promjena-navika

Kako možemo promijeniti svoje navike?

Navike, ovakve ili drukčije, dobre ili štetne, u životu nas prate na svakom koraku. Netko bi volio smršaviti, drugi bi htio prestati s pušenjem, treći želi ostaviti alkohol, četvrti prestati lančano žvakanje žvaka, opet peti želio bi promijeniti svoje hazarderske običaje i prestati ići u kasino.

Ali, kada bi sve bilo tako jednostavno, tada bi preko noći mogli prestali sa štetnim navikama. U ekstremnim situacijama, kada smo postavljeni ispred neke činjenice, usprkos svim razlozima koji govore protiv, možemo doslovce u 24 sata promijeniti svoje dugogodišnje navike.

Jedan takav primjer bio je i moj pokojni tata. Dugo godina je pušio. Svi članovi obitelji i prijatelji savjetovali smo mu da prestane pušiti, ali to nije ništa pomoglo. Savjeti su ušli kroz jedno uho, izašli na drugo i bilo je kao da bi govorili zidu. Do tada … dok se u tatinom životu nije dogodio onaj trenutak (ja to nazivam ključni trenutak) kada se uplašio za vlastiti život i tada je strah bio toliko veliki da je prestao pušiti u jednom danu.

Takvi primjeri su česti. U životu se dogodi određena »trauma« i kao logična posljedica brza je promjena navike. Ipak te »sreće« nemaju svi i s navikama se jako teško boriti i promijeniti ih.

Kod svake navike ključno je da ustanovimo što je »okidač« te navike. Naime, to nam se često događa i tada dolazi do (pod)svijesnog okidača. Mi smo kao Pavlovljev pas – slinimo se iako hrana još nije na vidiku. Očekivanje (mogli bismo reći i čežnja) u nas prouzroči fiziološke promjene i odazivamo se u skladu s tim očekivanjem.

Tajna promjene starih i trdovratnih navika je u tome da upotrijebimo ono što je već u našim glavama. Navike su proces koji se odvija u tri stupnja:

  1. Početak
  2. Rutina
  3. Nagrada

Možemo početi s promjenom navike u polaznoj točki, a možemo naviku promijeniti i tako da se uhvatimo samo točke 2 – rutine. Jednostavno, ono na početku i ono na kraju (nagrada), ostanu isti, samo se rutina promjeni. Slabe navike nije moguće izbrisati u cjelini, ali je moguće očuvati stari početak i nagradu i uz to uspostaviti novu rutinu.

Zlatno pravilo promjena navika kojeg u svojoj knjizi o snazi navika spominje Charles Duhigg, kaže ovako: Ako upotrebljavaš istu početnu točku i osiguraš istu nagradu, možeš promijeniti rutinu i tako promijeniti naviku. Na ovaj način možemo promijeniti skoro svako ponašanje.

Ako razumijemo ovo pravilo, lakše ćemo i brže promijeniti navike. Pogledajmo primjer alkoholizma. Alkoholičar vjerojatno neće moći opustiti alkohol ako ne nađe druge aktivnosti za zamjenu za pijenje kada se kod njega pojavi želja po alkoholu.

Kako je to vidjeti u praksi? Jednostavno … u početku kada osjetiš potrebu po alkoholu (točka 1), što se obično pojavi zbog nekog događaja (stresa), potrebno je to zamijeniti drugom aktivnošću, na primjer odlazak prijatelju, razgovor s prijateljem, šetnja u prirodi, meditacija… time se uspostavi nova rutina koja nadoknadi staru.

Prvo pitanje koje možeš postaviti sebi, sljedeće je: »Kako se osjećaš uoči hvatanja boce da bi natočio čašu pića?« ili: »Kako se osjećaš kada uzimaš u ruke kutiju cigareta i opet zapališ jednu?« Tim pitanjima naučimo postati svijesni što je uopće razlog za našu lošu naviku. »Okidač« za određenu naviku uvijek postoji, samo moramo saznati što je to.

Drugo važno pitanje je: “Zašto piješ?” odnosno “Zašto pušiš?” Možda to radiš jer voliš nikotin. Pušenje ti daje nadražaj (poticaj ili opuštanje) jer ti je dosadno, jer si pod stresom ili se dobro osjećaš u društvu suradnika koji za vrijeme odmora puše i pričaju … Jednostavno, razloga “zašto” ima više nego dovoljno.

Treće važno pitanje je: »Kako se osjećaš nakon što popiješ čašu vina?« odnosno »Kako se osjećaš nakon što popušiš cigaretu?« To je naša nagrada i za tim čeznemo.

Točka 2 – rutina ona je koju je potrebno promijeniti. Umjesto da posegnemo po cigareti i čaši pića tada radije uspostavimo novu rutinu: napravimo nekoliko sklekova ili čučnjeva, protezajmo se i opuštajmo nekoliko minuta ili s nekim razgovarajmo. Možemo upotrijebiti i tapkanje i umjesto da posegnemo po cigareti ili alkoholu, a tapkajmo pet do deset minuta.

Mijenjanje navika u svojoj je suštini jednostavno kada počinjemo razumjeti kako navika djeluje i kada prepoznajemo početnu točku, rutinu i nagradu. Kada prvi put napravimo novu rutinu, sve je skupa malo »čudno«, ali ako smo ustrajni bar 21 dan, ta naša nova rutina postane dio nas i imamo novu naviku. Ne trebamo više cigarete i alkohol da bi dobili nagradu.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...