zemljenje

Kako se prizemljimo i energetski podignemo?

Vibracija na našem planetu se neprestano mijenja zato je jako važno da sačuvamo dobar dodir s tlom i Majkom Zemljom. Unatoč tome da ljudi radimo na sebi (nije važno koju tehniku ili metodu upotrebljavamo), često se događa da nismo dovoljno prizemljeni i nemamo dovoljno dodira s tlom, bez obzira na sve vježbe.

Za naš prijatan osjećaj, više energije i dobro zdravlje jako je važno da imamo dobar dodir s tlom jer jedino na taj način energija kola u našem tijelu. Mnogi koji se bave duhovnošću imaju vrlo dobro djelujuće gornje čarke, a na donje se nekako »zaboravi«. Zato ću danas u e-mjesečniku predstaviti dvije jednostavne vježbe Alexandra Lowena koje će vam pomoći da se lakše prizemljite i sačuvate dodir s tlom.bioenergija-luk

Struktura našeg tijela govori o nama samima više nego što mislimo. Izvježbanom stručnom oku je već na prvi pogled jasno gdje su u tijelu blokade, gdje je blokiran protok energije i kako je s osjećajima u čovjekovom tijelu. Način na koji hodamo, stojimo ili kako sjedimo (ne)svjesno govori, tko smo i što. Riječima možemo tvrditi jedno ali naše tijelo nikada ne laže.

Prije mnogo godina Alexander Lowen razvio je određene bioenergetske vježbe koje pomažu za bolji osjećaj u nogama i stopalima, da se osjećamo bolje prizemljeni. Prva vježba naziva se luk (pogledajte sliku desno).

Crta koja prelazi preko tijela, pokazuje pravilan luk ili savijenost tijela i kada je tijelo u ovom položaju, njegovi su djelovi idealno uravnoteženi. U energetskom smislu to znači da je tijelo puno od peta do glave i da energija kola tijelom.

Čovjek u tom položaju osjeća stopala čvrstu na tlu, glavu u zraku i zato se osjeća potpuno povezan i spojen. Pošto je to energetsko jak stresni položaj, noge se počinju tresti. Neka dodam da je kod ove vježbe vrlo važno da pravilno dišemo.

Kada smo u tom položaju, imamo osjećaj povezanosti i osjećamo kako čvrsto stojimo nogama na tlu i kako glavu držimo uspravno. Alexander Lowen kaže da je čovjek, koji pravilno boći tijelo, u harmoniji sa Svemirom jer još nikada nije vidio čovjeka a većim osjećajnim problemima koji bi tu vježbu mogao napraviti pravilno. Redovito izvođenje ove vježbe pomaže čovjeku da dođe u dodir sa svojim tijelom i sačuva osjećaj harmonije sa Svemirom.

bioenergija-pretklonDruga vježba za povezivanje sa tlom je naklon. Kod ove vježbe naklonimo se naprijed i s krajevima prstiju se nježno dotaknemo tla (pogledajte sliku). Stopala su razdvojena približno 30 cm, palčevi na nogama su malo okrenuti unutra. Prvo savijemo koljena, nakon toga ih izravnamo, dok ne osjetimo bol u stražnjem dijelu bedra. Važno! Koljena nikada ne smijemo potpuno istegnuti. U tom položaju ostanemo dobar minut i uz to duboko dišemo. Ako ide osjećaj u noge, osjet ćemo podrhtavanje.

Pomanjkanje osjećaja da smo ukorijenjeni, pokazuje se kao smetnja u djelovanju tijela. Ta smetnja je u nogama jer su one naši pokretljivi korijeni. Kao što korijeni drveta djeluju na energetskom nivou, tako je i s našim nogama i stopalima – zajedno s tlom energetski (su)djeluju. Najjednostavnije osjetimo kako nam noge postanu nabijene i žive ako bosi hodamo po mokroj travi ili vrućem pijesku.

Bilo koja aktivnost ili vježba koja povećava osjećaj dobrog dodira s tlom, povećava i naboj u očima. Na cjelovito djelovanje možemo utjecati samo s jačanjem čovjekovog dodira s tlom, za šta su korisne obje vježbe – luk i naklon. Mnogi Lowenovi pacijenti su izvještavali kako im se, nakon vježbi nogama, poboljšao vid da su jasnije i svjetlije primjećivali predmete u sobi.

Kada čovjek nema svoje noge čvrsto na tlu, ne može jasno vidjeti što se događa oko njega – zasljepljuju ga iluzije. Disanje (kod obje vježbe potrebno je duboko disanje) ima pozitivan utjecaj na oči. Nakon neprekidnog i dubokog disanja kod ovih vježbi, naše oči postanu svjetlije i vid se poboljša.

Sačuvajte čvrst dodir s tlom … i vaši dani neka budu puni radosti!

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...