stres-i-ciljevi

“Jebe se mi” filozofija i stres koju stvaraju ciljevi

U mjesecu s najviše praznika i ja imam svoj osobni praznik. Tako sam sam sebi u knjižari za rođendan kupio knjigu zanimljivog naslova »Jebe mi se terapija« autora Johna C. Parkina, inače Engleza koji već dugo živi u Italiji gdje vodi svoj obrazovni centar koji se naziva »Jebe mi se učilište«. 🙂

Riječ na »j« neki teško izgovaraju. Čini se da je to jedna »vulgarna« riječ koju ne bi smijeli upotrebljavati u svakodnevnom životu. Ali – dešava se nešto zanimljivo kada kažeš »jebe mi se ___________« (u prazan prostor neka svatko sam napiše nešto). Kada to kažeš, doslovno osjetiš neko olakšanje, promjeni se energija, napetost popusti i predaš se toku života.

Sada sam pomislio na sebe i svoja životna iskustva. Često, kada sam očekivao da se »nešto« mora dogoditi na točno određen način, bio sam razočaran. Događaji se nisu odvijali u smeru »mora se dogoditi«, već se sve skupa događalo na drugi način. Kasnije se pokazalo da je to istinski bio najbolji mogući način.

Nedavno sam u knjizi dr. Alexa Loyda »Beyond Willpower« (na slovenskom jeziku Princip ljubavi, na hrvatski još nije prevedena – op. prev.) pročitao jedan zanimljiv podatak koji je moj cjeloviti pogled na industriju uspjeha okrenuo »na glavu«. U svojoj knjizi autor navodi tajnu o struci samopomoći: stupanj neuspjeha je čak 97 %. Da, točno ste pročitali: samo 3 % ljudi koji dolaze na seminare o uspjehu, zaista uspije.

Guruji samopomoći od tih 3 % dobiju toliko izjava od pojedinaca da mogu pripremiti propagandne materijale i prikazuju svoj program kao postupak koji djeluje za svakoga, u svakoj situaciji i u bilo kojoj državi u svijetu.

Skoro svi programi samopomoći (uključujući s filmom i knjigom The Secret) djeluju po nekom osnovnom modelu koji ide ovako:

1. Usredotoči se na to što želiš postići.
2. Izradi plan kako ćeš do toga doći.
3. Obistini plan.

Ili drugim riječima – upotrijebi moć volje i očekivanja. Ali: kada upotrebljavaš moć volje i očekivanja, djeluješ samo s 5 % svije svijesti, a ostalih 95 % u istom trenutku djeluje protiv tebe. I mi toga uopće nismo svijesni. Bruce Lipton kaže da je naša podsvijest milijun puta jača od svijesti. Ako upotrijebimo računalnu usporedbu – svijest procesira sa brzinom 40 kb/sec, a podsvijest sa čak 40.000.000 kb/sec. Razlika je očita, zar ne?

Ako težimo k ciljevima samo pomoću volje, tada imamo samo 3 % mogućnosti za uspjeh. Ali često, kada dostignemo neki cilj, samo trenutno pokazujemo veselje, radost i sreću, a nakon nekog vremena sve se vrati u kolotečinu i mi smo sa srećom točno tamo gdje smo bili prije tog uspjeha.

U prosincu ima više nego dovoljno seminara i predavanja na temu »manifestacija godine 2016«. Ali, ako uvažavamo gornje savjete, možemo ustanoviti da po formuli 1-2-3 (koju sam malo prije spomenuo) imamo doista male mogućnosti za uspjeh.

Ali priča ovdje još ne završava – svi ti vanjski ciljevi koje si postavljamo, uzrokuju nam unutarnji stres kojeg uopće ne osjećamo jer smo (dok ne postignemo željeni cilj) u stanju kroničnog stresa.

Svi smo uvjereni da će nam neka vanjska okolnost jamčiti unutarnje stanje mira, radosti, sreće, ljubavi… I tako cijeli život trčimo za nekim vanjskim ciljevima, slavom, novcem i ____________ (dopunite sami). Ali ono što najviše želimo, nije izvan nas nego u nama.

Jedno od najopsežnijih istraživanja o sreći traje 75 godina. Snimak s dr. Robertom Waldingerom koji vodi istraživanje možete vidjeti na TedX (snimak je s hrvatskim podnatpisima). Neću vam objašnjavati o čemu se radi. To će vam oduzeti samo slabih 13 minuta, a dat će vam misliti o mnogo čemu.

Poruka tog istraživanja slična je onome što sam prije spomenuo: iako prvo želimo određene vanjske stvari, istinski na dubljem nivou težimo tome da bi nešto osjetili unutar sebe.

Kako onda osjetiti »ono nešto« unutar sebe?

Nekoliko mojih prijedloga…

  1. Možete reči »jebe mi se« svemu onome što »morate« učiti i krenite na lakši put života s manje stresa i napetosti. Kada nečemu kažemo »jebe mi se«, na energetskom nivou odrićemo se rezultatu i pustimo energiji da protječe u naše najviše dobro.
  2. Možete unutar sebe probuditi Eu-osjećaj, kako opisuje Frank J. Kinslow u svojim odličnim knjigama. Kada probudimo Eu-osjećaj i počnemo živjeti u njemu, u nekom smo posebnom stanju bez obzira na vanjske okolnosti. Postupak može naučiti svatko, potrebna je samo svakodnevna vježba.
  3. Možete početi raditi ljekovite kodove koje preporuča dr. Alex Loyd i tako rješite unutarnji (podsvijesni) stres i počnete živjeti opuštenije, spontanije, radosno i mirno.

I za zaključak: neka vaša 2016. godina bude takva da budete sretni! Sretni bez obzira na to što se događa oko vas.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...