retorika-seminar

Kako se riješiti straha od javnog nastupanja?

Nekim se ljudima uz pomisao na javno nastupanja jednostavno zamagli pred očima, počinju se znojiti, postanu nemirni, srce im počinje brže nastupati … jednostavno, njihovo se tijelo odaziva jako emocionalno. Zašto?

Sve što doživljavamo u našem životu, podsvjesni je program i isto važi i za javno nastupanje. Naša podsvjesna uvjerenja odlučuju koliko smo uspješni u javnom nastupanju i komunikaciji općenito.

Kod javnog nastupanja odlučujuća su istovremeno svjesna i podsvjesna uvjerenja. Kada u svoju podsvijest 100 % integriramo novo uvjerenje, na primjer »Odličan sam i prijatan sugovornik«, tada počinje i naš uspješan govornički put.

Mnoštvo pročitanih knjiga s područja komunikacije, govorništva i javnog nastupanja obično ne pomaže. Jedino što je istinski učinkovito u pobjeđivanju straha od javnog nastupanja je vježba, vježba i još jednom vježba. Istina, ako uz to istovremeno integriramo i nova uvjerenja u svoju podsvijest, put je brži i lakši.

U životu se opterećujemo i mislimo da neke stvari ne možemo jer smo premalo _________ ili pak previše _________ (upišite sami – što). Ali, je li stvarno da mi ne možemo? Što ako možemo više nego što možemo očekivati?

Na tečaju Sretne retorike koji je u Ljubljani završio u kolovozu ove godine, imao sam i gluhu studenticu. Došle je tečaj jer je željela postati više samosvjesna, uvjerena i oduševljena govornica. Na svakom susretu bio je prisutan i tumač i svakim je susretom više napredovala. Istovremeno bila je inspiracija kako meni tako i ostalim sudionicima.

Kroz vođenje tečaja retorike (vodim ga već od 2004. godine) ustanovio sam da za učenje javnog nastupanja trebamo nešto više, ne samo vježbe za glas i govorništvo već i vježbe za poboljšanje intuicije, stvaralaštvo, protok energije u tijelu i još mnogo toga. Jednostavno, govorništvo je cjelina koja zauzima svaku stanicu i svaki atom čovjekovog bića.

Temelj napretka kod govorništva i komunikacije je u tome da očistimo svoja podsvjesna uvjerenja i da pogledamo tremi i strahu u oči, suočimo se s njima i hrabro napravimo prvi korak u nepoznato. Hrabrost je važna jer kroz vježbe koje obuhvaćaju tijelo, um i duh, ne prepoznajemo samo  svoje govorničke talente već upoznajemo sebe i svoje srčane želje.

Koji su govori najbolji? Svaki je govor na svoj način dobar i zanimljiv, ali kada govorimo o energiji koja teče za vrijeme javnog nastupanja, onda je najbolji onaj govor, koji dolazi iz nas samih, iz duše i srca. Takav govor ne može se naučiti napamet, to dolazi iz čovjekove duše, njegovog višeg ja.

Ustanovio sam da je ono što učim neke vrste retorika višeg ja. To znači kako govoriti iz srca, iz svojih unutarnjih poriva i želja i kako dotaknuti govornika preko srca i predati mu znanje koje će mu koristiti i biti u pomoć.

Savjete za uspješno javno nastupanje i komunikaciju mogli bi staviti u nekoliko slijedećih rečenica:

  1. Uvijek govori iz sebe i iz svog srca.
  2. Slušaj sugovornika i gledaj ga u oči.
  3. Pripremi se dobro na svaki javni nastup, misaono i sadržajno.
  4. Za smanjenje stresa koristi tehnike za emocionalno oslobađanje.
  5. Budi to što jesi i ne imitiraj drugih – sam si neprocjenljiv unikat.
  6. U svoju podsvijest integriraj novo uvjerenje, da si uspješan govornik.
  7. Vježbaj, vježbaj i još jednom vježbaj. Znaj da vježba čini majstora!

Kada pročitamo gornje savjete, izgleda sve dosta jednostavno, ali u praksi za vrijeme javnog nastupa stvari su malo drukčije. Ipak, nemojte posustati – znajte da s vježbom, hrabrošću, ustrajnošću i srčanom željom možete postati odličan govornik i prijatan sugovornik.

Želim vam mnogo uspješnih govorničkih nastupa.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...