pravo-vrijeme

Kada je pravo vrijeme?

Još uvijek sam inspiriran PRAVILOM PET SEKUNDI i dok čitam spomenutu knjigu, nove mi misli jedna za drugom dolaze ne samo za pisanje blog zapisa već i za poslovnu suradnju.

Svi znamo “motivacijske pristupe” koji počinju 1. 1. godine _________ (sam upiši onu pravu godišnjicu). Koliko si puta kažemo da će od 1. 1. sve biti drukčije. Ponekad nije baš 1. 1. već 1. 5. ili 1. 7. ili 1. 9. ili bilo koji drugi mjesec ili dan u mjesecu. I ponekad mislimo da će to biti slijedeći dan, slijedeći tjedan ili slijedeći mjesec kada ćemo početi s promjenama odnosno nešto promijeniti u sebi ili u svome životu.

“Fora” je u tome da taj “slijedeći” dan, tjedan ili mjesec često nikako ne dođu na red.

Uvijek su neki izgovori, neke hitnije stvari ili kažemo da jednostavno još nije pravo vrijeme. Hmm… Jeli to ozbiljno? Nije još pravo vrijeme? Kada? Sutra? Za tjedan dana? Za godinu dana? Mnogi slave dan koji se zove – ne Sveti Nikola – nego Sveti Nikada ili je to čak kukovo ljeto. Za njih jednostavno iz ovih ili onih razloga (opravdanih ili neopravdanih) nikada nije pravo vrijeme.

I ti se susrećeš s odugovlačenjem i traženjem “pravog trenutka” ili “pravoga vremena” za promjene? Znaš li kada će biti to magično pravo vrijeme? Sada. Ovdje i sada. U ovom trenutku. Kad ti nešto “sine”, kad te nešto “zasvrbi” ili “nadahne” – ne čekaj na … proljeće, počni sada.

5, 4, 3, 2, 1 i krenimo – akcija. Bez izgovora i različitih “ali” i “ako”. Možda će tvoj prvi korak biti mali ili čak neznatan, ali to nije važno. Važno je to da kreneš naprijed, da “nadmudriš” svoj mozak koji želi ostati u zoni udobnosti odnosno ustaljenih navika.

Ja mislim da je potrebno dosljedno držati se pravila da kada dobiješ nadahnuće, misao ili doneseš zaključak da u slijedećih pet sekundi kreneš u akciju i nešto učiniš. I za članak koji sada čitaš, učinio sam jednako. Odmah kada sam dobio nadahnuće o čemu pisati, sjeo sam za računalo i počeo tipkati.

Možda još jedna činjenica koja se odnosi na stvaralačku blokadu. S njom se više ili manje susrećemo svi bez obzira jesmo li pisci, pjevači, glazbenici, komedijanti, glumci… Što raditi u ovom slučaju? Meni često pomaže da jednostavno sjednem za računalo i počnem pisati. Desi se kada prvih nekoliko rečenica ne liči na ništa, a nakon toga nakon pete ili desete rečenice dođe inspiracija sama od sebe i prsti jednostavno divljaju na tipkovnici.

I još nešto: kada dođe inspiracija za pisanje, ne misli na gramatičke pogreške već samo piši, piši i piši. Gramatičke, stilske i ostale pogreške uređivat ćeš kasnije. Tok misli treba slobodni put. Ja znam tipkati s deset prstiju što mi olakšava pisanje članaka i odgovaranje na e-poštanske poruke. Ali – to što ne znaš tipkati s deset prstiju ne smije biti izgovor da ne sjedneš za računalo. Jedan od najuspješnijih i najproduktivnijih pisaca je dr. Joe Vitale koji je autor mnogih književnih uspješnica, zna – vjerovao ili ne – pisati samo s dva prsta.

Jednostavno, izgovori će se uvijek naći i jedino pravo vrijeme je sada. Odbrojavanje kao što je 5, 4, 3, 2, 1 pomoći će ti da imaš manje izgovora što će posljedično voditi do tvog većeg poslovnog uspjeha. I ne samo to! Porast će i tvoje samopouzdanje i vjerovanje u sebe.

Vjerujem da možeš SADA krenuti u akciju i početi s onim što već dugo odugovlačiš.

Možeš mi se javiti i preko e-pošte ako želiš dodatni savjet kako napraviti prvi korak. You can do it! 🙂

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...