jutarnji-obred

Jutarnji obred za zdravlje i dobro osjećanje

Prije nekog vremena počeo sam vježbati poseban jutarnji obred koji traje približno 20 do 30 minuta. Spomenuti jutarnji obred već me ujutro energetsko i duševno uravnoteži i napuni energijom. Možda će do boljeg zdravlja i dobrog osjećanja pomoći i tebi.

Radi se o vježbama koje su usmjeren u protok energije u tijelu. Neke od vježbi koje ću opisati sigurno i sam poznaješ, a ja sam ih povezao u jednu zaključenu cjelinu.

Počinjem s vježbama za energetsku i osjećajnu ravnotežu i za povezivanje lijeve i desne polovice mozga. Te vježbe su iz knjige Donne Eden s naslovom Energetska medicina. Radi se o znamenitoj PETMINUTNOJ RUTINI koja je sastavljena iz slijedećih vježbi:

– Tri udarca
– Križno hodanje
– Položaj Wayna Cooka
– Limfna masaža
– Zatvaranje patent zatvarača
– Spajanje.

Ako bih želio točno opisati sve vježbe, to bi prešlo okvir ovoga članka i zato predlažem da pogledaš snimak na YouTube i pročitaš više u knjizi.

Kada zaključim s PETMINUTNOM RUTINOM, radim SUPER JOGU MOZGA. O tome sam pisao prije nekoliko godina na mome blogu i samo klikni ovdje i pročitaj o tome. Vježba je odlična za povezivanje lijeve i desne moždane polovice i za razvoj stvaralaštva. Uz ovu vježbu napravim 21 čučanj.

Nakon toga slijedi vježba za vrat koju preporučuje poznati “spavajući prorok” Edgar Cayce. To sam našao u njegovoj biografiji Spavajući prorok i isto u njegovoj Crnoj knjizi (zbirka čitanja Edgara Caycea o zdravlju).

Vježba koju ću u nastavku opisati po Caycevim riječima, poboljšava kako vid tako i sluh. Vježba se ujutro radi stojeći, a navečer sjedeći.

Stojiš (sjediš) izravnano i nagneš glavu naprijed tri puta, nakon toga najviše koliko je moguće unazad i nakon toga tri puta desno i tri puta lijevo. Nakon toga vrtiš glavom tri puta u desnu stranu i tri puta u lijevu.

Cayce preporuča da te vježbe nisu samo povremene nego redovite. To znači svaki dan ujutro i navečer i naravno – potrebno je biti ustrajan. Vježba je jako jednostavna, ali svejedno iznimno učinkovita.

Kada zaključim vježbe za vrat, slijedi 21 sklek u sporom ritmu da sam usredotočen na svaki mišić. 🙂 Nakon sklekova slijedi PET TIBETANACA. To je vježba koja se sastoji od pet vježbi i svaka od njih ima određeni utjecaj na čovjekovu energiju, zdravlje i osjećanje.

pet-tibetanaca

Ako te zanima više o tih pet vježbi (pogledaj gornju sliku) pročitaj knjigu Pet tibetanaca autora Christopherja S. Kilhamalija. Vježbe počinju s tri ponavljanja, a zaključe s dvadeset i jednim. Ja ih kao i sklekove radim po 21 put.

Kada zaključim s tibetancima, na redu su dvije vježbe iz joge. Prva se zove svijeća (više o njoj ovdje), a druga je plug. Počinjem s plugom (ležiš na leđima, staviš noge preko glave i njima dotakneš pod) i zaključim sa svijećom. Te dvije vježbe uvijek radim pred krajem jer sam zaključio da mi odlično protegne kičmu i leđne mišiće.

Za zaključak moje jutarnje rutine radim još bioenergetske vježbe Alexandra Lowena. O tome možeš više saznati ovdje.

Sažeto ponavljam

1. Pet minutna rutina
2. Super moždana joga
3. Caycejeva vježba za vrat
4. Sklekovi
5. Pet tibetanaca
6. Svijeća i plug
7. Lowenove bioenergetske vježbe.

Ovu jutarnju rutinu radi bar šest tjedana, a bit će još bolje da to postane dio tvog života i radiš ju svako jutro. Doći ćeš do zaključka da se pomoću tih vježbi pomlađuješ, jačaš i da tvoje razmišljanje postaje jasnije, da si sve više stvaralački i pun energije.

Zaključujem sa zanimljivim savjetom Edgara Caycea o glazbi i njenom djelovanju na naše tijelo. Cayce kaže da često pjevajmo o radu, o svemu što tijelo radi. Mrmljajmo, pjevajmo – sebi, nečujno, da ćemo ćuti samo mi sami. Glazba bi trebala biti dio razvoja svake duše i ubraja se u područje stvaralačkih energija Stvaraoca.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...