web-stranica

Kako se brineš za svoje “internetno dijete”?

Ako danas želiš uspjeti na poslovnom planu zasigurno moraš imati i internetnu stranicu. U naslovu članka upotrijebio sam izraz »internetno dijete« što će se nekima činiti malo neobično, ali internetna stranica je tvoje »dijete« na koje treba stalno paziti.

Naime, internetnu stranicu treba redovno obnavljati, dodavati nove sadržaje, nove slike, aktualne događaje i nove članke. Ako je to blog, potrebno je bar jednom tjedno napisati neki novi zapis. Jednostavno, s internetskom stranicom nije tako da je jednom postaviš i onda ostaviš. Naravno, možeš je ostaviti i na miru, ali posjetitelji se vračaju samo na internetsku stranicu koja je ažirirana i stalno obnavljana s novim sadržajima.

To »obnavljanje« s novim sadržajima sviđa se i ujaku Googlu i to pomaže da je tvoja internetna stranica bolje rangirana u tražilicama. Ujak Google pored svježih sadržaja voli i to da se stranica brzo otvara. To znači da je najviše u 3 do 5 sekundi otvoren cijeli sadržaj tvoje ulazne internetne stranice. Na žalost, neki danas pretjeruju sa slikama i vizualnim ulošcima pa se njihova strana otvara čak 10 ili više sekundi.

To je loše iz više razloga. Prvo za rangiranje na Googlu, drugo za posjetitelje stranice, jer ako mora čekati više od 5 sekundi, može posumnjati da sa stranicom nešto nije u redu (nekakav virus ili nešto slično) i ide tražiti na drugo mjesto. Kaže ti »auf wiedersehen« i nema ga više.

Poznajem tri kolegice koje imaju internetne stranice sa sporim otvaranjima.

Prva je imala vizualno odličnu stranicu s dobrim sadržajima, ali na slabom i sporom hostingu u USA što je imalo za posljedicu da je Google page speed test pokazao 30/100. Za usporedbu – na internetskim stranicama koje ja izrađujem, taj test je uvijek između 60/100 i 85/100.

Druga djevojka ima internetsku stranicu na slovenskom hostingu, lijepo je postavljena, a brzina otvaranja je 23/100. Neka spomenem i treću djevojku koja također ima internetsku stranicu na slovenskom hostingu i otvara se više od 20 sekundi. Google test pokazuje impresivnih (na žalost u negativnom smislu) 0/100. Da, ovo je točno i ne radi se o nekom tisak – patuljku.

Jednostavno, kada napraviš svoje internetno dijete, potrebno je da ga postaviš na brzi hosting i da se sadržaj brzo otvara. Zato bez slika koje su veće od 300 kb. Neki na svojim stranicama objavljuju iste (za internet neoptimizirane) fotografije kakve objavljuju na FB-ju. Ali internetna stranica nije FB gdje može bez problema staviti fotku od 5 MB.

Tvoje internetno dijete nema samo vanjsku strukturu koju vide svi. Ima i unutarnju strukturu koja se naziva CMS (Content Management System), a to je sistem za upravljanje sadržajima internetne stanice. To može biti nekakav »custom made CMS« ili WordPress koji je najčešća platforma za internetne stranice. Kod ove potrebno je pobrinuti se za tri stvari:

1. Obnavljanje WordPressa na najnoviju inačicu.
2. Obnavljanje plugina na najnoviju verziju.
3. Obnavljanje teme internetne stranice.

Iz prakse poznajem postavljače internetskih stranica koji kupcima postave stranicu i nakon toga prepuste ih samima sebi i WordPressu, a plugine uopće više ne obnavljaju. Poznajem i primjer kada netko nije imao ažuriranog svog WordPressa više od pola godine, da ne govorim o pluginima i temi internetne stranice. Tužno je to da internetnu stranicu postavi ekipa koja je kao »vrhunska« na svom području, a s druge strane zaborave na najjednostavnije stvari kao što je obnavljanje CMS sistema.

Mnogi imaju svoje stranice na Facebooku i na Googlu odnosno Bloggerju (kao blog). Važi zapamtiti: ako imaš svoju stranicu na Facebooku i na Bloggeru, moraš uređivati obje. Još uvijek preporučam da si svatko postavi svoju stranicu sa svojom domenom i na serveru koji je brz, siguran i ima dobru potporu u slučaju bilo kakvih problema.

U prošlosti sam testirao i hostinge i razlike u brzini otvaranja stranice mogu biti iznimno velike. O tome sam već pisao na svome blogu.

Kao što si mogla/mogao pročitati potrebno je svome internetnom djetetu pokloniti puno pažnje i obnavljati ga tako na vani (sadržaji) tako i na unutra (CMS sistem). Budeš li tome poklonio/la dovoljno pozornosti i ljubavi, tvoje će se internetno dijete razvijati korak po korak, rasti i dovoditi ti sve više oduševljenih čitatelja, novih poslovnih partnera i veliku dobit.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...