mozak-kreativnost

Kako razviti mozak i postati više stvaralački?

Povjerit ću vam svoju priču koju do sada nisam povjerio još nikome. Nema tu ničeg dramatičnog, ekstravagantnog ili naročito posebnog, ali svejedno je bio to u vrijeme mog studija značajan sastavni dio u uspješnoj diplomi na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Kada su svi učili za kolokvije, ja sam prva dva mjeseca istraživao kako se najučinkovitije uči, kako poboljšati pamćenje, kako povećati stvaralaštvo i prije svega: kako djeluje ljudski mozak.

Najprije sam želio određene stvari razumjeti i tek kada sam ih stvarno razumio, shvatio, počeo sam stvarno učiti za kolokvije i ispite. Možda bi netko rekao kako sam dva mjeseca učenja bacio uzalud. Nove spoznaje i znanja pomogli su mi da sam u kraće vrijeme naučio više i da sam u svome učenju bio učinkovit. Pošto sam imao „slušne prepreke“ u praćenju predavanja i vježbi, morao sam na drugi način “povratiti” to, što je drugim studentima već bilo dano (mislim na učinkovito slušno praćenje predavanja).

Zašto vam sve to danas pišem? Zato što u suvremeno vrijeme sve više zaboravljamo na razvoj svojih intelektualnih sposobnosti. Nije sve u najboljem pamćenju, potrebno je nešto više da se čovjek stvaralački razvija i u svom sveživotnom učenju koristi sva svoja osjetila i svih sedam inteligencija. Sedam inteligencija? Da, točno ste pročitali ali nešto više o tome drugi put.

U mojoj mladosti djeca smo bili potpuno drukčija nego današnja omladina. Istina je, da tada još nije bilo iPada, iPhona i prijenosnih računala – ali imali smo drukčije načine kako stvaralački proživjeti dan. Više smo bili vani, više smo se družili, više smo razgovarali i više smo se čudili svemu oko sebe. Sve to je uvećalo naše razumske – fizičke – moždane sposobnosti.

Mozak se razvija samo toliko vremena dokle ga aktivno upotrebljavamo, dok učimo nove stvari, upoznajemo nove ljude, krajeve, mogućnosti… sve što učinimo izvan dnevne rutine, novost je za naš mozak i mozak time raste, stvaraju se nove neuronske sinapse i naša inteligencija se razvija. Poskoci, hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje… sve to su aktivnosti koje koriste našem mozgu. Posljedično, osjećamo se svježije, opuštene i smirene.

Mnogo ljudi u današnje vrijeme provede skoro cijeli dan na Facebooku. Sve u redu – ali to nije prava, ako tako kažem, hrana razuma za naš mozak, za bolje stvaralaštvo i samorazvoj. Facebook nas uljenjuje i kada smo lijeni, kada tako “bezvezno” buljimo“ u ekran, naša se moždana frekvencija promjeni, a time se promjeni i sposobnost shvaćanja za različite oglase. Najveći oglašivači to znaju zato nas navečer preko TV, interneta, radija, i ostalih medija najviše bombardiraju svojim reklamnim porukama.

Kada govorimo o raznim vježbama za razvoj čovjekovih sposobnosti, prvi je odgovor poznat: “Nemam vremena”. Stvarno ga nemamo? Zar je stvarno tako teško odvojiti pet ili deset minuta za vježbu koja ima pozitivan učinak na tijelo, um i duh? Iako ste možda “lijeni”, slijedećih nekoliko vježbi može vam prilično uljepšati dan i vi i vaš mozak bit ćete sretni. 🙂

Što preporučujem?

  • Kada se ujutro probudiš, idi u WC unatraške.
  • Umivaj zube svojom “neuvježbanom” rukom i isto tako se tuširaj.
  • Kod prostiranja veša opet koristi svoju “neuvježbanu” ruku.
  • U kineskom restoranu obavezno jedi sa štapićima.
  • Kada budeš slijedeći put jeo ručak, umjesto desnom, jedi lijevom rukom (ili obratno ako si ljevak).
  • Svoje ime i prezime počni pisati s drugom rukom.
  • Upotrebljavaj miš računala s drugo rukom.
  • I sam izmisli neku igricu ili vježbu kako bi neke stvari mogao raditi drugačije.

Znam da se navedene vježbe čine smiješne. Ali time kada stupimo iz svoje zone ugodnosti (čitaj: običaja), u našem se mozgu stvaraju nove i nove neuronske sinapse i usklađuju se lijeva i desna polovina mozga.

Prije svega – što se tiče kretanja križnog uzorka energije u naše tijelu – toplo preporučujem ples u svim njegovim oblicima: od salse, bachate do kizombe, društvenih plesova, plesova bez forme i afričkih plesova. Ali – pažnja! Nakon što naučite određene plesne pokrete i usvojite ih, potrebno je nastaviti na tom putu i naučiti još mnogo, mnogo, mnogo novih pokreta. Naime, radimo već naučeno, “plešemo” po stečenim putovima u mozgu. Kada učimo nove ritmove i izvodimo nove pokrete – samo tada naš mozak uči.

Jednostavno: uživajte, igrajte se i pokušavajte nove stvari, bez obzira, što će se ljudima oko vas to činiti smiješno. Ali, oni ne znaju da vi razvijate svoje razumske sposobnosti.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...