muskarac-hrabrost

Kakve ste vrste muškarac?

Na radionicama koje vodim često čujem od žena: »To bi trebao čuti i moj dragi (partner, dečko, muž).« Zato sam odlučio, da ovaj članak napišem za muškarce. Naravno, postavlja se pitanje, hoće li si muškarci uzeti vremena i ovo pročitati. Naime, muškarci obično već sve »znamo« i ne želimo slušati »sluzave« i »plačljive« savjete na različitim partnerskim radionicama ili predavanjima za osobnu rast.

Ako ste žena preporučujem vam da ovaj članak natisnete i date ga muškarcima koji su prisutni u vašim životima. Možda će naučiti nešto korisno i upotrebljivo za poboljšanje međusobnih odnosa, komunikacije ili čak spolnosti.

Sa Shanom već neko vrijeme vodimo radionicu Srodne duše. Na toj radionici potanko pogledamo svoje partnerske i obiteljske odnose – jer: kako je u obitelji tako je i u partnerskim odnosima. A sada istina: Ako je u vašoj obitelji bio glavni otac i on je prihvaćao svu odgovornost, imao viziju i ciljeve onda ste i vi kao muškarac vjerojatno isti. Vi ste moćan muškarac koji poznaje svoje ciljeve, donosi kući novac i brine se, da se partnerica osjeća sigurno.

A što ako je drukčije? Što … ako je vaš otac bio »papučar« koji se nije usudio nositi hlače i te je nosila vaša mama i ona je postavljala ciljeve i donosila odluke? U tom slučaju ste kao muškarac vjerojatno (ako to niste u sebi očistili i osvijestili) i vi »papučar« i tako se ponašate i u vašem partnerskom odnosu.

U trenutku kada muškarac izgubi svoju pravu ulogu i nju preuzima žena, to vjerojatno već znači propadanje partnerskog odnosa. Možete li se prisjetiti, kako je kod plesa? Tu važi jednostavno pravilo koje je potrebno poštovati: »Ako muškarac ne vodi, žena ne može plesati.« Dozvoljavam si tvrditi da ovo 100 % važi i za uspješan partnerski odnos između muškarca i žene.

Istina je, živimo u suvremenom društvu gdje su neke uloge u obitelji malo »pomiješane«. Svejedno valja razmišljati o tome, da je žena spremna obožavati svog muškarca i slijediti mu. Uz sebe želi muškarca koji je moćan i zna, šta hoće. Ako ste muškarac koji ima svoj cilj, imate snage da krenete prema zvijezdama, ustrajni ste, predani … sve to žena osjeća i sigurno će vam dati podršku u ostvarivanju vaših ciljeva.

Kada u životu dolazi do »poteškoća« (izazova, promjena, prekretnica …) tada je muškarac taj koji mora biti spreman braniti svoju ženu i svoj dom. Pravi muškarac daje ženi riječima i djelima jasno do znanja da će učiniti sve da riješi neki problem. Ciljevi osmišljavaju partnerski odnos i pomažu prebroditi teška vremena. Ako muškarac oklijeva, nije odlučan, ne zna što bi i kako bi i drugima prepušta odluke, žena misli da izbjegava odgovornost.

Izbjegavanje odgovornosti znak je nejakog muškarca u osjećajima, duhu i umu. Želi li žena biti s muškarcem koji je unutarnje nejak i ona se mora »brinuti« za sve? Često u takvim primjerima ne želi (više) biti s njim jer se ne osjeća sigurno i nije uvjerena da se takav muškarac može brinuti za nju i za sigurnost njene obitelji i djece. I kada žena ne može osjetiti sigurnosti u svome domu, tada ne može osjećati i davati ljubav i uživati u spolnosti.

Unutarnje jak muškarac, svjestan svoje muškosti i svoje muške energije, može to izražavati tek tada kada ga u tome podupire žena svojom energijom. Tada može doslovce premještati planine. Ne postoji uzalud poslovica: »Za svakim uspješnim muškarcem stoji žena.« To potvrđuju i povijesne činjenice brojnih poznatih muškaraca.

Bez obzira na to jeste li muškarac u vezi (u partnerstvu, oženjeni ste, imate djevojku…) ili ste sami – u svakom slučaju morate ženi pokazati svoju samosvijest, vjeru u sebe, svoju čvrstoću, moć, jasnost i ustrajnost pri dostizanju ciljeva. Kako što smo rekli … ako se muškarac u partnerskom odnosu drži jednostavnog pravila i vodi ples tada je taj odnos u svakom slučaju srećan, radostan i ispunjavajući.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...