičnjaka (melisa) i anisa.

Malo prije spavanja slijedi još jedna kapsula magnezija (300 mg).

To je moj svakodnevni protokol. Ne smijem zaboraviti spomenuti i tuširanje hladnom vodom i spavanje sa zatvorenim ustima i disanjem kroz nos.

Što mi još koristi?

Trudim se da bi svaku noć spavao bar 7 sati i da odem što prije u krevet i što ranije ustanem. Poslovica kaže: “Tko rano rani, dvije sreće grabi,“, a kod nas u Sloveniji kažemo: “Rana ura, zlata ura“ što je posve razumljivo (napomena prevoditeljice). Ponekad sam u krevetu već u 22.00, a ponekad u 23.00. Što prije odem spavati, to se ujutro – kad se probudim – osjećam više čio i odmoreno.

Pozornost posvećujem i disanju, posebno disanju kroz nos. O tome sam na mome blogu napisao već nekoliko objava. Od kada sam prije par godina pročitao knjigu Moć disanja Patricka McKeowna (na hrvatskom jeziku dostupna u izdanju Akademije disanja – napomena prevoditeljice) i upoznao se sa radom doktora Buteyka, svjesno pratim svoje disanje i pažljiv sam da dišem isključivo kroz nos. Čak i kada idem u planine ili bavim nekom sportskom i tjelesnom aktivnošću, uvijek dišem kroz nos. Disanje kroz nos jako je važno u zimsko vrijeme jer na taj način sprečavamo da bi previše hladan zrak direktno došao u naša pluća.

Neki za dobru tjelesnu kondiciju preporučuju trčanje, ali ja s time nikad nisam bio pretjerano oduševljen. Puno više me raduje hodanje, i po ravnim terenima, i u brdima. I naravno – kada hodam, ako je ikako moguće, dišem isključivo kroz nos. Ritmično hodanje i usklađeno disanje su kao neke vrste meditacija koja me uvijek opušta. Kada sam u stresu ili imam intenzivno radni dan, šetnja kroz šumu napuni me energijom, razbistri misli i tada često dobijem najbolje ideje i stvaralačka rješenja za svoje projekte.

U ovim suvremenim tehnološkim vremenima, jako je važno obratiti pažnju na elektromagnetsko zračenje kojeg u našim životnim prostorima, na žalost, ima sve više. Ja ne koristim puno Wi-Fi-ja. To znači da sam jako ograničio njegovu uporabu. Prijenos podataka na mom mobilnom telefonu uključen je samo tada kada želim pogledati e-poštu ili nešto potražiti na internetu. Što se tiče priključka za internet, još uvijek mi je najbolji stari dobri LAN kabel. Ako ne možeš bez Wi-Fi-ja, preporučujem ti da ga pokušaš isključiti bar preko noći.

I kako sam spomenuo već na početku današnjeg blog zapisa, to nisu liječnički savjeti za dobro zdravlje. To su moja vlastita iskustva kako bi stvorio i održao svoj imunološki, emocionalni i energetski tjelesni sistem.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...