hrabrost-za-promjenu

Kako naći hrabrost za promjenu?

Knjiga Promjena, poznatija kao I-Ching, upoznaje nas sa starodavnom istinom: “Jedina stalnost u tvome životu je promjena.” Ali, iako su promjene stalnost našeg života, upravo se njih najviše bojimo i strah nas je učiniti odlučujući korak.

Duboko u sebi znamo da bi se morali pokrenuti naprijed, a svejedno u sebi nešto oklijevamo i odugovlačimo s onim što je prije ili kasnije neminovno – s promjenom. Znam da ponekad promjena nije jednostavna i da je potrebna ne samo hrabrost već i odlučnost da promjenu sprovedemo do kraja.

Je li vam se već nekad dogodilo da ste u trenu odlučili za promjenu? Mjesecima ili čak godinama ste odugovlačili, a onda ste se jednog dana probudili i rekli: “Učinit ću to!!!” I promjenu ste učinili lako, odlučno i hrabro. Bez izgovora i bez oklijevanja i bez razmišljanja što će reći “drugi” o vašem koraku.

I meni se već dogodilo da sam znao kako je promjena na određenom području potrebna i uvijek mi, kada pomislim na tu stvar, energija počne upadati umjesto da bi počela rasti. To znači da u toj situaciji nije bilo više prisutne radosti i oduševljenja. Kada se to desi, potrebno je nešto promijeniti.

Obrazložiti ću sljedećim primjerom. U posljednjem tjednu učinio sam jednu promjenu što se tiče mojih internetskih stranica. Mnogi znate da sam još od 2007. godine imao stranicu www.skrivnosti-sveta.com, preko koje sam objavljivao različite “malo drukčije” (neki to nazivaju “alternativne”) vijesti koje su bile povezane s “teorijom urote”. U razdoblju od 2007. do 2011. bilo mi je jako zanimljivo baviti se i istraživati te teme, ali … uskoro sam “skužio” da je s razotkrivanjem tih “malo drukčijih informacija” potrebno biti obazriv.

Zašto? Sve te informacije mogu u ljudima pokrenuti određene “kodove” i strah je još uvijek najveća pokretna moć na našem planetu. Mnogo stvari, iako to možda ne želimo priznati, činimo upravo zbog straha. Duboko unutar nas, strah je onaj “motivator” i pokretač koji nas tjera naprijed. Govorimo o tome što radimo iz ljubavi, a istinski nas motivira strah.

Da se vratim na tu internetsku stranicu. Od 2012. godine dalje na toj stranici nije se ništa posebno događalo. Nisam objavljivao nekih posebno novih članaka. Nisam više bio 100 % sa srcem, tijelom i dušom prisutan na tim “urotničkim” stvarima. Umjesto da bi mi neka nova objava donijela radost i veselje, sve je to bilo nekako u smislu: “Moram to objaviti da je nešto objavljeno.”

Prije nekoliko dana konačno sam odlučio da se prestanem baviti s tim “malo drukčijim vijestima” i posvetio sam se drugim stvarima s kojima sam srcem i dušom 100 % prisutan. Tako sam internetsku stranicu www.skrivnosti-sveta.com ukinuo.

Na njoj više nema članaka. Od približno 300 članaka izbrisao sam ih oko 250, a ostalih 50 prenio sam ih i objavio na mom blogu. Naime, ako hoćeš postaviti dobar internetski portal moraš opet biti “potpuno prisutan” – 100 %. Samo tako možeš stvari razvijati i raditi ih s oduševljenjem.

Kako to da sam u nekoliko dana odlučio za takve promjene? No, to je već neko vrijeme “tinjalo” u meni i plamenčić da je to potrebno učiniti postajao je sve veći i veći, sve dok se to jednostavno nije ostvarilo kao moja konačna odluka. Iako se čini da je odluka “pala preko noći”, istinski je sve to bio proces.

Taj proces ja osobno nazivam “ključni trenutak” ili drugim riječima “trenutak odluke” kada si na raskršću i imaš dvije mogućnosti – ili DA ili NE. Iako oko sebe imamo ljude koji nas na našim putevima života podupiru i pomažu nam, svejedno je od svakog pojedinca ovisno što će u “ključnom trenutku” učiniti. Hoće li stagnirati i dalje ili će prosperirati i konačno učiniti ono što već dugo osjeća unutar sebe.

Prije par godina bio sam na zanimljivom seminaru s više predavača. Pored mene sjedila je neka gospođa i predavač je tada govorio o partnerskim odnosima, komunikaciji, dodirima, zagrljajima … kako muškarci i žene međusobno komuniciramo, upoznajemo se i živimo. Kada je predavač sa svojom asistenticom sve to zorno prikazao, gospođa je pala u plač. Nekako sam znao o čemu se radi bez da bi mi ona to rekla. Bila je u neispunjivoj partnerskoj vezi – sudeći po prstenu bila je udata.

Sve ono što je bilo unutar nje nekako potlačeno, zanijekano, svi osjećaji, žalost, ljutnja … u tih nekoliko minuta praktičnog prikaza isplivalo je na površinu. Ne znam kako se priča ove gospođe odvijala dalje, da li je našla volju, snagu i hrabrost za promjene … ne znam. Znam samo: jedino ona je ta koja je ili će prihvatit odluku kako dalje. Promjena nakon svih tih godina braka svakako nije jednostavna, ali – nužno je potrebna.

Bio sam na mnogim usavršavanjima na temu osobnog i duhovnog rasta i pročitao puno knjiga na tu temu. Ono što mi još uvijek pomaže unutarnji je osjećaj odnosno glas koji mi govori: “Roberte, dosta je. Vrijeme je da ideš dalje.” Ponekad sam to čuo, ponekad ne, ali vremenom sam shvatio da mi je taj unutarnji osjećaj uvijek bio vodič za ono što je potrebno učiniti u određenoj situaciji.

Savjet za vas, čitateljice i čitatelji bloga, je jednostavan: “Slušajte svoje unutarnje osjećaje, to što vam govori vaš trbuh i to gdje vas vuče vaše srce. Iako će se to “što će izaći na vidjelo” mnogima izgledati posvađano s logikom i razumom, ipak je taj korak hitno potreban zato da biste vi postali radosniji, sretniji, veseliji i više voljeni.”

Ako još nemate hrabrosti za tu nužno potrebnu promjenu – ja sam ovdje i ako sami mislite da ne možete, onda vam ja kažem da ste sposobni, da imate dovoljno hrabrosti da učinite to što već dugo želite.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...