gluposti-zene-zivot

Gluposti kojima si žene upropaštavaju život

Dr. Laura Schlessinger je dugogodišnja voditeljica razgovorne emisije na radiju. Prije nekoliko godina napisala je knjigu 10 gluposti kojima si žena može upropastiti život (za Hrvatsku: ISBN: 9531960003, Mozaik knjiga, 2003. – napomena prevoditeljice). U knjizi se nalaze brojni prijepisi razgovora na radiju u kojima svatko može naći nešto za sebe, za svoj život i razumijevanje odnosa među partnerima.

Najzanimljivije misli iz ove knjige možeš pročitati u nastavku.

 • Ne unesrećuju vas muškarci nego se unesrećujete same. Ako niste sretne s vašim muškarcem, promislite i odaberite drugog!
  Žene više vole jadikovati o zbog svojih poteškoća nego rješavati ih. A muškarci više vole rješavati probleme nego o njima neprestano govoriti.
 • Mnogo žena bijesni ako njen partner pokaže potpuno razumljive ljudske slabosti i u teškim vremenima okrene mu leđa.
 • Muškarci postoje zato da s nama dijele život, a ne da su naš život.
 • Žene se mogu truditi iz petnih žila da bi kod svog muškarca pronašle bar jednu dobru osobinu koja bi ublažila njegove negativne značajke.
 • Kada razmišljate o svojoj vezi, iskreno recite vidite li čvrstu građevinu ili kućicu iz karata.
 • Kako neka žena uvjeri muškarca da je cijeni i s njom se ophodi se s njom s poštovanjem? Nikada nemojte biti zadovoljni s manje ili dozvolite manje. Ako to nije sposoban, ostavite ga.
 • Vrlo teško si je postaviti jako važno pitanje: “Želim li ovako provesti ostatak života?“ ako ste već duboko zagazili.
  Razočarenje može biti velik i povoljan trenutak za osobni rast i ozdravljenje trauma iz djetinjstva – ako ste spremni preuzeti osobnu odgovornost i uzdržavati se od problema koje donose promjene.
 • Ovisna žena je plačljiva i kači se na partnera, za razliku od ovisnog muškarca koji je naprasit i goropadan. Ovakvo ponašanje je u stvari samo druga strana iste medalje.
 • Žena si često odabere kopiju svog „voljenog tatice“ jer bi bila neopisivo sretna ako bi se dragi stari tatica promijenio i postao stvarno „ ljubazan i brižan“. Ali da bi ostvarila očekivanja tih svojih snova, pokušava dvojnika promijeniti ili se bar nada da će se promijeniti. Najčešće je nadanje samo odgađanje razočaranja.
 • Ako je jedan od roditelja težak, emocionalno ukočen, ovisan ili nešto drugo, nađemo si partnera koji je isto tako težak i uz tu osobu pokušavamo konačno ostvariti potvrdu da smo vrijedni ljubavi – kao da bi dobili novu mogućnost.
 • Ponekad žena mrzi svog muškarca iako joj daje sve što želi – ali ne u takvom obliku kako bi ona željela.
 • Kada želimo dijete samo zato da bi izliječili sebe, da bi potvrdili svoj identitet, da bi učvrstili nesigurnu vezu ili se iskazali u inače besmislenom životu, bit ćemo gorko razočarani i na kraju će sve to platiti dijete.
 • Žene su često pogođene kada bi morale biti ljute. I dok su pogođene, ne čine ništa da bi odnose popravile, poboljšale ih ili ih izbjegle.
 • Jedino biće koje je sposobno beskonačne strpljivosti i trpeljivosti je žena – tko drugi može izmisliti milijune izgovora da očuva vezu ili neprestano samo prijeti da će vezu prekinuti.

I još zadnja misao koja se po pričanju moje dobre prijateljice, coachinje za međuoosebne odnose već bezbroj puta potvrdila u praksi:

 • Kada žena izrazi svoju namjeru da će skočiti iz čamca, često puta muškarac koji isto ne želi mnogo izgubiti odjednom odluči da će početi brže veslati.

Draga čitateljice, dragi čitatelj bloga, iz srca se nadam da će ti ovaj zapis biti bar malo u pomoć i otvoriti ti oči ako se možda nalaziš u odnosu koji nije sretan, koji te emocionalno ne zadovoljava ili pak se u njemu ne osjećaš, cijenjeno i poštovano.

Svatko od nas zaslužuje u partnerskom odnosu ljubav, razumijevanje, suosjećajnost i potporu. Važno je da prepoznajemo svoje (pod)svjesne uzorke i da naučimo da se u njima nije potrebno “vračati doma”.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...