jay-shetty-seminar-ljubljana

Inspirirajuće poruke sa seminara Jaya Shettyja

Prošlo je oko tjedan dana od učešća na jednom od najboljih seminara na kojima sam ikada bio. Nisam očekivao da ću uopće ići na taj seminar, a onda su se okolnosti promijenile i zahvalan sam iz srca da sam imao priliku slušati u živo Jaya Shettyja i njegove inspirirajuće poruke.

Nakon tjedan dana vrijeme je da opišem svoje misli o tom seminaru koji me oduševio s više vidika. Prije svega, nisam mislio da ću sa seminara toliko odnijeti jer mi je teško pratiti ako je govornik (još posebno engleski) udaljen više metara od mene (bez obzira što sam bio u prvim redovima) i čitati mu s usana. Zbog suvremene tehnologije prvi put u životu mogao sam istinski pratiti seminar predavača iz inozemstva i govornika razumio oko 80 – 90 %, iako je govorio na engleskom. Više o tom čudu tehnologije u nastavku…

Organizatori su se u pripremi seminara stvarno potrudili i bila je jedna jedina ogromna energija za vrijeme cijelog seminara. Različiti glazbeni gosti su iznimno uljepšali cijelo seminarsko događanje. Ozračje je prije Jayevog dolaska na scenu ugrijao jedan od najboljih predavača, ne samo u Sloveniji nego i u svijetu, Boris Vene, autor više slovenskih i međunarodnih knjižnih uspješnica.

boris-vene-na-seminaru-jaya-shettya
Boris Vene tijekom svog predavanja. – Foto: Duhovni atelje Potovanje duše

Kada je Jay došao na pozornicu, dočekali smo ga sa stojećim ovacijama. Odmah na početku osvojio me sa svojom jednostavnošću, prirodnošću, iskrenošću i energijom. Bio sam na predavanjima različitih stranih predavača, ali Jay mi je bio najbliži.

Priznajem, na početku sam mislio: “Ah, ovo će biti samo još jedan seminar kada ću razumjeti samo 20 – 30 % rečenog.” Nakon malo više od pola sata seminara sjetio sam se da sam nedavno skinuo na svoj pametni telefon aplikaciju za sinkrono prevođenje koji je inače još u fazi testiranja. Uzeo sam u ruke svoj telefon i… dogodilo se čudo – ta Googlova aplikacija je, s točnošću približno 90 %, Jayev govor pretvarala u pisanu riječ. 🙂

Kad sam shvatio da ovo “tipkanje govora” iznimno dobro djeluje, obradovao sam se kao maleno dijete. Puno ljudi me pitalo kakva je to stvar koja sinkrono govor prepisuje u tekst.

jay-sheetty-seminar-publika
Puna dvorana Gospodarskog razstavišča u Ljubljani – Foto: Duhovni atelje Potovanje duše

Jay nam je na početku seminara govorio o svom životu, iskustvima, svojim YouTube počecima i izazovima s kojima se susretao kada je svoje video priče želio širiti među ljude. Odbile su ga mnoge televizijske i produkcijske kuće. Kad nije znao više što bi, odlučio je da će svoje video izratke objavljivati na socijalnim mrežama i YouTubeu.

Kada je govorio o tim iskustvima, sjetio sam se moje prve knjige “Tamo gdje je volja, tamo je i put” koju nije htjelo nijedno izdavačko poduzeće (isto kao Jayeve snimke), a poslije je svejedno ugledala svijetlo svijeta i mnogima promijenila život.

S početka seminara posebno su mi ostale u sjećanju dvije njegove misli:

“Točno si to što moraš biti.”
“Točno si tu gdje moraš biti.”

I neka netko kaže da to nije istina! Točka promjene, prijeloma ili proboja kod svakog od nas nalazi se točno na onome mjestu gdje se u tom trenutku nalazimo. Iako bi možda voljeli biti negdje drugdje ili s nekim drugim – kada potegnemo crtu – sve je tako kako mora biti i služi nam za naš rast i razvoj. Bez plakanja, bez jadikovanja i zanovijetanja. Svatko ima svoje izazove i iskustva s kojima se može boriti ovdje i sada. Nikada nije boljeg trenutka za promijene nego što je upravo sada. Ili kako je Jay lijepo rekao:

“Ne sudi trenutak.”

U suvremenom svijetu sve želimo odmah. Postali smo nestrpljivi, stalno smo u stresu i pod pritiskom i ako nešto ne dobijemo odmah, tužni smo, ljuti, frustrirani. “To želim sada odmah!” mantra je mnogim ljudima, a nažalost mnogo puta ne ide za rukom jer Svemir ima u tom trenutku za nas drukčije planove.

Ako nam nešto ne krene kako želimo, nismo raspoloženi prijateljski i naša energija je raspršena. Jay nam je lijepo rekao da svako “zakašnjenje” ima i svoj blagoslov kojeg na početku možda i ne vidimo ili ne zapazimo.

Aplikacija na mom pametnom telefonu zapisala je slijedeću Jayovu poruku koju bi trebalo pročitati u trenutku kada nismo baš najbolje raspoloženi ili kada tražimo rješenje ili kada ne znamo kako dalje:

“I want you to know. You have so much power inside of you. Inside of you is so much potential. You have so much courage. So much energy that needs to be shared with the world.”

Da, svatko od nas ima mnogo toga što može podijeliti sa svijetom. Nažalost, prečesto se “pravimo male” i ne vjerujemo u sebe i svoje darove, znanja i potencijale. Mislimo da su drugi bolji od nas, da znaju više od nas, ali to uopće nije istina jer nismo manje vrijedni od drugih, a nismo ni više od drugih. Svoji smo, unikatni, drukčiji sa svojom porukom koju možemo predati svijetu i time možda nekome promijenimo život.

Još jedna misao sa aplikacije, odnosno rečenica, koju Jay preporuča da ju što češće ponovimo:

“I am more powerful than I even know. I am ready to become the person I was born to be.”

Prijevod nije potreban, zar ne? 🙂

Neka zaključim ovaj blog zapis s još jednom njegovom porukom:

“Everything is giving, so the only way to become one with the Universe is by doing what the Universe does. The only thing that goes against Universe is human. The only thing that focus on getting, getting, getting is human. Everyone else is giving, giving, giving.”

Ne znam jeli su ovi engleski zapisi gramatički potpuno točni, ali mislim da su svima razumljivi i nadam se da sam ti ovim zapisom uspio dočarati bar jedan djelić vibracije sa seminara.

Ako još nisi vidio Jayove inspirativne video snimke, možeš ih vidjeti na Facebooku, Instagramu ili YouTubu (klikni na linkove i doći ćeš do svih njegovih profila na socijalnim mrežama).

Uživaj i zapamti da je Svemir taj koji te svakodnevno obilno zasipa s poklonima, koji na početku baš ne izgledaju tako, ali budeš li ih znao primiti i razumjeti ih, tvoj će se život ubrzo promijeniti – više nego što u ovom trenutku možeš zamisliti. 🙂

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...