kreativnost-mozak

Kako biti više stvaralački?

Tema ovoga blog zapisa je stvaralaštvo. Prije mnogo godina poznati američki pisac Sinclair Lewis imao je predavanje na fakultetu. Predavaonica bila je puna oduševljenih studenata koji su s otvorenim očima i ušima čekali što će im reći veliki pisac.

Na početku predavanja skinuo je svoje očale, pogledao s posebnim – moglo bi se reći »električnim« pogledom po publici, za trenutak pomislio i onda sve prisutne pitao: »Koliko od vas zaista istinski želi postati spisatelj?« Svi studenti digli su ruke. Nakon toga napravio je dugi odmor i pitao ih: »A zašto onda niste kući i ne pišete?«

Kada je izrekao tu rečenicu, slavni je spisatelj pokupio svoje stvari i otišao iz predavaonice, pune iznenađenih studenata. To je bilo cijelo predavanje na temu stvaralačkog pisanja. I stvarno – Zašto čekamo? Ili još bolje rečeno – na što čekamo? Ako bi htio biti plesač, počni plesati. Ako bi htio biti glumac, počni glumiti. Ako bi htio biti pjesnik, počni pisati pjesme. Ako bi htio biti pjevač, počni pjevati. Ako bi htio biti _________________ (napiši sam što želiš biti), onda počni to raditi. Ne sutra, ne za dva dana, ne za godinu ili dvije – sada, u ovome trenutku.

Mene su već mnogo puta pitali kako sam naučio ovo ili ono. Kako sam, na primjer, uspio naučiti izradu web stranice, gdje sam naučio raditi e-novine, kako sam naučio pisati knjige i pjesme, kako … Odgovor je jednostavan – počeo sam. Bilo je naravno mnogo učenja na osnovi pokusa i pogrešaka – ali to je najbolja škola. Vremenom postaješ majstor u onome što radiš.

Neki se boje napisati knjigu ili pjesmu. Odgađaju, odgađaju i opet odgađaju. Zašto? Ne čekaj na proljeće, počni sada! To bi mogao biti jedan ohrabrujući odgovor. Kad sam počeo pisati svoju prvu knjigu »Tamo gdje je volja, tamo je i put« imao sam samo ideju – napisati knjigu koja će govoriti o motivaciji, o osobnom rastu i traženju zaposlenja. I počeo sam – bez izdavača, bez novaca, bez iskustva… i išlo je. Ali stvarno: potrebno je samo sjesti i početi. Početak je u procesu stvaranja (biločega) najteži. Onda, kada kreneš, stvari idu mnogo lakše.

Učenje s pokusima i pogreškama škola je svih uspješnih poduzetnika. Svi su se »lomili« i činili pogreške, imali neuspjele pokuse, projekte koje nisu uspjeli dovršiti, proizvode koji nisu išli u prodaju ili možda pokuse s područja marketinga i prodaje koji nisu bili uspješni. Ali zajedničko svim uspješnim je: bez obzira na privremene poraze još uvijek su bili uporni. Budi uporan i ti. Nemoj se predati, traži naprijed, razvijaj, stvaraj, piši, crtaj, pleši … Uspjeh pripada hrabrima, onima koji se usuđuju staviti na kocku, koji se ne ustručavaju učiniti korak u nepoznato.

Još nekoliko ideja kako doći do rješenja … Ako tražiš neku stvar i ne možeš se sjetiti gdje si ju ostavio ili spremio – upotrijebi magičnu lozinku ZADOBI iz Tajni lakog života. U mislima si tu lozinku ponovi nekoliko puta i poslije čekaj … na munjevitu pomisao. Možda ćeš u mislima vidjeti sliku prijatelja, poznanika, rođaka, možda prostora gdje si ostavio traženu stvar, možda ćeš pomisliti na auto, jaknu, ormar, cipele … ili dobiti inspiraciju da moraš nekoga pozvati.

Neki od vas imate možda problem kada je potrebno nešto napisati. Možda je to članak, pjesma, izvještaj, pismo, e-poruku, bilošto … tada upotrijebi lozinku KOKODAČI. Znam da je smiješno, ali pokušaj… Dok tako sjediš za računalom, u mislima si više puta reci KOKODAČI i onda – puf – inspiracija će doći sama od sebe i počet ćeš s pisanjem.

Vrlo zanimljiv pristup za povečanje stvaralaštva je spavanje odnosno drijemanje za 15 do 30 minuta. Kad se susretneš s nekim problemom i ne znaš kako bi ga razriješio, legni u krevet, zatvori oči i drijemaj nekoliko minuta i prije toga daj svojoj podsvijesti upute da traži to i to rješenje. Možeš se upitati: »Kako mogu riješiti taj i taj problem?« I nakon toga drijemaj.

Kada se kroz pola sata probudiš (ako se bojiš da ćeš predugo spavati, ne zaboravi na budilicu), skoro ćeš uvijek imati neku upotrebljivu ideju. Isto možeš to učiniti i navečer prije spavanja i tvoja će podsvijest tražiti rješenje za tebe. Naravno, u tom primjeru potrebno je da imaš uz sebe bilježnicu i pisaljku – može se dogoditi da se probudiš s rješenjem u 3.00 ujutro i ideju je potrebno zabilježiti.

I još jedna ideja kako do većeg stvaralaštva. Prije spavanja, prije onog trenutka kad te zagrli san, u mislima si sugeriraj: »Sutra sam stvaralački« ili »Sutra ću biti iznimno stvaralački« ili »Sutra ću naći sva rješenja koja su mi potrebna.« Ujutro kad se probudiš, učini isto: »Danas sam stvaralački« ili »Danas sam iznimno stvaralački« ili »Danas nalazim sva rješenja.«

Želiš li još više povećati svoje stvaralaštvo i ideje? Imam spremno još jedno »oružje«. Budi manje na Facebooku, Twitteru i ostalim društvenim mrežama i više se posveti svojoj unutrašnjosti jer se upravo tamo nalaze svi odgovori za probleme odnosno izazove s kojima se susrećeš u životu. Po mom mišljenju Facebook je bijeg od realnosti i internetsko oruđe koje može smanjiti tvoje stvaralaštvo i produktivnost. Malo razmisli o tome … Ja sam odlučio da ću ograničiti uporabu Facebooka i više se posvetiti »lajkovima« i skrivenom blagu unutar mene.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...