divan-si-dodatki

Divan si – onakav kakav jesi, sa svim dodacima

Prije nekoliko dana dobio sam od moje dobre prijateljice Fanike divnu misao koja je danas i naslov članka. Odlučio sam da se raspišem na temu »Divan si – onakav kakav jesi, sa svim dodacima«.

Možda ćete se upitati: »Zašto sa svim dodacima?« Odgovor je jednostavan – upravo se zbog različitih »dodataka«, prisutnih u našem životu, najviše brinemo, nervozni smo, rastreseni i bojimo se. Dodaci mogu biti trenutačno financijsko stanje, višegodišnje traženje posla, zdravstveni problemi, partnerski odnosi … Svaki od nas ima u životu neko područje zbog kojeg trenutačno nije potpuno pomiren sa sobom.

Da ne bi govorio samo o drugima – evo, nešto o meni i mojim »dodacima«. Sam sam se često susreo s mislima (i još uvijek mi se to dešava) da sam radio maksimalno dobro kako sam mogao, a još uvijek nisam dovoljno dobar odnosno vrijedan. Moram se još više potruditi, da ti još više od sebe i samo tada će biti dovoljno dobro. Uvjeren sam da se i čitaoci e-mjesečnika ponekad susrećete sa sličnim mislima.

Moj »dodatak« je i moj slušni aparat. Zbog njega nisam mogao čuti dovoljno dobro ili nekih stvari jednostavno nisam čuo i možda zbog toga nisam mogao dovoljno dobro učinkovito komunicirati ili sam bio tužan jer nije bila moguća učinkovita komunikacija preko telefona. Posebno prisutan bio je taj moj «dodatak» za vrijeme školovanja (osnovna i srednja škola i fakultet). Kasnije počeo sam shvaćati da je taj »dodatak« u stvari poklon.

Zbog tog »dodatka« naučio sam u zadnjim mjesecima da je najvažnije oslušnuti samome sebi. Ne »ekspertima«, gurujima ili bilo kojim duhovnim učiteljima, već samo sebi, svom unutarnjem ja, srcu, intuiciji i inspiracijama.

Divno je imati u životu tako dobre prijatelje kao što je Fanika. Uvijek ti govore direktno, ponekad grubo, u drugim situacijama suosjećajno, a uvijek upravo to što moraš u određenom trenutku čuti (ako stvarno želiš to čuti, shvatiti i razumjeti).

Od godine 1998. pročitao sam na temu osobnog i duhovnog rasta mnogo knjiga, mogu reći čak previše. Ono što je često prisutno u ovoj vrsti literature, to je da se uvijek u životu nešto »popravlja«, »čisti«, mijenja, poboljšava i nadgrađuje. Onda ti se čini da u ovom trenutku još nisi baš OK, da se moraš još malo čistiti, biti još više odličan, još više «skupiti snage» do konačne pobjede …

Što ako je istinsko posve drugačije, da si divan takav kakav u ovom trenutku jesi, sa svim dodacima (sami pogledajte što je u vašem životu »dodatak«)? Mnogi misle, Robert je duhovni guru. Ne, nisam duhovni guru, čovjek sam koji u životu prošao kroz različite prepreke, izazove, uspone i padove i svoja iskustva podijelio dalje sa svijetom, s čitaocima članaka, e-mjesečnika kao i mojih knjiga.

Moja namjera bila je uvijek raditi dobro, na najbolji mogući način kako sam u tom trenutku mogao i znao. Naravno, ponekad sam napravio i neki »kiks«, ponešto i krivo shvatio pa i davao drugima svoju snagu jer drugi znaju više i bolje od mene.

Zato, drage prijateljice i dragi prijatelji, ako želite upoznati istinskog duhovnog guruja, onog koji će vas prosvijetliti i darovati vam obilje svega dobroga, tada učinite slijedeće: danas ujutro ili navećer stanite ispred ogledala i iskreno iz srca i duše osmjehnite se liku u ogledalu. Božanskoj osobi koju gledate, osobi koji je vaš najveći guru i s kojom plešete vaš ples života. To je jedini pravi duhovni guru kojeg ćete imati u životu.

Ali ipak, upravo tog guruja najviše negiramo, najviše omalovažavamo, zlostavljamo, tiho ili glasno govorimo kako je slab, kako je nevrijedan, nije dovoljno lijep, ljubazan, bogat, srećan, uspješan… Nabrajanje možemo nastaviti u beskonačnost. Pomislimo kakav bi bio naš život ako bi tog guruja u ogledalu slušali sa srcem.

Jeste li spremni na misaoni preokret? Da svaki dan napravite vježbu sa svijim »zrcalnim gurujem«, maziti ga, govoriti s njim nježno, blago, lijepo, osjećajno, strasno. Čak i kada napravi neku veliku pogrešku, pomilujte ga, osmjehnite se, zagrlite ga, podjelite mu tople riječi, bodrite ga i recite mu da će sljedeći put sve biti bolje. Uvjeren sam da će vam biti vrlo zahvalan i da će vaša nova toplina dotaknuti srce i dušu.

Kada djelujemo ovdje i sada, izvan uobičajenih pravila i naučenih okvira, kada smo kao malo dijete, tada se u našem životu počinju događati istinska čuda.

Manje što sam znao o ovakvih ili onakvih »principima« manifestacije i o ovih ili onih svemirskih utjecaja, više sam bio u životu uspješan, radostan i srećan. Tako se opet vraćam osnovama – gledati sa srcem djeteta i živjeti to što jesam sa svim dodacima. Jednako savjetujem i vama … gledajte svijet s nevinošću malog djeteta i znajte da ste divni točno takvi kavi jeste, sa svim dodacima.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...