kako-ukloniti-zubobolju

Kako ukloniti zubobolju?

To što ćeš pročitati u nastavku, nisu liječnički savjeti ili preporuke, već su to moja vlastita iskustva za smanjivanje i uklanjanje zubobolje.

Prije tjedan dana imamo sam jaku zubobolju. Boljela je donja desna sedmica. Kada sam zvao svog zubara, saznao sam da je na godišnjem odmoru još tjedan dana. Zanimljivo je da to nije bilo prvi put – moj zubar na dopustu, a ja imam zubobolju. Tako mi nije preostalo ništa drugo, nego da si nekako pomognem sam i ublažim bolove. Jedno rješenje bilo bi da uzmem aspirin ili neko drugo sredstvo protiv bolova, ali ja nisam pristalica uzimanja lijekova i zato sam tražilo drugu mogućnost da nekako smanjim zubobolju na koliko toliko podnošljiv nivo.

Sjetio sam se da imam dosta knjiga o akupresuri i sjetio sam se isto, kako je prošle godine moj savjet kako ublažiti zubobolju pomogao jednoj mojoj dobroj prijateljici. Zato sam i ja najprije pokušao s akupresurom – na isti način koji sam prošle godine preporučio mojoj prijateljici.

Savjet je iz knjige ZDRAVLJE JE U TVOJIM RUKAMA koju je napisao Devendra Vora (nije prevedena na Hrvatski). Spomenuta knjiga je već godinama rasprodana i možda ćeš koji izvod naći u nekom antikvarijatu ili na negdje na internetu.

Po ajurvedi je vrh prstiju (kažiprst, srednji prst, prstenjak i mali prst) povezan s određenim zubom. Više možeš pogledati na slici dolje. Ako bez prestanka pritišćemo na bilo koju točku više od tri minute, jako se uspori djelovanje organa koji je povezan s tom točkom. Tako sam malo više od tri minute neprestano pritiskao na vrh malog prsta. Došlo je do malog olakšanja, ali ne takvog kakvog sam očekivao i zato sam tražio dalje.

tocke-zubobolja
Slika pokazuje koji prst stalno pritišćemo da bi smanjili bol.

U knjizi Wolfa C. Ebnera s naslovom LIJEČENJE I UBLAŽAVANJE BOLOVA BEZ LIJEKOVA našao sam slijedeće točke za smanjivanje bolova i bilo je dosta uspješno. U knjizi sam pročitao i to da toplina uglavnom ojača zubobolju , a to sam i sam iskusio i zato bolni zub nisam više grijao.

Točke koje pomažu kod zubobolje su slijedeće:

1. točka

Najvažnija točka je na kažiprstu. Pritišći s noktima oba palca na kažiprst na mjestu gdje raste nokat iz kože. To je potrebno raditi bar dvije minute uvijek kada osjetiš zubobolju.

tocka-uklonjenja-zubobolje

2. točka

Pritišći jako s noktima na kažiprstima deset sekundi na mjesto koje leži točno na sredini između nosa i gornje usne. Slijedi kratak odmor i nakon toga opet masiraš deset sekundi.

3. točka

Stavi oba srednja prsta na udubinu ispod zgloba na čeljustima, na najdonjem dijelu lica. Masiraj jako prema nagore najmanje dvije minute.

4. točka

Pomaže i akupresura ušne jagodice (ušne školjke). Kod zubobolje na lijevoj strani stavi lijevu ušnu školjku između palca i kažiprsta. Dvije minute masiraj njenu zadnju stranu prema dolje. Ako te boli zub na desnoj strani, uradit ćeš jednako, samo što ušnu školjku masiraš prema gore. To ponavljaj svaki sat dok bol ne prođe.

Iz knjige ENERGETSKA MEDICINA autorice Donne Eden (VBZ; Zagreb 2002) upotrebljavao sam savjet koji mi je vjerojatno najbolje pomogao kod smanjivanju zubobolje.

Svaki zub povezan je s određenim meridijanom u tijelu i s umirivanjem tog meridijana utječemo i na bolni dio zuba. Smirivanje tih meridijana neće samo ublažiti bolove, nego će pokrenuti i proces liječenja – zacjeljenja.

Donna Eden je ovu tehniku proslijedila brojnim pacijentima koji su patili zbog zubobolje kao posljedice neliječenih rupa u zubima. U nekoliko primjera ti su pacijenti naposlijetku ipak posjetili zubara da bi zapunio rupu u zubu, ali nje više nije bilo. To znači da je zube moguće liječiti!

Tri rupe u zubima koje je vidio njen zubar, Donna je sama izliječila s četverotjednim svakodnevnim smirivanjem meridijana, povezanog s tim zubom. Takav način smanjivanja zubobolje bar nas ojača prije nego što odemo kod zubara. A može se desiti, kao što smo vidjeli iz gornjih primjera, da čak dođe do izlječenja zuba.

Koji su zubi povezani s određenim meridijanima?

Gornji zubi:

 • Jedinica – trbuh
 • Dvojka – srce
 • Trojka – pluća
 • Četvorka – žučni mjehur
 • Petica – trbuh
 • Šestica – slezena
 • Sedmica – tanko crijevo
 • Osmica – slezena

Donji zubi:

 • Jedinica – krvni optok i spolni organi
 • Dvojka – debelo crijevo
 • Trojka – krvni optok i spolni organi
 • Četvorka – debelo crijevo
 • Petica – jetra
 • Šestica – trojni grijač
 • Sedmica – tanko crijevo
 • Osmica – bubrezi

Imao sam probleme sa sedmicom dolje i pritiskivao sam na točku meridijana tankog crijeva – na ruci TČ2 i TČ8 i na nozi M66 i T36.

Valja spomenuti da sam si kod zubobolje pomogao i sa Zapperom i to tako da sam 3 puta dnevno (ujutro, u podne i navečer) spomenutu terapiju radio po 7 minuta.

Kombinacija akupresure i Zapper terapije pomogla mi je, da su bolovi nestali u jednom danu i sada kada ovo pišem (šest dana nakon zubobolje), nisu se vratili.

Još uvijek radim akupresuru na točkama meridijana tankog crijeva jedan put dnevno (ujutro) i Zapper terapiju za 7 minuta.

Ne mogu ti reći što će od nabrojenog i u kakvoj mjeri pomoći tebi, kada se sretneš sa zuboboljom. Ali, uvjeren sam da ćeš sa spomenutim pristupima zubobolju bar smanjiti, ako ne potpuno ukloniti.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...