spisateljska-blokada

Kako se riješiti spisateljske blokade?

Svaki pisac ili pjesnik susreo s nečim što se zove “spisateljska blokada” kada mu pisanje ne ide od ruke onako kako bi želio. Bez obzira na trud i na različite načine buđenja svojih spisateljskih mogućnosti, čini se da ga inspiracija zaobilazi u velikom luku.

A drugi put doživi tako veliku stvaralačku inspiraciju da jednostavno ne stigne ići s njom u korak. Kroz umjetnika počinje teći energija i Božansko se izražava kroz riječi, misli, pjesme, slike… To je trenutak koji vrhunski sportaši nazivaju “The Flow2 ili malo drugačije rečeno “kada si u elementu” ako mislim na Kena Robinsona.

Duže od tri tjedna čitam knjigu UMJETNIKOV PUT koju je napisala Julia Cameron koja stvara već više od trideset godina i do sada je napisala sedamnaest knjiga, bezbroj scenarija i uspješno je režirala i filmove. Jednostavno, Julia je prava stvaralačka inspiracija. Godine 1992. je na osnovi svojih iskustava napisala knjigu UMJETNIKOV PUT koja je odličan priručnik za savlađivanje stvaralačke blokade i buđenje naših uspavanih potencijala.

Bez stvaralačkog izražavanja u našim životima ne ide bez obzira nato jesmo li umjetnik ili me. Istina je da je svaki čovjek umjetnik na svoj način i od njega samoga ovisno je koliko i kada će izraziti svoj stvaralački potencijal.

Kod Julie su na njene radionice i osobna savjetovanja dolazili poznati i manje poznati “zablokirani” umjetnici, pisci, pjesnici, glazbenici, glumci … jednostavno: ljudi koji na ovaj ili onaj način djeluju na području umjetnosti. Nakon njenih radionica mnogi su “zablokirani” ponovo zaživjeli i procvjetali i tako je odlučila da će sve svoje spoznaje predstaviti u knjizi UMJETNIKOV PUT. Nije namjera reklamirati tu knjigu već da s tobom podijelim svoje iskustvo s jednom od osnovnih vježbi koja je predstavljena u knjizi.

Julia već na početku svog tečaja za buđenje stvaralaštva predlaže da svako od nas počne pisati svoje jutarnje zapise. Svako jutro kad se probudiš, uzmi svesku i pisaljku i počni pisati. Pišeš tako dugo dok ne napišeš tri stranice. Ne smiješ se zaustaviti dok ne napišeš tri stranice.

O čemu pišeš? O svemu što ti padne na pamet u tom trenutku. Možeš pisati o svojim izazovima, strahovima, dilemama, sumnjama, munjevitim mislima, prilikama, zamislima … Mogućnosti je bezbroj, važno je samo to da pišeš redovito (svako jutro) i da ne završiš dok nisi popisao tri stranice u sveski.

Ova vježba činila mi se na početku previše jednostavna da bi bila učinkovita, ali sam svejedno rekao – pokušajmo. Počeo sam više za šalu nego ozbiljno i kod prvog pisanja video sam da to nije “nešto bez veze” i da nije tako jednostavno napisati tri stranice. Kod prvog pisanja sam se baš namučio da sam došao do kraja treće stranice.

Nakon ovog – nazovimo ga „pokusnim“ pisanjem – odlučio sam da ću napraviti eksperiment i pisati 90 dana i svako jutro rukom napisati tri stranice tih jutarnjih zapisa. To se ne čita već samo napišeš i zatvoriš svesku. Sveska je tvoja i samo tvoja. Nikomu ga ne trebaš pokazivati i nikome nije potrebno dati čitati te zapise.

Učinci? Već nakon nekoliko dana sam zaključio da je moj stvaralački potencijal porastao i da su došle na svijetlost dana nove ideje koje sam već i realizirao. Neke od njih sam izveo već preko noći, neke druge tijekom vikenda. Jednostavno, ustanovio sam da mi ovo jutarnje pisanje iznimno koristi i još uvijek nastavljam s pisanjem.

Hoćeš li i ti odlučiti za pisanje ovih jutarnjih zapisa, to prepuštam tebi. Pročitaj knjigu, radi vježbe i uvjeren sam da ćeš nakon jednog tjedna vidjeti na sebi neke promjene. Možda se dosjetiš novih ideja, doživiš neke munjevite misli, pojavi se misao da zoveš neku osobu ili počneš neki novi projekt ili da stari projekt opustiš. Što god ti se dogodilo – prepusti se toku događaja i unutarnjem vodstvu. Ono već zna što je potrebno učiniti i daje ti – preko inspiracije koje dobiješ – naputke za tvoj životni put i stvaralaštvo.

Ovaj zapis zaključit ću s jednim odličnim citatom iz knjige. “Skoči i mreža će se pojaviti.” 🙂 Da, tako jednostavno je to, treba samo skočiti odnosno napraviti prvi korak. A to može napraviti svatko sam – za sebe. Šaljem ti volju, stvaralaštvo i hrabrost za pisanje jutarnjih zapisa.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...