jacanje-imunski-sistem

Kako možeš ojačati svoj imunski sistem?

Počinje period koji mnogi nazivaju “sezona prehlada”. I kod mene bile su u prošlosti prehlade nešto svakodnevnog u “jesensko – zimskom periodu”. Ali: u posljednje vrijeme napravio sam nekoliko promjena što se odrazilo i u ojačanom imunološkom sistemu. U 2017. godini nisam imao nekih posebnih problema što se tiče prehlada, kašlja i šmrcanja.

Prošle godine često sam imao hladne ruke i noge, a to je prestalo otkad sam svaki dan počeo uzimati bar jednu kapsulu OPC zajedno s vitaminom C.

Mislim da to nije slučajnost jer je OPC jedan od najboljih antioksidanata i poboljšava cirkulaciju. Ako te o tome više zanima, preporučam da pročitaš knjigu OPC – temelj ljudskog zdravlja autora Roberta Franza (dostupna na slovenskom jeziku i nije još prevedena na hrvatski – napomena prevoditeljice).

Kakve dodatke prehrani upotrebljavam? Moja dnevna “doza” dodataka u prehrani je slijedeća:

  • Vitamin D (bar 10.000 IU dnevno, obično po 5.000 IU ujutro i navečer)
  • OPC ( jedna kapsula dnevno nakon obroka zajedno sa 100 mg vitamina C)
  • Vitamin B12 (jedna pastila dnevno, što je oko 1000 mikrograma)

Zvanična medicina preporuča samo 400 IU vitamina D3 što je u svakom slučaju premalo za zdravstvene koristi. Ako želiš više saznati o mojim ljetnim iskustvima sa sunčanjem i vitaminom D3, pročitaj moj članak Sunce – moj prijatelj.

Ako si vegan/veganka ili vegetarijanac/vegetarijanka, za tebe se preporuča da uzimaš dnevni bar 1000 mikrograma B12 jer pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i ima i ulogu u djelovanju imunološkog sistema.

Posljednjih mjeseci svako jutro radim i moj jutarnji obred za zdravlje i o tome možeš više pročitati u članku ovdje. Pomaže mi da je moje tijelo čvršće, jako i pokretljivo.

Ako te možda već napala prehlada, u vrijeme prehlade obavezno smanji unos mlijeka i mliječnih proizvoda ili još bolje: potpuno ih izbaci iz svoje prehrane. Ako ne za stalno, onda bar privremeno dok prehlada ne prođe.

Često je krivac za pad imunološkog sistema i stres. U ovom primjeru ti preporučam da se opustiš sa svjesnim disanjem ili da uzroke stresa neutraliziraš pomoću tapkanja po meridijanima. Tapkanje možeš raditi i tada kada se suočavaš s problemima i strahovima jer i oni smanjuju imunološku otpornost organizma.

Čovjek je društveno biće i o koristima zagrljaja i osmjeha bilo je napisano već mnogo za dobro djelovanje imunološkog sistema. Pročitaj zanimljiv zapis na temu zagrljaja i osmjeha. Za dobro djelovanje imunološkog sistema trebamo nježan dodir jer on povećava količinu endorfina i oksitocina u našem tijelu i smanjuje nivo kortizola.

Ako imaš neko pitanje, misao ili ideju o jačanju imunološkog sistema odnosno želiš podijeliti svoje iskustvo možeš se uvijek javiti putem kontaktnog obrasca.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...