ljekovi-koji-stete-sluhu

Koji lijekovi štete sluhu?

Kada mi se u prvom razredu osnovne škole pogoršao sluh i na desno uho, bio sam u bolnici 14 dana i liječnici su mi napisali Upute za očuvanje sluha. Tu je bilo napisano što sve ne savjetuju i na što sve treba paziti.

UPUTE ZA OČUVANJE SLUHA – ŠTO SVE NE SAVJETUJEMO?

  • Alkohol, nikotin, crna kava
  • Lijekovi koji oštećuju sluh: Bykomycin, Caramycin, Streptomycin, Viomycin, Vancomycin, Garamycin, Gentamycin, Kinin
  • Salicate: Rifocin, Rimactan, Rifadin, Tobramycin, Obramycin, Amikacin

U knjizi Zvuk slomljenih krila autorica Jerneja Cmager (nije prevedena na hrvatki jezik – napomena prevoditeljice) piše kako je izgubila sluh. Što je bio razlog za njen gubitak sluha? Nakon njenog dubokog istraživanja: lijek izotretinoin s kojim ju je predozirao njezin liječnik.

Stoga: ako ti za liječenje dermatoloških bolesti preporuče taj lijek, bolje je da koristiš neki drugi s manje štetnih nuspojava. Kod pacijenata, liječenih s izotretinoinom, mogu se pojaviti tinitus i gluhost.

Spomenuti lijek bio je nakon brojnih tužbi u nekim državama čak povučen s tržišta jer je mogao izazvati različite bolesti i defekte. Chronova bolest, gubljenje vida, depresija i psihoze samo su neke od do sada poznatih bolesti koje su u tužbama povezali s ovim lijekom.

Popis lijekova koji štete sluhu, ni izdaleka nije potpun. Zato molim sve posjetitelje internetske stranice, koji znaju za još neki lijek s negativnim utjecajem na sluh, da mi se jave preko kontaktnog obrasca i priopće svoja iskustva.

Dodano 24. 2. 2023. godine: Od kolegica sam saznao da je kinin (gore je naveden kao lijek koji može pogoršati sluh) njenoj prijateljici oštetio vid. Stoga, ako imaš problema s vidom, obrati pažnju koje lijekove ti propisuju.

P. S. U jednom od slijedećih članaka istraživat ćemo kako je s cjepivima i njihovim štetnim utjecajem na sluh jer je to prilična tabu tema u zdravstvu.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...