veliki-igraci-drustvene-mreze

Kako se kloniti “velikih igrača”?

U članku kojeg sam nedavno objavio, pisao sam o tome što možemo učiniti sami da bi bilo manje cenzure i više privatnosti i slobode u našim životima. Danas ću se malo više posvetiti tome kako možemo “velike igrače” zamijeniti, odnosno kakve aplikacije i “opensource” programe (neki su besplatni, druge treba platiti) možemo koristiti na svome računalu, prijenosniku, tabletu i mobilnom telefonu.

Uredski paketi (Microsoft Office)

Postoje dvije alternative i obje su dostupne i na slovenskom i hrvatskom jeziku:

Ja već više od 15 godina upotrebljavam LibreOffice i odlična je zamjena za Microsoft Office. Po mome iskustvu se LibreOffice mnogo češće osuvremenjuje i ima nešto više funkcija kao OpenOffice. Oba programa su besplatni.

E-poštansko poslovanje (Microsoft Outlook, Apple Mail…)

Obzirom na testiranja, koje sam sam izveo i kao višegodišnji korisnik Thunderbirda, ustanovio sam da je kao alternativa Outlooku najbolji Mozilla Thunderbird. Ima i kalendar koji uključuje događaje i poslove.

E-pošta (Gmail, Hotmail, Yahoo …)

Što se tiče e-pošte, na raspolaganju je više alternativa koje je potrebno platiti…

Evo i nekoliko besplatnih:

  • Tutanotahttps://tutanota.com/ (server je u Njemačkoj) – besplatan e-poštanski pretinac s 1 GB kojeg možeš nadograditi s više mogućnosti uporabe i s većim poštanskim pretincem
  • Vivaldihttps://www.vivaldi.net/ (server je na Islandu) – samo besplatna opcija, poštanski pretinac je 5 GB
  • Predalčekhttps://www.predalcek.com/ (server je u Sloveniji) – samo besplatna opcija, poštanski pretinac je 1 GB

Provjeri ponudu i odluči koja ti je opcija najbolja.

Uz to treba spomenuti da je kalendar na Tutanoti iznimno dobar kao alternativa za Google kalendar. Naime, kalendar na Tutanoti je šifriran i nitko osim tebe ne zna o kakvim se poslovima, koji su upisani na tvom kalendaru, radi.

Socijalne mreže (Facebook, Instagram, Linkedin…)

Po zadnjim podacima na Facebooku je već više od 2,5 milijarde ljudi, da ne govorim koliko ih je još na sve omiljenijem Instagramu. On je faktički Facebookov brat jer je pod okriljem istoga poduzeća, odnosno vlasnika.

Pogledao sam sve moguće alternative za socijalne mreže i do sada mi je najviše uvjerljiv MeWe.com. Podsjeća me na Facebook u njegovim počecima. Neki drugi preporučuju Mastodon. Njega nisam isprobao i ne znam kako funkcionira u praksi. Usput, MeWe ima i aplikaciju za Android i OSx.

Internetski pretraživači (Google, Bing, Yahoo …)

Spomenuti internetski pretraživači prate uporabnike na različite načine i prilagođavaju tražene pogotke zbog „boljeg korisničkog iskustva“. Alternativnih pretraživača koji poštuju privatnost, ima nekoliko:

Osobno koristim samo prva dva jer po mojim iskustvima pokazuju najrelevantnije pogotke.

trazilica-webstranice

Internetski preglednik (Chrome)

Najomiljeniji internetski preglednik je Google (upotrebljava ga 62 % ljudi). Što se tiče sigurnost, ako ga koristimo kao zadani preglednik, nije najbolji odabir, posebno ako smo tada prijavljeni u svoj Google račun. Preporučujem da odabereš jedan od slijedećih preglednika:

Sva tri su na slovenskom i hrvatskom jeziku i to za Windows, Mac, Android i iPhone. Usput, za iPhone trenutno nije dostupan Vivaldi. To će se uskoro promijeniti jer je već u fazi razvoja. Microsoftov Edge je sada na Chromium platformi, ali bar s obzirom na testove koje su izveli neovisni laboratoriji za testove, on šalje puno informacija o uporabi na Microsoft.

Internetski chat i pozivi (Messenger, What’s App, Viber…)

Najpoznatiji svjetski zviždač Edvard Snowden preporučuje Signal kao alternativu za prije spomenute aplikacije. Ja sam instalirao na telefon i djeluje odlično i sučelje je čak na slovenskom i hrvatskom jeziku. Kod instalacije aplikacije potrebno je biti pažljiv jer Signal želi zamijeniti zadanu SMS aplikaciju na telefonu. Ako pažljivo pratiš upute, možeš to zaobići. To znači da možeš Signal i SMS aplikaciju upotrebljavati odvojeno jednu od druge.

Druga zanimljiva alternativa je Telegram kojeg sam isprobao prije par dana i pokazala se kao dobra. Treba se samo znati poigrati s postavljanje privatnosti kao bi neki podaci bili vidljivi samo tvojim kontaktima.

Video konferencije (Zoom, Skype)

Od kada je “lockdown” i prakticira se karantena, Zoom je dobio mnogo novih uporabnika, ali pokazalo se da ima određene kritične sigurnosne rupe. Koliko su tih rupa već “zakrpali”, ne znam. Osobno mi se za video konferencije čine bolji Jitsi i Whereby. Svatko neka sam isproba koji od ova dva programa za videokonferencije mu najbolje odgovara.

Audio i video snimke (Windows Media Player)

Odlična alternativa Windows Media Playerju je VLC Media Player koji nudi praktično sve funkcije koje su potrebne za ogled video uradaka i slušanje glazbe.

Skladištenje u oblaku (Google Drive, DropBox …)

Prije nekog vremena saznao sam za iznimno dobru alternativu koju su razvili u Sloveniji i čuje na ime Koofr.si. Kod ovog skladištenja besplatno imaš 2GB prostora. Imam i iznenađenje za tebe: ako želiš dobiti dodatnih 500 MG besplatnog prostora, onda klikni ovdje.

Mape (Google Maps)

Iznimno uporabna alternativa Google Mapsu je OpenStreetMap koja postoji i kao aplikacija za Android i iPhone. Ako puno putuješ, preporučujem ti da je isprobaš. Prednost ove aplikacije je i u tome da ne moraš biti povezan na Internet dok ju upotrebljavaš.

Na Tutanoti je zanimljiv članak na ovu temu koji opisuje još više mogućih alternativa Googlu, odnosno kako izbjeći da ti Google neprestano slijedi. Na ovome blogu našao sam i zapis o tome kako su zbog Google praćenja nedužnog čovjeka strpali u zatvor. Tužno, ali istinito!

Predlažem da svatko sam isproba spomenute alternative i preporuči ih dalje drugima. Naravno, bit će mi drago ako netko od vas, čitatelja bloga, napiše svoje prijedloge, iskustva i ideje.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...