guru-lijecnik

Da li budite gurua i prirodnog liječnika u sebi?

Članke pišem već od godine 2002 i u tom vremenu nakupilo se pravo malo more različitih uporabnih članaka s područja osobnog i duhovnog rasta. Jeste li pročitali sve i praktično ih upotrijebili u svom životu? U ovo vrijeme došao sam do mnogih važnih životnih spoznaja i imao i uspone i padove. Prije svega, ustanovio sam da je najvažnije to, da slijedim svome srcu i svojim unutarnjim nagonima.

Na području osobnog i duhovnog rasta u posljednje vrijeme pojavilo se mnogo različitih tehnika koje nude ovakvo ili onakvo »rasvjetljenje«  i kvantni preskok takoreći preko vikenda. Dođeš u petak na večer na seminar, a u nedjelju poslijepodne već si pravi »majstor« duhovne ljekovite tehnike xyz sa certifikatom.

Zašto vam to pišem? Sjećam se kako je bilo na predstavljanju neke »nove« ljekovite tehnike xyz kada sam autoricu tehnike direktno pitao, hoće li mi taj i taj pristup pomoći da bih opet čuo bez slušnog aparata. I autorica mi je ljubazno odgovorila: »Da, naravno da će vam pomoći. Idite prvo na xyz stupanj 1, nakon toga na xyz stupanj 2 i nakon toga još na osobni xyz stupanj xy.«

Pogledao sam gospođu u oči, ljubazno se zahvalio i otišao. Zašto? Zbroj cijelog tog »liječenja« i uvođenje te tehnike stajalo bi me bar oko 1.000 € bez da bi imao bilo kakvu garanciju o uspjehu. Ne radi se samo o novcu, radi se o tome da jednostavno nisam osjećao da je to TO.

Priča ovdje još nema kraj … Još uvijek sam nekako »tražio« liječnika koji bi mi pomogao i tako sam posjetio nekoliko liječnika alternativne medicine jer me zanimalo, što će reći oni i može li mi netko pomoći glede mog sluha. A njihov odgovor?

»Da, da – ti samo dođi k meni, sigurno ti mogu pomoći.«  »I koliko terapija će biti potrebnih?« pitao sam. »Hm, bar pet, šest terapija.« I učinio sam to – svih šest i još nekoliko dodatnih i, bez obzira na obećanja, nije bilo nikakve promjene. Da se malo pošalim – zasigurno se nešto uz to »liječilo«, naime novčanik terapeuta bio je jako zdrav. 🙂

Mogao bih vam na temu »new age liječnika« ispričati još mnogo zanimljivog, ali ću radije biti tiho. Događa se mnogo toga što je skriveno, prikriveno i na granici sa znanstvenom fantastikom (iako to uopće nije, radi se samo o tužnoj stvarnosti manipulacije i kontrole uma).

I tako sam istraživao dalje i još istražujem. Ustanovio sam da je svaki čovjek sam sebi najveći liječnik i guru. I Sai Baba je rekao: »Najbolji guru je Božanstvo u tebi.« Kako jednostavno … i tako istinito!

Po Ho’oponoponu ništa nije tamo izvana, sve što možeš učiniti, učiniš sam sa čišćenjem i molbom Božanstvu. Bez bilo kakvih »ovozemaljskih« posrednika, bez bilo kakvih ovakvih ili onakvih nebeskih bića – samo ti i Božanstvo. Kada odlučiš da ćeš razvijati svoje tjelesne, umske i duhovne potencijale do svoje najviše granice, zaista si guru svih gurua. Da ne »liječiš« druge već da razvijaš sebe.

Želite pomoći sami sebi? Najbolje si možete pomoći tako, da brinete za svoju zdravu prehranu, da redovito vježbate (Yoga, iVitalis, Chi Kung, Tai Chi …) i naravno da brinete i za svoju umsku hranu jer razmišljate optimistički, vedro i puno se smijete.

Prije nekoliko vremena naletio sam na zanimljivu filozofiju koja može stati u tri riječi. Sasvim jednostavno, direktno i oslobađajuće: »J**e mi se ______________ (na crtu napišite što vas u ovome trenutku najviše muči).« I stvarno je baš oslobađajuće i smiješno kada to kažeš.

Pre neki dan sam polaznicima na tečaju Srčane retorike (kada smo govorili o tremi i bojali su se javnog nastupa) jednostavno rekao da si kažu: »J**e mi se za tremu, odlazim za govornički pult i neka bude što bude.« I otišli su i naravno svi imali dobre nastupe. Zašto? Jer su smanjili suvišni potencijal i nisu više bili opterećeni rezultatom već su otišli iza govorničkog pulta i rekli što imaju za reći.

Pokušajte u različitim situacijama i vi s ovim pristupom. Praktična duhovnost nije u mantranju (iako i mantre pomažu) već u hrabrosti da možemo i vjerujemo u sebe. Da imamo misaonu smjernicu: »Moj svijet je dobar do mene. Moj svijet brine o meni. Moj svijet me voli.« Nakon toga čuda se dešavaju sama od sebe jer odašiljemo potpuno druge misaone vibracije.

U traženju osobne sreće, zadovoljstva i radosti, sjetite se da možete učiniti mnogo više nego što mislite. Čak i ono što vam se čini nemoguće. Za mene bilo je još prije tjedan dana »nemoguće« da bih otišao na naš gornji balkon, očistio ga i obojio, jer mi se na visini vrti u glavi.

I konačno sam pokušao, tiho čistio i bojio (znate Ho’oponopono – Žao mi je. Molim, oprosti mi što god je u meni prouzročilo vrtoglavicu. Hvala. Volim te.) i s primjerenom koncentracijom (us put … nisam stajao na ljestvi nego sam se nagnuo preko ograde) i za pet sati sam zaključio projekt.

Možda bi neko pomislio da bi bilo bolje pozvati nekog majstora. Nije poanta u tome jer to što sam učinio, radio sam za sebe, za svoju dušu, da si dokažem da mogu, da je moguće da su ograničenja u glavi i da je moguće njihovo očišćavanje. I rezultat svega toga? Svježe obojena ograda i puno manja vrtoglavica na visini.

Sve se može ako se istinski hoće, ako je volja, ako je moć i ako uz to još očistiš svoja ograničavajuća uvjerenja, strahove i još po nešto. I sve to bez ovog ili onog »terapeuta« …

Kad zaista upoznaš i shvatiš Ho’oponopono i njegovu veliku moć za stvaranje promjena u vlastitom životu, imaš tehniku koja koristi »life – time«. Bez stupnjeva 1, 2, i 3 i bez osobne xyz i nečeg sličnog. Samo čistiš i čistiš i uz to doživljavaš čuda.

I za kraj: Volim te. Hvala. Blagoslivljam te. Hvala. Volim te. Hvala.

Podjeli dalje ...

Pročitajte također...