Kolačići su male datoteke s informacijama koje se privremeno pohranjuju u vaše računalo za vrijeme posjete internetske stranice. Kada internetsku stranicu ponovo otvorite, preglednik se uz njihovu pomoć »sjeti« vaše postavke i tako vam nije potrebno ponovo upisivati korisničko ime i lozinku (na primjer stalna prijava na Facebook ili na neki forum).

Kolačići su sastavni dio suvremenih internetskih stranica i sami po sebi nisu štetni, ne sadržavaju viruse ili neke druge zlonamjerne kodove. Glavna svrha kolačića je da server prepozna vaše računalo i preglednik, prilagode web-stanicu i pobrinu se za jednostavnost i brzinu.

Kolačići omogućuju da se pravilno pokažu informacije koje tražite ili vas zanimaju. Sa skupljanjem i traženjem informacijama o vašim postavkama internetskog mjesta uz pomoć kolačića, upravitelji internetskih stranica možemo ponuditi bolju web-stranicu. Kolačići upravitelju internetske stranice ne daju dostup do računala i podataka koji se skupe na način preko kolačića i ne uključuju osobnih podataka.

Za potrebe naših internetskih stranica koristimo susret kolačiće. Oni su obavezni za djelovanje sistema za uređivanje i prikaz sadržaja i omogućuju pravilno primanje elektronskih poruka i sadržaja na internetskoj stranici. Kolačići se izbrišu kada korisnik napusti internetsku stranicu.

Vrste kolačića

Ured informacijskog povjerenika dijeli kolačiće prije svega na invazivnost:

  • Privremeni ili susret kolačići
  • Trajni ili pohranjeni kolačići
  • Vlastiti kolačići
  • Drugi kolačići

Svaka se vrsta kolačića u zakonodavstvu i smjernicama povjerenika tumači drukčije što vlasnicima internetskih stranica i web – razvijačima otežava postizanje skladnosti sa zakonom o elektronskim komunikacijama (ZEKom – 1) i prije svega nalaže da je potrebno proučiti problematiku privatnosti kolačića te o upotrebi kolačića obavještavati i svoje internetske goste. U slučaju invazivnijih kolačića moraju od gosta pridobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Kako upravljati s kolačićima?

Većina web preglednika (web browser) omogućuje da postavite vaše kolačiće. Kolačiće možete odbiti ili ih primiti s funkcijom koja je već ugrađena u pregledniku. Ako kolačiće odbijete, možete još uvijek upotrebljavati našu internetsku stranicu ali neke podstranice neće pravilno djelovati.

Ako želite saznati kako se brišu kolačići u vašom pregledniku, upotrijebite funkciju pomoći u pregledniku ili posjetite stranicu www.aboutcookies.org koja jednostavno objašnjava kako upravljati ili izbrisati kolačiće iz većine web preglednika.