kako-otpustiti

Kako otpustiti sebi i drugima?

Svatko od nas je mikrokozmos … ili drugim riječima – predstavlja cijeli svemir u malome. Što to znači? Sve što se događa u našem objektivnom životu, unutar je nas. Kada promijenimo energiju i vibraciju unutar sebe, mijenjaju se stvari oko nas.

Nijedna promjena u životu nije moguća bez unutarnje promjene. Siguran sam, da bi mnogi voljeli da se im životi mijenjaju bez unutarnje promjene, odnosno da bi umjesto njega netko drugi »odradio« i »posredovao«. A stvari u svemiru ne funkcioniraju na taj način.

Istinsko razumijevanje izreke Hermesa Trismegista: »Kako gore, tako dolje. Kako dolje, tako gore,« donosi nam potpuno drukčiji pogled na svakodnevne životne događaje. Kada shvatimo da smo svi međusobno povezani i da smo svi djeca Svemira i kada preuzmemo 100% odgovornost, postajemo istinski (su)kreatori svoga života. Karme koje imamo, ne može nitko preuzeti, to je isključivo naša zadaća.

U jednom od svojih govora Sergej Nikolajevič Lazarev (autor Dijagnostike karme) govori o tome kako crkva negira obiteljsku karmu. Zašto je to tako? Jednostavno, koncept »vječitog grešnika« je vrlo blizu politici i ekonomiji. Čovjek ode u crkvu župniku i on mu kaže: »Tvoji grijesi su otpušteni.« I čovjek ode kući, misleći da je sve »sređeno«. Ali nije, jer otpuštanje nije posljedica ovih ili onih molitvenih obrazaca i »posrednika« već se ono dešava u srcu i duši.

Tako kod otpuštanja nije potreban župnik (ili neki drugi svećenik) jer kod otpuštanja nisu potrebni ovakvi ili onakvi zemaljski »posrednici«. To je stvar između nas i Boga (Višeg ja) i samo mi sami možemo otpuštati i blagoslivljati.

Starodavni Havajci to su razumjeli i zato imamo Ho’oponopono koji je praktičan, jednostavan i učinkovit sistem za razrješavanje, otpuštanje i transformaciju. Temelji na tri komponente – blagoslovu, otpuštanju i zahvalnosti. Ne postoji nitko izvan nas koga bi mogli okriviti jer smo sve to mi. U stvari, sve je Božanstvo i za Božanstvo ne postoji ništa negdje vani. Tu je i izvor naše 100% odgovornosti – sve je u nama.

Čovjek je svjesni subjekt objektivnog postojanja i sve se odvija zbog njega. Starodavne tradicije govore o tome da smo jedno s Bogom, da je sve Univerzalno polje i da je sve Jedno. To istovremeno znači da smo osobno i kolektivno odgovorni za sve što postoji i stvara se na planetu. Neposredni stvarno nismo odgovorni za ono što se upravo sada događa na drugom kraju svijeta, ali ipak – odgovorni smo za sve što nam se događa, za sve u čemu smo prisutni i što zapažamo u svojoj pojavnosti.

Svoj život možemo promijeniti s preuzimanjem 100% odgovornosti, blagoslovom, otpuštanjem i zahvalnošću. »Sveto trojstvo« – blagoslov, otpuštanje i zahvalnost međusobno povezuje ključna komponenta – ljubav u srcu.

Kada izvodimo Ho’oponopono s molitvom se obraćamo direktno Božanstvu koje preuzima sve slabe i negativne misli (uspomene), neutralizira ih i očisti. Dok izvodimo Ho’oponopono proces, mi ne čistimo sebe, mjesta ili stvari već neutraliziramo (preobrazimo) energiju koja nas osobno (svijesno ili podsvijesno) povezuje s osobama, mjestima i stvarima.

Tim postupkom mi dozvoljavamo Božanstvu da posreduje i riješi svaki problem i neskladnost na čudesan način jer mu mi to konačno dozvoljavamo i više ga ne blokiramo. Na taj način mi liječimo sebe i druge u nama samima i kada »čistimo« (izvodimo Ho’oponopono proces) može Božanstvo djelovati kroz nas na najbolji mogući način.

Tko je »spasitelj« svijeta? Svakako nije izvan nas i nije negdje tamo gore i nitko se neće spustiti s neba da bi nas »spasio«. Jedini pravi i istinski spasioci svijeta smo mi sami kada postanemo svjesni da smo stvoreni po Božjoj podobi i kao Božanska bića.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...