kako-se-zaljubiti

Kako se zaljubiti?

Na TedX-u sam prije nekoliko dana “slučajno” našao odličan govor Mandy Len Catron s naslovom: Falling in love is the easy part , odnosno ako prevedem: Zaljubiti se je najlakši dio. Govor možeš pogledati u nastavku ili ako klikneš ovdje i pogledaš govor s titlovima u svom odabranom jeziku.

Mandy Len Catron je u spomenutom govoru na TedX-u govorila o svojim ljubavnim iskustvima i kako se zaljubila u nekog koga uopće nije ni dobro poznavala. Sve je počelo s eksperimentom od 36 pitanja koje si partneri izmjenjuju. Pošto u govoru nije spomenula tih 36 pitanja, malo sam pogledao na internet i našao članak s naslovom The 36 Questions – How to fall in love. Spomenuti članak možeš u originalu pročitati ovdje.

Zahvalan sam da mi je dobra prijateljica prevela ovaj članak i da mogu svim čitateljicama i čitateljima bloga posredovati tih 36 “tajnovitih” pitanja. Samo usput, pitanja sam promijenio tako da se u njima oslovljava s ti.

36 pitanja: kako se zaljubiti (prijevod članka)

Kako znači izgrađivanje bliskog odnosa stalno, sve veće, uzajamno razotkrivanje samoga sebe, istraživači su sa slijedećih 36 pitanja željeli uzbuditi romantične osjećaje. Bili su djelomično uspješni. Pokazalo se da su si mnogi ljudi s tim pitanjima ojačali povezanost u trenutnom odnosu. Činilo im se zabavno. Možete pokušati i vi sami.

Pitanja su bila objavljena u časopisu u New Yorku, rubrika Modern Love (Suvremena ljubav), s naslovom: To Fall In Love With Anyone, Do This (Što učiniti ako se želite u koga zaljubiti) ispod pera Mandy Len Catron. U njenom je primjeru djelovalo. Zaljubila se u nekoga koga je prije jedva poznavala. Možda ćete trebati sat ili više vremena da prođete sva pitanja.

Uputa: Partneri si pitanja izmjenjuju, onaj koji postavi pitanje, prvi odgovara. Na kraju si dvije do četiri minute gledaju ravno u oči. Kako kaže autorica Mandy Len Catron, dvije minute su sasvim dovoljne da vam se naježi koža. Četiri minute su bonus.

 1. Koga bi pozvao-la na večeru ako možeš birati bilo koga na svijetu?
 2. Je li želiš biti slavan-a? Na koji način?
 3. Je li nekad prije telefonskog razgovora vježbaš što ćeš reći? Zašto?
 4. Kakav bi dan za tebe bi “savršen”?
 5. Kada si posljednji put pjevao-la? A nekome drugome?
 6. Ako bi živio-la do 90-te godine i imao-la izbor da zadržiš pamet ili tijelo 30-godišnjaka/godišnjakinje za posljednjih 60 godina – što bi izabrao-la?
 7. Razmišljaš li o tome kako ćeš umrijeti?
 8. Navedi tri stvari koje su zajedničke tebi i partneru?
 9. Za šta si u životu najviše zahvalan-a?
 10. Ako bi mogao-la promijeniti bilo što od toga kako su te odgajali – što bi promijenio-la?
 11. Četiri minute pričaj partneru svoju životnu priču sa što više potankosti.
 12. Ako bi se sutra probudio-la s jednom novom odlikom ili sposobnošću – što bi to bilo?
 13. Ako bi ti kristalna kugla mogla reći istinu o tebi, tvom životu, budućnosti ili bilo što drugo – što bi želio-la znati?
 14. Postoji li nešto o čemu već dugo sanjaš da bi napravio. Zašto to još nisi napravio?
 15. Što je tvoje najveće dostignuće?
 16. Što najviše cijeniš u prijateljstvu?
 17. Koja je tvoja najdraža uspomena?
 18. Koja je tvoja najteža uspomena?
 19. Ako bi znao-la da ćeš iznenada umrijeti za godinu dana, bi li promijenio svoj sadašnji način života? Zašto?
 20. Što ti znači prijateljstvo?
 21. Kakvu ulogu imaju ljubav i naklonjenost u tvom životu?
 22. Naizmjence nabrajajte pozitivne značajke jedan drugoga. Svatko neka nabroji pet značajki.
 23. Kakvu blizinu i toplinu osjećaš u svojoj obitelji? Čini li ti se da si imao-la sretnije djetinjstvo od većine ljudi?
 24. Kako doživljavaš svoj odnos s mamom?
 25. Nabrojite bar tri istinite tvrdnje koje počinju s “nas dvoje”. Primjer: “Nas dvoje smo zajedno u ovoj sobi i osjećamo …”.
 26. Dovrši rečenicu: “Želim da bi s nekim mogao-la dijeliti …”.
 27. Ako bi želio-la da s partnerom postanete bliski prijatelji, reci mu nešto što bi bilo važno da on-a zna.
 28. Reci svome partneru što ti se na njemu sviđa: budi stvarno iskren-a i ne kao da bi opisivao-la nekog kojeg si upravo upoznao-la.
 29. Povjeri svom partneru trenutak iz života kada ti je stvarno bilo neugodno.
 30. Kada si posljednji put plakao-la pred drugom osobom? I kada sam-a?
 31. Reci svome partneru nešto što ti se kod njega već sviđa.
 32. Što je, ako uopće je, toliko ozbiljno da se o tome ne možeš šaliti?
 33. Ako bi morao-la umrijeti noćas i ne bi imao-la mogućnosti s nekim govoriti –za što bi ti bilo najviše žao da nisi nekome rekao-la? Zašto toj osobi još nisi to rekao-la?
 34. Tvoju kuću kojoj je sva tvoja imovina, zahvati vatra. Nakon što riješiš svoje najbliže i kućne ljubimce, imaš vrijeme da sigurno spasiš još jednu stvar. Što bi to bilo? Zašto?
 35. Smrt kojega člana tvoje obitelji bi za tebe bila najteža? Zašto?
 36. Reci jedan svoj problem i pitaj svog partnera za savjet kako bi on to riješio. Također ga pitaj kako on misli da se ti osjećaš zbog tog problema.

P.S. Ako neki čitatelj ili čitateljica bloga odluči napraviti eksperiment s 36 pitanja neka se hrabro javi. Baš me zanima, kakav će biti rezultat. 🙂

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...