promjena-partnerski-odnos

Imate li hrabrost za promjenu u partnerskom odnosu?

Današnja tematika na blogu su partnerski odnosi. Ili još bolje rečeno: hrabrost za promjene u partnerskom odnosu. Što točno ta promjena znači, svakako ovisi o tome na kojem se »stupnju« nalazimo u odnosu i ako smo spremni napraviti korak dalje.

Zašto može određeni partnerski odnos zahladiti nakon nekoliko godina? Zašto nema više strasti, ljubavi, nježnosti, poštovanja, zajedno provedenog vremena, razgovora, intimnosti …? Nekada, na početku veze bilo je divno s partnerom i bili smo sretni, zadovoljni, veseli, zaljubljeni …

Da bi to mogli razumjeti to što se tiče međusobnih odnosa, potrebno je malo »fizike«. Uzmimo hipotetični primjer.

Kada se muškarac i žena upoznaju i zaljube, ona vibrira s vibracijom na primjer 7, a muškarac s vibracijom 6. U ovom primjeru su si vibracijsko jako blizu pa se među njima uspostavila rezonancija i kao posljedica rezonancije (ostavimo sada one leptiriće u trbuhu sa strane) ove su se dvije osobe zaljubile.

Jednostavno, kada smo s nekim u rezonanciji, s tom osobom uspostavimo partnerski odnos. Naravno, nije obavezno da svjesno rezoniramo, možda je uspostavljena podsvjesna rezonancija i iz nekog razloga jednostavno nas »vuče« k toj osobi iako ni sami ne znamo zašto. I bez obzira nato da li s tom osobom rezoniramo svjesno ili podsvjesno – rezonancija je uspostavljena.

Upoznamo se, zaljubimo, započnemo partnerski odnos, vjenčamo se, imamo djecu, kuću, psa … i sretno živimo nekoliko godina (no, svi se nekako nadamo da će završetak biti kao u bajci – sretno su živjeli do kraja svojih dana). Ali ipak – partnerski je odnos kao cvijet – treba ga stalno njegovati, poštovati i zalijevati s ljubavlju i ako ga »pustimo« da ide svojim putem, ići će i tada ustanovimo da nas partner više ne privlači. Kako je to moguće?

Pođimo opet na područje fizike. Nakon nekoliko godina partnerskih odnosa (braka), žena počinje raditi na sebi, ide na seminare, radionice, obrazuje se, čita knjige, svjesno razrješava svoje traume, boli – jednostavno, radi na sebi. To se odražava na njenoj vibraciji, jer se bolje poštuje, više se voli, zauzima se za sebe, postavlja svoje granice, donosi odluke … Sve to vodi do nove vibracije, recimo da je to 8. Muškarac u tih nekoliko godina ne radi ništa na sebi, zadovoljan je situacijom kakva je – žena, posao, kuća, djeca, pivo, TV, pas, mačka. I tako bi trebalo biti do kraja života. Vibracijsko gledano on je sa 6 pao na 5. Ups!!!

Sada imamo vibracijski raskorak koji nije 1 nego je 3. Nema više međusobne rezonancije, pogleda na život i energije teku na sasvim drugi način. Pošto je vibracijski raskorak prevelik, potrebno je da se nešto dogodi.  Ili da muška vibracija raste sa 5 na bar 7 ili da žena vibracijsko padne s 8 na minimalno 6. Ali ženi se više ne sviđa da bi živjela u odnosu papuča i otirač, što znači da se vibracijski ne spušta na dolje – ide samo gore ili izlazi iz tog odnosa. I to je trenutak za odluku – što učiniti?

Ne želim teoretizirati. Zato ću vam ispričati dva istinska primjera partnerskih odnosa.

Prva je gospođica iz Štajerske. U partnerskom odnosu je već 10 godina i u tom odnosu nedostaje joj rezonancija s partnerom. Ne rade više istih stvari kao što je bilo na početku i žena je u tom odnosu emocionalno i seksualno nezadovoljena. To se odrazilo i na njenom zdravstvenom stanju. To je bilo neke vrste »alarmiranje« da je potrebno nešto promijeniti, da je vrijeme za promjene. U njihovom odnosu nije više bilo strasti, partnera zanimaju druge stvari (on je zadovoljan s ovim stanjem) i glavna« strast« mu je završavanje kuće. Vremena kojeg bi aktivno proveli zajedno (izleti, zajedničko druženje, razgovori …), jednostavno nema.

A sada se kod nje pojavi dilema odnosno pitanje što učiniti. S jedne strane brine se što će o njoj misliti njena obitelj ako ostavi partnera, a s druge strane joj kuća i cijeli odnos daju određenu materijalnu zaštitu što danas nije zanemarivo. I sada čeka… da možda netko drugi umjesto njen učini prvi korak. Nažalost tako ne ide i sama će jednom morati primiti odluku što želi od sebe, odnosa i života.

Druga gospođica dolazi iz Dolenjske. S dugogodišnjim partnerom razišli su se doslovno preko noći i ona je ostala praktično bez svega. Sve što je u tom trenutku imala, bilo je 200 eura u novčaniku, auto i psić. Ali – ona je hrabro išla dalje, spopala se s izazovima života i u nekoliko dana učinila više nego u proteklih nekoliko godina. Izza sebe je ostavila polusagrađenu kuću od 600 kvadratnih metara u koju je uložila svoje srce, stvaralaštvo, mnoge sate posla i dogovaranja jer su sa partnerom sami gradili kuću. Kuća je bila na divnoj lokaciji – usred prirode s prelijepim pogledom na okolicu.

A to nije sve. Ostavila je i stan kojeg su sami gradili i opremali prije četiri godina. U njemu je pomno izabrala svaki komadić pokućstva i dodatke vidljive u stanu. Ostavila je sve duge satove rada u partnerovom poduzeću, njegov PR i ostale poslove. Ostavila je sva planirana putovanja, snove, planove za budućnost, planiranje obitelji, djecu. Uz to nije imala ni svoj vlastiti račun u banci a ni svoga poduzeća jer je sve što je radila bilo u sklopu partnerovog poduzeća.

Znam ih već dugi niz godina i njihov prekid bio je za mene potpuno iznenađenje. Kada mi je rekla kako se hrabro spopala s tim životnim iskustvom, ostao sam bez riječi. Imao sam zategnuto grlo i svi moji izazovi s kojima se spopadam u zadnjoj godini i pol, postali su beznačajno mali i potpuno sitni. U njenoj priči našao sam nadahnuće za sebe, zaključak da je i kod mene vrijeme za velik, korjenit korak unaprijed na svim područjima života.

Pročitali ste dvije životne priče o partnerstvu i ljubavi. Prva gospođica »čeka« da bi se nešto promijenilo. Druga gospođica se hrabro uhvatila u koštac s novim izazovima i uvjeren sam da ju čeka svijetla budućnost ne samo u partnerstvu već i u poslovnom životu. Prva gospođica niječe sebe i svoje želje zbog drugih, dok je druga potpunosti izrazila sebe, osluhnula svoje srce i spremna je za nove pobjede.

I sada za kraj današnjeg druženja dva pitanja za vas, čitateljice i čitaoce e-mjesečnika. Što bi vi učinili na njihovim mjestima? Kako bi se odazvali? I još jedno pitanje. Živite svoj život ili život svog partnera? Malo promislite, preocijenite i napravite nekakav račun. Ako je vrijeme da pođete dalje, idite dalje. Svemir vas podupire. Ako vam je još uvijek tako »udobno« – i to je OK. Izbor je uvijek vaš. Čak iako ne napravite ni jedan korak.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...